rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Nightwish – Endless Forms most beautiful

Nightwish – Endless Forms most beautiful
Κριτική του Μιχάλη Μητσόπουλου.

 


 To 8o αλμπουμ των Φιλανδών Nightwish είναι γεγονός. Κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου Είναι το πρώτο που θα παρουσίαζε τους Φιλανδούς σαν ένα εξαμελές συγκρότημα αφού ο Troy Donockley που έπαιζε τα παραδοσιακά όργανα στους δύο προυγούμενους δίσκους έγινε μόνιμο μέλος. Όμως μια ασθένια του Ντράμερ τους(διαταραχές ύπνου) Jukka Nevalainen ανάγκασε το συγκρότημα να ηχογραφήσει αυτό το αλμπουμ για πρώτη φορά χωρίς τον Jukka. Τη θέση για αυτό το αλμπουμ πίσω από τα ντραμς ανέλαβε ο  Kai Hahto των Wintersun. Είναι το πρώτο αλμπουμ επίσης με τη νέα τους τραγουδίστρια Floor Jansen.
Παρ’όλα αυτά ο Tuomas Holopainen και η παρέα του τα κατάφεραν αφού πρόκειται για κάτι το εκπληκτικό και πιο συγκεκριμένα για τη καλύτερη κυκλοφορία τους εδώ και μια δεκαετία.

 

Το αλμπουμ όπως δήλωσε ο Tuomas είναι εμπνευσμένο από τον βιολόγο Charles Darwin και το βιβλίο του On the Origin of Species. Αλλά για πάμε να αναλύσουμε τα κομμάτια του δίσκου ένα ένα.
Shudder before the beautiful : Πριν αρχίσει το τραγούδι έχουμε μια εισαγωγή-εκπληξη. Τη συμμετοχή του διεθνούς φήμης βιολόγου  Richard Dawkins. Σαν σύνθεση μας θυμίζει κάτι από το προυγούμενο άλμπουμ τους Imaginaerium. Το τραγούδι είναι το ιδανικό για να ανοίξει το άλμπουμ. Weak Fantasy : Υπέροχη συνέχεια στο άλμπουμ. Η εκπληκτική ερμηνεία της Floor εδώ και σε συνδιασμό με το folk στοιχείο προς το τέλος απογειώνουν το τραγούδι. Elan : Το πρώτο single του αλμπουμ. Κυκλοφόρησε στις 13 Φεβρουαρίου και μας μάγεψε με την μουσική του. Ακούγοντας το αλμπουμ σίγουρα δεν ήταν και η καλύτερη επιλογή για πρώτο single ,όμως παραμένει ένα καλό τραγούδι.









Yours is empty hope : Αγαπάμε Marco Hietala. Σε αυτό το τραγούδι απλά είναι υπέροχος και σε συνδιασμό με τη Floor το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι κάτι περα από το καταπληκτικό.Το πιο βαρύ τραγούδι του δίσκου.Ours decades in the sun :  Η μπαλάντα του δίσκου. Απλά κλείνεις τα μάτια και ταξιδέυεις σε κόσμους μαγικούς.My Walden: Αν και θυμίζει αρκετά το I want my tears back του προυγούμενου άλμπουμ τους  Imaginaerium είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια του αλμπουμ με πολλά folk στοιχεία και σίγουρα ένα από τα τραγούδια που θα θυμάσαι εύκολα.Endless forms most beautiful : Μια υπέροχη μίξη από σκληρό και μαλακό ήχο. Μια ιστορία που ξετυλίγεται υπέροχα μέσα στο τραγούδι και με ένα ρεφρέν τόσο «πιασάρικο» που σου μένει.Edema Ruh : Από τον βαρύ ήχο του προυγούμενου τραγουδιού οδηγούμαστε εδώ σε πιο μελωδικά μονοπάτια και η υπέροχη φωνή της Floor σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί της.Alpenglow : Σε fan του συγκροτήματος θα θυμίσει παλιότερες εποχές. Ένα τραγούδι για να γίνει ραδιοφωνική επιτυχία .The eyes of Sharbat Gula : Ήθελαν να βάλουν λόγια σε αύτη τη σύνθεση του δίσκου και καλύτερα που δεν το έκαναν τελικά. To instrumental τραγούδι του δίσκου. . Τα “instrumental” είναι κάτι που δείχνουν την ικανότητα του συγκροτήματος και είναι τόσο καλογτιαγμένα ,κάτι που δύσκολα βρίσκεις στην σύγχρονη μουσική. Συγχαρητήρια..The Greatest Show on Earth :  Όταν άκουσα πως θα έχουν τραγούδι πάνω από 20 λεπτά ήθελα να το ακούσω με ανυπομονησία και να ανακαλύψω αν θα είναι καλό ή θα κουράσει.Το τελευταίο κομμάτι του δίσκου είναι πάνω από 20 λεπτά και χωρισμένο σε 5 μέρη. Και όμως αντί να κουράσει σε αφήνει κυριολεκτικά με το στόμα ανοικτό για το τι έχουν καταφέρει. Θυμίζει όπερα και είναι κατι το μοναδικό. Ο συνθέτης του σχήματος εδώ ξεπέρασε τον εαυτό του. Συγχαρητήρια Tuomas.
Γενικό συμπέρασμα : Πρόκειται για ένα εκπληκτικό αλμπουμ και ελπίζω να συνεχίσουν οι Nightwish να βελτιώνονται να πειραματίζονται και να μας χαρίζουν πάντα τέτοιες μελωδίες. Η Floor μπορεί να μην κάνει τα ξεσπάσματα που την έχουμε συνηθίσει όμως είναι εκπληκτική και δείχνει να ταιριάζει αψογα με τους Nightwish. Καλύτερη της Anete Olzon και τουλάχιστο ισάξια της Tarja.
92/100
Το συγκρότημα:Emppu Vuorinen – Κιθάρες,μπάσο
Tuomas Holopainen – Πλήκτρα, πιάνο, συνθεσαιζερ, φωνητικά
Jukka Nevalainen – Ντραμς
Marco Hietala – Μπάσο, φωνητικά
Troy Donockley – Παραδοσιακά όργανα
Floor Jansen – Κύρια φωνητικά

 

 

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864

 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter