rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Ανασκόπηση 2013 – Τα highlights της Rock & Metal σκηνής!

Τα γεγονότα που σημάδεψαν την "σκληρή" Rock, την χρονιά που έφυγε!
Ανασκόπηση από την  Άννα Μαρία Κέκια


Άλλη μια χρονιά έφτασε στο τέλος της αφήνοντας κι αυτή με τη σειρά της τα δικά της αρνητικά και θετικά γεγονότα. Παρακάτω θα δούμε τα πιο σημαντικά και πολυσυζητημένα από αυτά όσον αφορά πάντα τα μουσικά δρώμενα της Rock & Metal σκηνής.



 

 


black-sabbath-13


Η μεγάλη επιστροφή των Black Sabbath!
Η θρυλικοί Βρετανοί επανενώθηκαν και κυκλοφόρησαν τον καινούριο δίσκο τους «13», ο οποίος κατά γενική ομολογία απέσπασε πολύ θετικές κριτικές και ικανοποίησε αρκετά τους απανταχού οπαδούς τους. Για τον εορτασμό της επανένωσής τους οι Black Sabbath ξεκίνησαν τον Μάιο του 2012 μια τεράστια περιοδεία, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι το 2014. Ελπίζουμε στον επόμενο κύκλο των ευρωπαϊκών τους προορισμών το καλοκαίρι να προστεθεί τελικά και η χώρα μας.

 

1mttn-theatrical-one-sheet

 

Οι Metallica εξαπλώνουν την αυτοκρατορία τους
Μια ιστορική πλέον μπαντα με τεράστιες κλασσικές επιτυχίες και εκατομμύρια οπαδούς, που δεν σταματάει να γεμίζει τις αρένες και να πορώνει όποιον τους ακούσει έστω και κάπου τυχαία. Σημάδεψαν με τη σειρά τους το 2013 με κυρίως τρία πολύ σημαντικά γεγονότα. Αρχικά με την κυκλοφορία της ταινίας τους «Metallica: Through The Never» και λίγο μετά την πραγματοποίηση του δεύτερου δικού τους φεστιβάλ «Orion Music +More» γιορτάζοντας τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ τους «Kill 'Em All». Επίσης τον Δεκέμβριο πραγματοποίησαν την πρώτη τους συναυλία στην Ανταρκτική με τίτλο «Freeze 'Em All» και έγιναν η πρώτη μπαντα που κατάφερε να κατακτήσει και τις επτά ηπείρους. Άντε κι εις ανώτερα!

  • lou-reed


R.I.P…
Καλώς ή κακώς ο θάνατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής και έτσι για άλλη μια χρονιά βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να αποχαιρετήσουμε μερικά ακόμα σημαίνοντα ονόματα του μουσικού κόσμου. Ας δούμε επιλεκτικά κάποια από αυτά:
•    13 Μαρτίου - Clive Burr, ο πρώην drummer των Iron Maiden σε ηλικία 56 ετών από επιπλοκές στην πάθηση του, σκλήρυνση κατά πλάκας.
•    13 Απριλίου - Chi Cheng, ο μπασίστας των Deftones σε ηλικία μόλις 42 ετών λόγω επιπλοκών μετά το τροχαίο δυστύχημα του 2008.
•    2 Μαΐου - Jeff Hanneman, ο κιθαρίστας των Slayer σε ηλικία 49 ετών λόγω κίρρωσης του ήπατος μετά από μερικές μέρες νοσηλείας.
•    20 Μαΐου - Ray Manzarek, ο πληκτράς των The Doors σε ηλικία 74 ετών λόγω καρκίνου στα χοληφόρα αγγεία.
•    21 Μαΐου - Trevor Bolder, ο μπασίστας των Uriah Heep και David Bowie σε ηλικία 62 χρονών λόγω καρκίνου στο πάγκρεας.
•    8 Αυγούστου - Jack Clement, ο συνθέτης και παραγωγός γνωστός από την δουλειά του με τον Johnny Cash σε ηλικία 82 ετών λόγω καρκίνου στο συκώτι επίσης.
•    14 Αυγούστου - Allen Lanier, ο πληκτράς και κιθαρίστας των Blue Öyster Cult σε ηλικία 67 ετών λόγω χρόνιας πάθησης του αναπνευστικού συστήματος.
•    27 Οκτωβρίου - Lou Reed, ο rock κιθαρίστας, τραγουδιστής και βασικό, ιδρυτικό μέλος των Velvet Underground σε ηλικία 71 ετών λόγω καρκίνου στο συκώτι.
•    16 Δεκεμβρίου - Ray Price, ο country τραγουδιστής, γνωστός για τα κομμάτια του "For the Good Times", "Crazy Arms", "City Lights" κτλ, σε ηλικία 87 ετών λόγω καρκίνου στο πάγκρεας. 

