rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

PINK FLOYD FACTS!Ο ΣΧΕΔΟΝ ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

Pink Floyd facts!
ο Κώστας Παπαδάκης ρίχνει μια ματιά πίσω στην πολυετή πορεία του θρυλικού γκρουπ και αναζητεί τις αιτίες και στιγμές που το καθιέρωσαν σαν ένα από τα κορυφαία και πιο δημοφιλή στον πλανήτη.Αφού φυσικά ακούσαμε καλά το νέο τους άλμπουμ..




Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του ιστορικού συγκροτήματος κάνουμε μία ανασκόπηση σε κάποιες από τις πολλές σημαντικές στιγμές των Pink Floyd.
Τα κύρια μέλη του συγκροτήματος:
Syd Barrett: Γεννημένος το 1946 στο Cambridge, ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλο μέλος στην «ταυτότητα» των Pink Floyd.
Roger Waters: ο - αρχικά - κιθαρίστας και μετέπειτα μπασίστας των Pink Floyd γεννήθηκε στο Surrey το 1947 και είναι η κύρια γνώριμη φωνή των Pink Floyd.
Rick Wright: Γεννήθηκε το 1945 στο Λονδίνο και ήταν ο επί χρόνια κιμπορντίστας των Pink Floyd.
Nick Mason: Ένα από τα δύο εναπομείναντα μέλη μέχρι τις μέρες μας, υπεύθυνος για τα drums γεννήθηκε στο Μπέρμινγκχαμ το 1945.
David Gilmour: Ο τελευταίος που εισχώρησε στην μπάντα, γεννημένος το 1946 στο Cambridge είναι ουσιαστικά το μέλος που διατηρεί ζωντανό το όνομα και τον ήχο των Pink Floyd τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.



Pink-Floyd-inside

Ξεκίνημα
Οι Pink Floyd ξεκινούν αρχικά ως τρίο με το όνομα Sigma 6. Συμφοιτητές Αρχιτεκτονικής, o Roger Waters, ο Nick Mason και ο Rick Wright αρχίζουν να τζαμάρουν το 1965 και δημιουργούν ένα πρώτο σχήμα τον πρόγονο της γνωστής μπάντας. H μπάντα αλλάζει αρκετά ονόματα (Meggadeaths, T-Set, Screaming Abdabs, Abdabs, Leonard's Lodgers, Spectrum Five, Tea Set…).  Επίσης προσθέτονται κάποια νέα μέλη, πειραματικά, για το μπάσο και τα φωνητικά αλλά το σχήμα δεν «δένει». Οι προαναφερθέντες τρεις κάνουν μια νέα απόπειρα αυτή τη φορά δοκιμάζοντας το σχήμα μαζί με τον Syd Barrett και τον Bob Κlose (γνωστό μετέπειτα κιθαρίστα της τζαζ και φωτογράφο).
To σχήμα φαίνεται ότι τα πάει πολύ καλά από τα πρώτα του βήματα και ο Syd Barrett μετονομάζει το συγκρότημα σε Pink Floyd, εμπνευσμένος από τους αγαπημένους του Βlues κιθαρίστες Pink Andersson και Floys Council. Το 1966 Ο Bob Klose αποχωρεί – αν και πρόλαβε να ηχογραφήσει 2 μελλοντικά τραγούδια των Pink Floyd. Η μπάντα αρχίζει τις συναυλίες σε κλαμπάκια της Αγγλίας, κυρίως εντός του Λονδίνου, και φτιάχνει ένα δυνατό όνομα στην underground σκηνή της πόλης. Σε αυτό συνετέλεσε και η συναυλία με τους Soft Machine στα εγκαίνια της πολύ σημαντικής  εφημερίδας για την underground μουσική, των “International Times” που εκτόξευσε την δημοτικότητά τους. Η εφημερίδα ανοίγει επίσης το club UFO το οποίο αποτελεί «κέντρο κουλτούρας» με ζωντανή μουσική, κυρίως Prog Rock, προβολή ταινιών και άλλων πολιτιστικών δρώμενων. H φήμη τους εκτοξεύεται, η ΕΜΙ Records κάνει την εμφάνισή της και οι Pink Floyd το 1967 υπογράφουν το πρώτο τους συμβόλαιο.
Τα πρώτα δισκογραφικά βήματα
Το “Arnold Layne” είναι το εναρκτήριο single και φτάνει στο νούμερο 20 των βρετανικών charts.



