rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

H Angela Gossow των Arch Enemy μιλά στον Rockarolla

"Η μουσική μπορεί να σώσει τον κόσμο!.. Αντί να βγεις έξω και να καταστρέψεις αμάξια όπως στη Βρετανία, πηγαίνεις σε ένα metal show. Πιστεύω ότι φέρνει την κάθαρση, εκτονώνεις τα αρνητικά συναισθήματα και τα μετατρέπεις σε θετικά. Είναι απαραίτητη στις μέρες μας.."
Συνέντευξη με την Angela Gossow των Arch Enemy
Της Ρένας Καλπάκη

Share

 

2) Το Khaos Legions θεωρείται από τους περισσότερους το πλέον επιτυχημένο άλμπουμ σας. Το περιμένατε?

Δεν ξέρω πώς το εκτιμούν ως το καλύτερο άλμπουμ μας. Απλά νομίζω ότι υπάρχει μία εξελισσόμενη βάση θαυμαστών, κάτι το οποίο δουλεύουμε συνέχεια με τις εμφανίσεις μας. Δεν βγάζουμε ένα άλμπουμ και μετά απλώς περιμένουμε να συμβούν τα πράγματα. Και κάπως έτσι δημιουργείς νέους θαυμαστές και διατηρείς τους παλιούς.


3) Δισκογραφικά, έχετε κάνει κάποια σχέδια για το επόμενο άλμπουμ?

Ναι, θα γράψουμε ένα καινούριο το 2013. Θα κάνουμε ένα διάλλειμα εκείνη την περίοδο και θα ασχοληθούμε με το νέο μας άλμπουμ.


4) Έχετε δώσει συναυλίες σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, αλλά και σε Ιαπωνία και ΗΠΑ. Υπάρχουν διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το κοινό παρακολουθεί μια συναυλία?

Ναι, γιατί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό τρόπο συμπεριφοράς στα διάφορα μέρη του κόσμου. Π.χ. στην Ιαπωνία είναι ήσυχοι και προσηλωμένοι ή στη Ν.Αμερική και τη Ν.Ευρώπη οι άνθρωποι είναι παθιασμένοι και άγριοι. Αλλά νομίζω ότι η metal μουσική κάνει τους πάντες να νιώθουν το ίδιο, οι λόγοι που ακούν τη metal είναι ίδιοι, οπότε όταν τους βάζεις μαζί σε ένα φεστιβάλ για παράδειγμα, είναι όλοι όμοιοι.

5) Υπάρχει κάποια συναυλία που να σου έχει μείνει αξέχαστη?

Μου αρέσει να παίζω γενικά σε φεστιβάλ, μου άρεσε κάθε σόου που είχαμε στην Ιαπωνία, επίσης αυτά που κάναμε τον περασμένο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη στις ΗΠΑ. Βασικά θυμάμαι τα σόου από τα οποία παίρναμε θετικά vibes από τον κόσμο, όπως αυτά στη Γαλλία, όπου δεν ήξερα ότι είχαμε αγορά εκεί.


6) Σε συνέντευξή του πριν από δύο χρόνια, ο Gus G. χαρακτήρισε τους Arch Enemy ως την πλέον επαγγελματική μπάντα που έχει συνεργαστεί ποτέ. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τη συνεργασία μαζί του?

Αγαπώ τον Gus G., έχει θετική ενέργεια και ήταν υπέροχος γιατί σχεδόν ήρθε την τελευταία στιγμή- όταν ο Chris άφησε την μπάντα- και μας έδωσε τη νεανική ενέργεια που μας έλειπε εκείνη τη στιγμή. Τον έβλεπα κάθε μέρα με τα κολλητά του εσώρουχα και την τριχωτή του πλάτη- φοβερό θέαμα κάθε πρωί! Είναι φανταστικός τύπος, μια θετική αχτίδα φωτός, πολύ εργατικός και δεν θα ήταν σωστό να μείνει στους Arch Enemy, είναι ΟΚ που συνέχισε μόνος του. Πιστεύω ότι τα μουσικά του γούστα είναι λίγο διαφορετικά από τα δικά μας, αλλά παραμένει καλός φίλος της μπάντας. Μας έσωσε κανονικά το 2005!


7) Σαν αποτέλεσμα της κρίσης, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια στροφή του κόσμου στον συντηρητισμό, ενώ ταυτόχρονα ο θρησκευτικός φανατισμός μεγαλώνει. Έχετε αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των στίχων σας?

Όχι, οι στίχοι ελπίζω να κάνουν τους ανθρώπους να βρουν διαφορετικές λύσεις και όχι μέσω της θρησκείας. Είμαι 200% σίγουρη ότι ο Θεός δε θα λύσει την άσχημη κατάσταση που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Όλη αυτή η δυσαρέσκεια, η αναστάτωση, οι επαναστάσεις είναι επειδή οι κυβερνήσεις μας διαχειρίζονταν λάθος τις κοινωνίες και έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Πρέπει εμείς να τα βάλουμε σε τάξη και όχι ο Θεός. Ο κόσμος πρέπει να ξυπνήσει και να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό σκεφτόμαστε κι ελπίζουμε να εμπνέουμε τον κόσμο προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τους στίχους μας, ας μην τους ακούσει. Και η metal, λυπάμαι που το λέω, πρέπει να είναι «αντι-θρησκευτική»! Είναι μία κραυγή ελευθερίας, απόλυτης ελευθερίας!


8) Ακούγεσαι να μιλάς σαν Ελληνίδα, όσο αφορά στην κοινωνική σου ανάλυση!

(γέλια) Η οικονομική/πολιτική κατάσταση της Ελλάδας είναι στα μούτρα μας πλέον! Η Γερμανία πληρώνει γι’αυτό πολλές φορές, οπότε επηρεάζει τους πάντες ως μέλος τη ΕΕ. Αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις επηρεάζουν τους πάντες και τους κάνουν να φοβούνται. Είναι δύσκολο και δεν ξέρεις ποιους να κατηγορήσεις, προφανώς τους πολιτικούς και το σύστημα, όχι τον λαό! Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και ο κόσμος μισεί τις αλλαγές. Δεν αρέσει π.χ. να δουλεύουν περισσότερο και να πληρώνονται λιγότερο, αλλά τι άλλο μπορεί να γίνει? Οπότε πρέπει να αποδεχτούν ότι αυτό θα πονέσει για κάποιο διάστημα και ότι πρέπει να κάνουν θυσίες για τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Και σίγουρα η λύση δεν είναι να εκτοπίσουμε την Ελλάδα ή την Ιταλία, και να απομονωθούν οικονομικά. Είναι καιρός να έρθουμε κοντά και όχι να εκδιώκουμε. Όλοι χρωστάνε, ας αφήσουμε όλα τα χρέη στην άκρη και ας αρχίσουμε από την αρχή!


9) Πιστεύεις ότι η τέχνη και η μουσική συγκεκριμένα μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο να αντιδράσει?

Νομίζω ναι, περισσότερο από ποτέ, γιατί η τέχνη και η μουσική δείχνει πράματα που δεν μπορούν να πουν τα λόγια, έχει μια συναισθηματική προσέγγιση, κριτικάρει… Η μουσική μπορεί να σώσει τον κόσμο, ειδικά αν ένας έχει κατάθλιψη, βάζει την αγαπημένη του μουσική και ξεφεύγει. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε δύσκολες εποχές, ο κόσμος να τραγουδάει τραγούδια.


10) Μπορείς να πεις κάτι σ’αυτό το σημείο και για τη metal μουσική που είναι λίγο παρεξηγημένη, ότι π.χ. είναι σκοτεινή και απαισιόδοξη?

Είναι μία θυμωμένη και επιθετική μουσική και νομίζω ότι ο κόσμος αισθάνεται έτσι τώρα, οπότε είναι ευκαιρία να προκαλέσεις αυτά τα συναισθήματα. Αντί να βγεις έξω και να καταστρέψεις αμάξια π.χ., όπως στη Βρετανία, πηγαίνεις σε ένα  metal show. Πιστεύω ότι φέρνει την κάθαρση, εκτονώνεις τα αρνητικά συναισθήματα και τα μετατρέπεις σε θετικά. Είναι απαραίτητη στις μέρες μας.


11) Κάποιο μήνυμα για τους Έλληνες οπαδούς σας?

Ναι, ελάτε να μας δείτε στις 20 και 21 του Γενάρη(Αθήνα και Θεσσαλονίκη) να εκτονώσετε την ενέργεια και την απογοήτευσή σας και πάρτε θετική ενέργεια!
http://www.archenemy.net/

FACEBOOK

TWITTER

Twitter