Alvin Lee

 


Breaking the law…
Η rock σκηνή, εκτός από την στενή της σχέση με τα εξαρτησιογόνα και τους θανάτους από καρκίνο, τείνει να έχει και πάρε-δώσε με τον νόμο, αφού ειδικά τα τελευταία χρόνια είχαμε αρκετά περιστατικά καλλιτεχνών, που αντιμετώπισαν την δικαιοσύνη. Θα αναφερθούμε στα τρία που συζητήθηκαν περισσότερο φέτος.
•    Ο τραγουδιστής Randy Blythe των Lamb of God είχε κατηγορηθεί όπως ξέρουμε για τον θάνατο ενός οπαδούς τους στην συναυλία της Πράγας το 2010, γεγονός που κόστισε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό σε δικαστικά και λοιπά έξοδα που σχεδόν χρεοκόπησε την μπαντα. Ο τραγουδιστής δικάστηκε τον Φεβρουάριο και τελικά αθωώθηκε. •    Τα λόγια είναι περιττά για τον τραγουδιστή Ian Watkins των Lostprophets, ο οποίος αφού αντιμετώπισε πολλές και σοβαρότατες κατηγορίες για σειρά εγκλημάτων σχετικά με παιδεραστία, προώθηση παιδικής πορνογραφίας και κτηνοβασίας, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση με δικαίωμα αίτησης για αναστολή μετά την συμπλήρωση των 2/3 της ποινής. Δεν θα μπούμε στην διαδικασία να παραθέσουμε λεπτομερώς τα επιεικώς απαράδεκτα περιστατικά στα οποία μπλέχτηκε ο εν λόγω τύπος, θα αναφέρουμε μόνο την χαρακτηριστική φράση που είπε ο δικαστής σ’ αυτόν και τις δύο μητέρες (ο θεός να τις κάνει) συνεργούς του: «αυτό που κάνατε εσείς οι τρεις ορίζει καινούριο βάθος στην έννοια της διαφθοράς». Αυτό. Καλό σάπισμα τώρα.•    Ο Tim Lambesis των As I Lay Dying κατηγορήθηκε για απόπειρα μισθωμένης δολοφονίας της εν διαστάσει γυναίκας Meggan Murphy Lambesis. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο τραγουδιστής ήρθε σε επαφή με έναν ειδικό πράκτορα δίνοντας του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την γυναίκα του φροντίζοντας επίσης ακόμα και την ώρα της δολοφονίας ώστε να εξασφαλίσει το δικό του άλλοθι. Η δίκη θα πραγματοποιηθεί αρχές του 2014.