Στο τελευταίο φεστιβάλ που διοργάνωσαν οι “International Times” με την ονομασία “Fourteen Hour Technicolour Dream” στο Alexandra Palace, λίγο πριν το αναγκαστικό κλείσιμο της εφημερίδας, οι Pink Floyd ήταν οι headliners των περίπου 40 συγκροτημάτων της underground σκηνής του Λονδίνου. Την ίδια περίοδο κυκλοφορεί και το δεύτερο σινγκλ τους με τον τίτλο “ See Emily Play” το οποίο παρομοίως τα πάει πολύ καλά και φτάνει στο νούμερο 6 των βρετανικών charts.
Οι Pink Floyd καθιερώνονται με τον δίσκο “The Piper At The Gates Of Dawn” ο οποίος κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1967. O συγκεκριμένος δίσκος ουσιαστικά επηρεάζει όλη την ψυχεδελική ροκ σκηνή και οι Pink Floyd ξεκινούν περιοδεία συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Είναι η εποχή των μεγάλων αλλαγών στο line up της μπάντας. Έρχεται ο David Gilmour ο κιθαρίστας που έδωσε τον χαρακτηριστικό κιθαριστικό ήχο στους Pink Floyd, στενός φίλος των Roger Waters αλλά και του Syd Barrett ο οποίος λίγους μήνες αργότερα αποχωρεί από το συγκρότημα καθώς η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά έχει καταστήσει αδύνατη τη συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη.Το κύριο line up
Τον Ιούνιο του 1968 κυκλοφορεί  το “A Saucerful Of Secrets” και η περιοδεία σε Αγγλία και Αμερική ξεκινάει με μια μεγαλειώδη – δωρεάν – συναυλία στο Hyde Park του Λονδίνου. Την επόμενη χρονιά  κυκλοφορεί και το “Ummagumma”– είναι η περίοδος κατά την οποία οι Pink Floyd δημιουργούν μουσική ασταμάτητα, ενώ ταυτόχρονα είναι υπεύθυνοι για τα Soundtracks κάποιων – μέτριων σχετικά – ταινιών.
Λίγο πριν την κυκλοφορία του “Atom Heart Mother” δίνουν μια συναυλία στο Παρίσι στην οποία επανεμφανίζεται στην σκηνή o Sydd Barret - Ήταν η τελευταία φορά που εμφανίστηκε επίσημα μαζί τους. Με την κυκλοφορία του δίσκου αυτού, ανεβαίνουν κατευθείαν στο νούμερο 1 των charts και η πρώτη παγκόσμια πλέον περιοδεία είναι γεγονός. Ο Stanley Kubrick ζητάει από την μπάντα να χρησιμοποιήσει τον δίσκο ως soundtrack για την ταινία του “The Clockwork Orange” αλλά οι Pink Floyd δεν το δέχονται. Στη συνέχεια αμέσως μετά κυκλοφορούν το “Meddle” άλλον έναν ιστορικό τους δίσκο.
Χρυσή περίοδος
Ακολουθεί ένα διάστημα περίπου ενός χρόνου «εγκλεισμού» στο στούντιο. Οι φήμες μιλούσαν για πρωτοποριακές μεθόδους ηχογράφησης και sound design, με μηχανικό ήχου τον Alan Parsons. Η κυκλοφορία του “Dark Side of The Moon” επιβεβαιώνει τα πάντα και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή εκείνη αποτελούν ακόμα και στις μέρες μας σημείο αναφοράς. Οι Pink Floyd παρουσιάζουν τον δίσκο αυτόν στον Πλανητάριο του Λονδίνου και στην συνέχεια ξεκινούν πάλι παγκόσμια περιοδεία. Ο δίσκος πουλάει ασταμάτητα και παρέμενε στο top 200 των ΗΠΑ για περισσότερο από 800 εβδομάδες - Λέγεται ότι αν τα υπολογίσει κάποιος, «1 στους 12 ανθρώπους παγκοσμίως» έχει στην κατοχή του το συγκεκριμένο album, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο ρεκόρ στην ιστορία της μουσικής.






Το 1975 κυκλοφορεί το “Wish You Were Here”. Για ακόμα μια φορά η παραγωγή είναι εκπληκτική, ενώ σε δημιουργικό επίπεδο οι Pink Floyd είναι άριστοι. Ο τίτλος του album ουσιαστικά είναι αναφορά στον Syd Barrett, το πρώην μέλος της μπάντας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης της υγείας του Barrett εκείνης της περιόδου είναι ότι σε μία επίσκεψή του στο studio όπου έπαιζαν οι Pink Floyd, τα μέλη του συγκροτήματος δεν μπόρεσαν καν στην αρχή να καταλάβουν ποιος είναι, αντικρίζοντας έναν ταλαιπωρημένο από τα ναρκωτικά άνθρωπο, φάντασμα του φίλου τους της περασμένης δεκαετίας. Μαζί με τα “Animals” και το “The Wall”, οι Pink Floyd έχουν φτάσει στην κορυφή και το σύνολο των concept albums τους αποτελεί ξεχωριστή μουσική παρακαταθήκη. Δεν είναι τυχαίο ότι το “Wish You Were Here” είναι το πρώτο ξένο album το οποίο γίνεται χρυσό στην Ελλάδα, ενώ το “Another Brick in the Wall, Pt 2” γίνεται νούμερο ένα στην Αγγλία, στις ΗΠΑ και σε πάρα πολλές χώρες παγκοσμίως. Την επόμενη χρονιά είναι να κυκλοφορήσει η ταινία “Pink Floyd - The Wall” του Alan Parker με πρωταγωνιστή τον Bob Geldof, μια ταινία τροφή για σκέψη και προβληματισμό με φόντο τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της Αγγλίας των αρχών της δεκαετίας του 1980.

 



Μετά-Wall εποχή
Το 1982 αποτέλεσε και την αρχή του τέλους των «αυθεντικών» Pink Floyd. O Waters προτείνει το σχηματισμό ενός νέου μουσικού project, τους Spare Bricks για τη δημιουργία του soundtrack της ταινίας του Alan Parker. Ωστόσο, με την έναρξη του πολέμου στα Νησιά Falkland, ο Waters άλλαξε την καλλιτεχνική κατεύθυνση του concept και άρχισε να γράφει νέο υλικό. Waters και Gilmour αρχίζουν να έχουν μία μεγάλη κόντρα και ο Waters θεωρεί ότι ο Gilmour συμβάλει ελάχιστα πλέον. Ο Waters αντικαθιστά τον Wright με τον Michael Kamen και εντέλει το όνομα του Gilmour αφαιρείται από τα δικαιώματα των τραγουδιών.
Έχοντας ήδη αποφασίσει να φύγει από την μπάντα ο Roger Waters ξεκινάει δικαστική διαμάχη καθώς ζητάει την διακοπή της χρήσης του ονόματος Pink Floyd από τα υπόλοιπα μέλη. Οι δύο πλευρές έρχονται σε συμβιβασμό περίπου 2 χρόνια αργότερα και το συγκρότημα συνεχίζει επίσημα ως Pink Floyd χωρίς βέβαια τον Waters. Το 1987 κυκλοφορεί το “A Momentary Lapse Of Reason” με τραγούδια που αρχικά προορίζονταν για το προσωπικό album του Gilmour και τo 1988 κυκλοφορεί το “Delicate Sound of Thunder”, το πρώτο album που παίζεται στο διάστημα! Ρώσοι αστροναύτες έπαιξαν τον δίσκο στον διαστημικό σταθμό MIR το 1989. Την ίδια χρονιά οι Pink Floyd παίζουν στην Βενετία μπροστά σε 200.000 κόσμο. Σημαντική λεπτομέρεια, η σκηνή ήταν πλωτή και αποτέλεσμα της συναυλίας ήταν να καταστραφούν αρκετά ιστορικά μνημεία της πόλης λόγω της τεράστιας προσέλευσης κόσμου.
Η τελευταία εικοσαετία
Ο 14ος δίσκος τους κυκλοφορεί το 1994, και πουλάει ασταμάτητα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας τοθ ‘90. Μέρη της εκτενέστατης παγκόσμιας περιοδείας ηχογραφούνται και βιντεοσκοπούνται για τις ανάγκες του ιστορικού πλέον live album τους με τον τίτλο “Pulse” (πολλοί θα θυμούνται και την σπάνια πια συσκευασία με το led που αναβόσβηνε στο ρυθμό… σφυγμού)






Μετά από μια σειρά επανακυκλοφοριών, δίσκων με σπάνιες εκτελέσεις και B-sides τραγούδια, ερχόμαστε 20 χρόνια μετά το Division Bell, και ο Gilmour μαζί με τον Mason αποφασίζουν να κυκλοφορήσουν επίσημα τα τραγούδια που έπαιζαν όλα αυτά τα χρόνια οι δυο τους αλλά και με τον Wright ο οποίος δεν βρίσκεται πια εν ζωή. Ο δίσκος με την ονομασία “The Endless River” είναι ένα ακόμα στολίδι για το Prog Rock και την δισκογραφία των Pink Floyd!

 


Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864

 


Share

{fcomment}

 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter