rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Mark Lanegan Band/ Faye Dunaways @ Principal (Live Thessaloniki 20/03/2015)

Η ανταπόκριση μας από την συναυλία του Mark Lanegan στη Θεσσαλονίκη. Του Θωμά Παπά.

 

 

Τρία χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση του στην πόλη μας - στην οποία και πάλι είχαμε δώσει το παρόν – ο Mark Lanegan μαζί με την μπάντα του αποφάσισαν και πάλι να μας τιμήσουν με την παρουσία τους με μια μίνι ελληνική περιοδεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.
Με διαφορετική αλλά εκλεκτή παρέα και αυτή την φορά (ειδικά ο Rockarolla έδωσε για ακόμη μια φορά βροντερό παρόν με νυν αλλά και παλιότερα στελέχη του...), αφιχθήκαμε έγκαιρα στο συναυλιακό χώρο για να προλάβουμε να δούμε και τη support μπάντα των Faye Dunaways για την οποία προσωπικά είχα ακούσει καλά σχόλια από φίλους και όχι μόνο.
Το ρολόι έδειχνε 10 ακριβώς όταν το βελγικό ντουέτο των Jacques και Struyf ή κατά κόσμον Faye Dunaways ανέβηκαν στη σκηνή για να μας παρουσιάσουν ενα 25λεπτό σετ από το επερχόμενο πρώτο τους ΕΡ που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην άνοιξη. Φρέσκο σχήμα με μόλις ένα χρόνο παρουσίας και με ήχο που συνδυάζει τον ηλεκτρονικό με την ψυχεδέλεια και το krautrock, ανοίγουν τις συναυλίες της ευρωπαϊκής περιοδείας του Mark Lanegan, αποδεικνύοντας τις κοινές μουσικές καταβολές τους αλλά και τη δίψα του Mark να ψάχνει νέα σχήματα που έχουν κάτι διαφορετικό να πουν με τη μουσική τους.
Απέναντι σε ένα κοινό που δεν τους γνώριζε και τους είδε για πρώτη φορά και μετά το κάπως μουδιασμένο τους ξεκίνημα, κατάφεραν τελικά να αρέσουν χωρίς να κουράσουν - ειδικά στις κιθαριστικές συνθέσεις τους σε συνδυασμό με τα πολύ εμπνευσμένα visuals στο φόντο.
Ακολουθεί η σετλιστ που μας παραχώρησε ευγενικά η μπάντα:  
 La nuit est longue
 En face de mer
Monsieur
Billy

Κατά τις 11 παρά 10 με το Principal να είναι σχεδόν γεμάτο (με απρόσμενα πολλά σταντ και καθίσματα πλευρικά αλλά και στην πλατεία...), ο Mark ήταν ήδη στη σκηνή μόνος μαζί με τον εξαιρετικό του κιθαρίστα Jeff Fielder και έτσι παρέμειναν για τα τρία πρώτα τραγούδια καθηλώνοντας το κοινό ο πρώτος με την εξαιρετική του φωνητική χροιά και ο δεύτερος με τη δεξιοτεχνία του στην κιθάρα. Από το τέταρτο “Phantasmagoria Blues”, ολόκληρη η μπάντα τον συνόδευσε για κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα με επιλογές από όλη του τη δισκογραφία και όχι μόνο από το τελευταίο του “Phantom Radio”.
Ειδικά, τα “No Bells on Sunday”, “Gravediggers Song”, “Hit The City”, “Harvest Home”, “Harborview Hospital” και “Riot in My House” ήταν και οι πιο δυναμικές στιγμές του κύριου σετ με τα κομμάτια του προηγούμενου του άλμπουμ “Blues Funeral” να μας χαρίζουν μάλλον τις καλύτερες στιγμές της συναυλίας.Εκτός από τα δικά του τραγούδια, ακούσαμε και τη διασκευή του “Deepest Shade” των The Twilight Singers ενώ δεν παρέλειψε την αναφορά του στους Screaming Trees με το “Black Rose Way”.

Το encore περιελάμβανε το εξής ένα “Methamphetamine Blues” που έκλεισε με ιδανικό τρόπο μια κατα κοινή ομολογία των παρευρισκόντων πολύ πετυχημένη εμφάνιση που ολοκληρώθηκε με την προσωπική επαφή του Mark με το κοινό στο ισόγειο του Principal, όπου και είχε την τύχη να φωτογραφηθεί μαζί του και να του υπογράψει αυτόγραφα και βινύλια.Σε σχέση με την προηγούμενη φορά, ήταν μακράν πιο κοινωνικός και εκδηλωτικός.
Λιτός στις κινήσεις του επί της σκηνής αλλά όχι “βιδωμένος” σε μια θέση, χαιρέτησε και ευχαρίστησε ενδιάμεσα το κοινό με τη χαρακτηριστική βραχνή φωνή του που είναι σίγουρα καλύτερη όταν τραγουδάει χωρίς να χάνει το γρέζι της που την κάνει να ξεχωρίζει. Σε ένα απέρριτο μαύρο φόντο με κόκκινο φωτισμό, μέσα από τη μαυροντυμένη του φιγούρα επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμη πόσο συγκλονιστική και γεμάτη συναίσθημα παραμένει η ερμηνεία του.Συνοψίζοντας, ο Mark Lanegan κατάφερε να δικαιολογήσει την προσμονή του κόσμου που τον περίμενε με ανυπομονησία από την πρώτη στιγμή της αναγγελίας του live προ μηνών και τελικά αποζημιώθηκε με μια πολύ καλή grunge rock συναυλία από έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους με την αρωγή της εξαιρετικής του μπάντας.
Με 19 τραγούδια (όπως τα παραθέτουμε και παρακάτω στην πλήρη setlist της συναυλίας...), γνωστά αλλά και καινούργια (και πιο ηλεκτρονικά!), γέμισε μουσικά το Principal ανανεώνοντας το ραντεβού με το ελληνικό κοινό που δε σταματά να του εκδηλώνει την αγάπη και προσήλωσή του.  

  When Your Number Isn't Up
    Judgement Time
    Low
    Phantasmagoria Blues
    No Bells on Sunday
    The Gravedigger's Song
    Harvest Home
    One Way Street
    Deepest Shade (The Twilight Singers cover)
    Hit the City
    Ode to Sad Disco
    Riot in My House
    Harborview Hospital
    Floor of the Ocean
    Torn Red Heart
    Black Rose Way (Screaming Trees song)
    Sleep With Me
    Death Trip to Tulsa
    Encore:
    Methamphetamine Blues

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864



Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter