rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

INTERVIEW - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ MIKRO ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ RELOADED FESTIVAL

ΟΙ  ΜIKRO ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ROCKAROLLA ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ RELOADED FESTIVAL ΣΤΟ BLOCK 33 (12/10)
Συνομιλούμε με τον Νίκο Μπιτζένη (Nikonn) από τους Μikro για την πορεία τους μέχρι σήμερα και λίγο πριν ανέβουν στη σκηνή του  μεγάλου συναυλιακού πάρτι του Rockarolla
Της Ρένας Καλπάκη


 

Share


Ρ.Κ..Διανύετε κιόλας 14 χρόνια στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Όταν ξεκινήσατε η ροκ μουσική πρωταγωνιστούσε. Θεωρείτε τους εαυτούς σας πρωτοπόρους ή ότι έχετε αφήσει το στίγμα σας στο χώρο?
N.M.Το τοπίο στην ελληνική μουσική στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει δραματικά μέσα σ´αυτά τα 14 χρόνια. Η ροκ (η κιθαριστική γενικώς μουσική)συνεχίζει να πρωταγωνιστεί  ενώ η ηλεκτρονική αντιμετωπίζεται ακόμη με επιφύλαξη από τη μεγαλύτερη μερίδα του κόσμου αν και έχει δώσει πολλά αξιόλογα πράματα στα τελευταία χρόνια.Παρ´ όλα αυτά μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια εξέλιξη αν και με αργούς ρυθμούς. Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πρωτοπόρους αλλά πιστεύουμε ότι έχουμε αφήσει το στίγμα μας και φυσικά ότι έχουμε ακόμα πολλά να δώσουμε.
Ρ.Κ. Πιστεύετε ότι ο ελληνικός στίχος ήταν κάτι που έλλειπε στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική και άγγιξε έτσι τόσο το ευρύ κοινό?

N.MΔεν νομίζουμε ότι ο στίχος έλειπε ποτέ από την ελληνική ηλεκτρ. μουσική. Αυτό που έλειπε ήταν και είναι οι νέες ιδέες, οι νέες προσεγγίσεις. Αυτό ήταν και είναι το χαρακτηριστικό των Μίκρο που έκανε αίσθηση. Ανοιξαμε το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής σε τοπία που δεν τολμούν πολλοί. Παίξαμε με την pop, με την lounge και την big beat σε ένα μείγμα με ροκ και break beat φόρμες. Γενικά δεν οριοθετήσαμε τους εαυτούς μας.

 

Ρ.Κ. Δυνατοί χορευτικοί ρυθμοί, χαρούμενοι αισιόδοξοι στίχοι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της μουσικής σας. Πόσο αποτελεσματικοί μπορεί να είναι στίχοι όπως "κάθε μέρα και άλλο πάρτι", στη διάθεση του κόσμου σήμερα με την παρούσα οικονομική/κοινωνική κατάσταση?


N.M.Η αισιοδοξία και η θετική αντιμετώπιση είναι βασικό χαρακτηριστικό της μουσικής και των στίχων μας. Στο κάδρο των Μίκρο όμως υπάρχει και η επιθετικότητα και η σκοτεινή πλευρά των πραγμάτων. ΄Ολα δένουν γλυκά όταν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις. Και αυτό που έχεις να πεις μπορείς να το πεις με χίλιους τρόπους. Η κοσμοθεωρία των Μίκρο είναι σταθερή και συνεπής και περνάει μέσα από όλα τα τραγούδια μας. Τίποτα δεν είναι μαύρο-άσπρο. ΄Οταν είσαι πεσμένος χρειάζεσαι κάτι για να σηκωθεις και όταν πετάς χρειάζεσαι κάτι να σε προσγειώνει όταν πρέπει. Στην σημερινή παρούσα κατάσταση πρέπει να αντιδράσουμε με αισιοδοξία, με κίνηση και θετική δράση και όχι με μιζέρια, βία και οργή. Το "κάθε μέρα κι άλλο πάρτι" παρ´ότι γράφτηκε πριν 10 χρόνια μπορεί να δείξει ακόμα τον δρόμο. Και πάντα με γνώμονα ότι πίσω από μία γραφή μπορείς να ανακαλύψεις και μία άλλη.

Ρ.Κ. Έχουν αλλάξει τα ερεθίσματα έμπνευσης σας τα τελευταία χρόνια? Τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως πηγή έμπνευσης για σας?

N.M Οι πηγές έμπνευσης αλλάζουν συνεχώς με την εξέλιξη των γεγονότων και της δικής μας ως άνθρωποι. Και αυτό είναι το σωστό. Τα πάντα γύρω μας είναι πηγή έμπνευσης. Από τα πιο ασήμαντα ως τα πιο σημαντικά. Αυτό που σε προκαλεί να γράψεις είναι και αυτό που σε ορίζει ως καλλιτέχνη.

Ρ.Κ.Ο ήχος σας έγινε ευρέως γνωστός και μέσα από διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το ραδιόφωνο επίσης σας «αγάπησε» πολύ. Προκύπτουν κάποιοι κίνδυνοι για ένα γκρουπ, μέσα από αυτή τη συνεχή προβολή?

N.M Το θέμα με τις διαφημίσεις όσο αφορά τους Μίκρο έχει να κάνει αποκλειστικά με τη μουσική .Ποτέ δεν επιδιώξαμε κάτι αλλά όταν μας έπαιρναν οι διαφημιστικές εταιρείες και μας έλεγαν πως θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα τραγούδι μας γιατί τους άρεσε πολύ ,εμείς αρπάζαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε το βήμα που μας έδιναν για να διαδώσουμε τη μουσική μας. Και φυσικά το όποιο χρηματικό όφελος που σε βοηθάει να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς χωρίς εκπτώσεις. Γιατί ούτως ή άλλως οι Μίκρο ποτέ δεν πούλησαν τρελά δισκογραφικά, όσο κι αν μας παίζαν τα ραδιόφωνα. Αξιζει πάντως να σημειωθεί ότι ούτε πολύ και συνεχή έκθεση είχαμε. Ειδικά από την τηλεόραση με την οποία ποτέ δεν είχαμε καλές σχέσεις. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν γίναμε ποτέ σούπερ χιτ. Κάθε κακό για καλό!

Ρ.Κ.  Εκτός από καλλιτέχνες είστε και «gadgetάκηδες»? Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στην τεχνολογία για να τις προσαρμόσετε στις μουσικές σας ανάγκες ?

N.M Χρησιμοποιούμε όσα εργαλεία μπορούμε να έχουμε και ότι μπορείς να φανταστείς για να φτιάξουμε μουσική. Τα όρια τα βάζει μόνο η φαντασία που έχεις(ή που δεν έχεις).Και φυσικά η τεχνολογία μας δίνει πολλά τέτοια εργαλεία. Το σημαντικό είναι να μην αφήνεις τα εργαλεία να σε αποσπούν από αυτή καθ´αυτή  τη δημιουργία. Δεν πρέπει να σε οδηγούν τα εργαλεία, αλλά η ιδέα που έχεις μέσα σου. Πρέπει να ξέρεις που θέλεις να πάς. Τα εργαλεία είναι εκεί για να σε βοηθήσουν, όχι να σε οδηγήσουν!

Ρ.Κ.  Το 2006 κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε μορφή mp3 μία συλλογή από remix σε παλιά ελληνικά τραγούδια, ένα εγχείρημα που ενέπνευσε αρκετούς συναδέλφους σας. Τι απέγινε δισκογραφικά εκείνη η προσπάθεια?

N.M. Μας κάνει εντύπωση πόσο αγαπήθηκε εκείνο το project των Μίκρο από τον κόσμο. Παρ´όλο που κυνηγήθηκε από διάφορους και με διάφορους τρόπους, παρ´όλο που δεν άφησαν ποτέ να κυκλοφορήσει official, βρήκε το δρόμο του προς τον κόσμο και τα ραδιόφωνα.Αυτό είναι απόδειξη πως αν κάτι αξίζει, θα βρει το δρόμο του. Οι λόγοι λίγο-πολύ γνωστοί. Δεν είμαστε παιδιά του star system(αν μπορούμε να το πούμε έτσι...) και δεν έχουμε τις πόρτες που σ´αυτο το τόπο είναι το Α και το Ω.Αυτό που μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως, ενώ αρνήθηκαν σε εμάς να δώσουν τις άδειες για κάποια τραγούδια κάποιοι δικαιούχοι των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών, σε κάποιους άλλους τα έδωσαν απλόχερα και χωρίς καμία επιφύλαξη. Ο νοών νοείται.

Ρ.Κ. Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με πολύ γνωστά ονόματα όπως Hooverphonic, Morrissey, Ladytron, Client, Rasmus, Puressence, Kelis, The Raveonettes κα. Τι σας έχουν προσφέρει αυτές οι εμπειρίες?

N.M Εμπειρία και ευχαρίστηση. Πολύ σημαντικά και τα δύο για να μπορείς να συνεχίζεις να κάνεις αυτό που κάνεις με ισορροπία.

Ρ.Κ Φαντάζομαι η διάθεση για φυγή στο εξωτερικό υπήρχε πάντοτε. Τώρα που πολλοί  Έλληνες βλέπουν το εξωτερικό ως λύση, εσείς πώς το βλέπετε το θέμα για την περίπτωσή σας?

N.M Οι Μίκρο παίζουν με το εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2002. Δεν λέμε ότι κάνουμε καριέρα και άλλα τέτοια ευτράπελα, αλλά δεδομένης της απαξίωσης της ηλεκτρονικής μουσικής στη Ελλάδα και της μή υποστήριξης από τον τόπο μας , για εμάς είναι μικροί άθλοι! Εμφανίσεις σε συναυλίες και φεστιβάλ στο εξωτερικό, αναφορές στον τύπο, παρουσία σε ραδιόφωνα σε Ευρώπη και Αμερική, χρήση της μουσικής μας σε κινηματογράφο, τηλεόραση και video art, είναι πράματα που μας κάνουν περήφανους. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια με πολύ όρεξη και σθένος.

Ρ.Κ. Σχέδια για το μέλλον?

N.M Να είμαστε καλά να φτιάχνουμε μουσική και ότι προκύπτει! Τραγούδια, albums,συναυλίες και ότι άλλο βάζει ο νους σου. Το βασικό μας "σχέδιο" είναι να συνεχίζουμε να κινούμαστε!
Ρ.Κ. Τι να περιμένει το κοινό που θα σας δει στο πάρτι του Rockarolla  στο Block33 στις 12 του μήνα?

N.M Τους Μίκρο με όλη τους την ψυχή να παρουσιάζουν τη μουσική τους μέσα από το δικό τους καλειδοσκόπιο. Ήχοι, εικόνες και πολύ όρεξη από 4 ανθρώπους που αγαπάνε τη μουσική!

FACEBOOK

TWITTER

Twitter