1474803 10200739181353685 257723815 n


Τίτλοι τέλους για…
Μπάντες που σημάδεψαν το μουσικό προσκήνιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αλλά έφτασαν τελικά σε σημείο να αποφασίσουν να τα παρατήσουν. Μια τέτοια ανακοίνωση είναι πάντα απογοητευτική για τους οπαδούς, αλλά δεν έχουμε παρά να την σεβαστούμε.
Μετά από 12 χρόνια συνεργασίας και επιτυχίας οι My Chemical Romance ανακοίνωσαν τη διάλυση τους. Την ίδια μοίρα ακολούθησαν μεταξύ άλλων και οι Attack Attack!, God Forbid, Static-X και Bleeding Through. Φυσικά και οι Lostprophets εξαιτίας της καταδίκης του τραγουδιστή τους (βλέπε πιο πάνω).
Φύγε εσύ, έλα εσύ…
Αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που συνηθίζεται επανειλημμένα στα rock / metal συγκροτήματα είναι οι αποχωρήσεις μελών, προσθήκες νέων ή ανταλλαγές.
•    Πρώτο παράδειγμα για φέτος η αποχώρηση του frontman των Firewind από το 2006, Apollo Papathanasio λόγω βεβαρημένου προγράμματος.
•    Ο Paul Di'Anno (ex-Iron Maiden) επίσης αποφάσισε να αποσυρθεί εντελώς μετά το τέλος της περιοδείας του 2012.
•    Οι Stone Temple Pilots έδιωξαν τον τραγουδιστή τους Scott Weiland, τον οποίο λίγους μήνες μετά αντικατέστησε ο Chester Bennington των Linkin Park.
•    Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η αποχώρηση του drummer και συν-ιδρυτικού μέλους των Sum 41, Steve Jocz.
•    Χωρίς τραγουδιστή έμειναν και οι Three Days Grace μετά την αποχώρηση του Adam Gontier λόγω προβλημάτων υγείας, όπως φημολογείται.
•    Και λίγο πριν κλείσει η χρονιά, και λίγο πριν αρχίσουμε να χαιρόμαστε για την επιστροφή των Slipknot, ο drummer και ιδρυτής τους Joey Jordison ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την μπαντα.
Welcome back!
Και για να μην λέμε μόνο τα άσχημα (που πλάκα-πλάκα πλειοψηφία είναι) να αναφερθούμε και σε δύο πολυσυζητημένα comeback.
•    Οι Nine Inch Nails ανακοίνωσαν και επίσημα την επιστροφή τους στο μουσικό προσκήνιο μετά από 4 χρόνια.
•    Επίσης ο κιθαρίστας Brian Welch επέστρεψε στους Korn μετά από 8 χρόνια και συμμετείχε στο νέο τους άλμπουμ «The Paradigm Shift».Και τέλος επιβαλλεται μια αναφορα στις σημαντικές δισκογραφικές κυκλοφορίες του 2013, καθώς για άλλη μια χρονια είχαμε πληθώρα νέων δίσκων, όπως και αρκετές αλλαγές ή πειραματισμούς στο στυλ καποιων συγκροτηματων. 

 

pearlJamAlbum

 

 


Αναφέρουμε ενδεικτικα μερικές από τις μπαντες, που έβγαλαν νέο αλμπουμ το 2013: 
Helloween
Arcade Fire
Bullet For My Valentine
Pearl Jam
Stratovarius
Rotting Christ
Saxon
Heaven Shall Burn
Amorphis
Hollywood Undead
Bad Religion
Coheed and Cambria
Bon Jovi
David Bowie
Fall Out Boy
Queens Of The Stone age  
Dark Tranquillity
Kings Of Leon
Black Sabbath
Rob Zombie
Soilwork
Clutch
Hypocrisy
Steven Wilson
Paramore
Killswitch Engage
Bring Me The Horizon
Ghost
Device
Stone Sour
Deep Purple
Alice In Chains
Megadeth
BRMC
Children Of Bodom
Phil Anselmo
Avenged Sevenfold
Dream Theater
Korn
Within Temptation
Trivium
Motorhead
Elton John
John Mayer
Eric Clapton
Depeshe Mode
Stereophonics
Ministry 

 Επιμέλεια: Άννα Μαρία Nemesis (Κέκια)


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter