rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

MONSTER MAGNET LIVE REVIEW - FIX IN ART, THESSALONIKI / 31-1-2015

"Έχασε στο παιχνίδι της επικοινωνίας η κυβέρνηση των Monster Magnet στην πρόσφατη μεγαλειώδη συγκέντρωση της στη Θεσσαλονίκη.."

Γράφει και φωτογραφίζει για την συναυλία ο Κώστας Πετρίδης


 

 

Συγχωρέστε με για τον παραπάνω ίσως αυθαίρετο τίτλο και για την διάθεση μου να διασκεδάσω τις εντυπώσεις από την συναυλία των θρυλικών αμερικανών stoner-rockers ανακατεύοντας τες με την πολιτική επικαιρότητα,αλλά έτσι είναι αυτά:της στιγμής!

 

 

 

10940992 784942614925051 9163703224691729535 n

 

Είτε είσαι μπάντα, είτε ..κυβέρνηση, είτε ..ποδοσφαιρική ομάδα, δεν είναι εύκολο να ικανοποιήσεις τους fans-ψηφοφορους- οπαδούς και ταυτόχρονα να κάνεις και το «κομμάτι σου».
Να παίξεις ακριβώς τη μπάλα που θες εσύ ελεύθερα και με φαντασία παίρνοντας όμως και τους βαθμούς ή να υλοποιήσεις όλα τα πράγματα για τα οποία σε ψήφισαν και υποσχέθηκες ακολουθώντας όμως  και τις ιδέες σου στο ακέραιο ή τέλος να κάνεις εκείνο το live  που ΚΑΙ θα προωθήσει το τελευταίο (μπορεί και μέτριο) δίσκο σου παίζοντας τα τραγούδια που ΕΣΥ θεωρείς άξια να παιχτούν ΚΑΙ να ικανοποιήσεις τους fans που θέλουν να περάσουν καλά. Ναι αλλά ο κόσμος δεν..ψηφίζει?
Νομίζω δεν χρειάζεται να επεκταθώ παραπάνω.Το θέμα είναι τι πραγματικά συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στο FIXinArt.

 


1506991 784941954925117 7300863233608798970 n



Η συναυλία ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο για τα δικά μου γούστα. Ούτε καπνοί ούτε φανφάρες ούτε "τρελά"  intro που καλά κάνουν και χρησιμοποιούν άλλοι. Ξαφνικά αναβόσβησαν τα φώτα, ένας ένας βγήκαν στη σκηνή,χαιρέτισαν τον κόσμο πήραν τα όργανα και ξεκίνησαν. Δηλαδή, «ακούστε μάγκες, εδώ ήρθαμε να κάνουμε το κομμάτι μας και το.. κομμάτι σας..πάμε..»

Τα πρώτα 4 τραγούδια ήταν ότι θα ήθελα να ακούσω για ξεκίνημα πράγμα που με έκανε να σκεφτώ αμέσως «ωραία θα περάσουμε σήμερα»: The Right Stuff (Monolithic Baby), Look to you rorb ,Dopes to Infinity(από το Dopes to Infinity και τα 2), Twin Earth (από το δεύτερο άλμπουμ τους-1993). Και εκεί ήρθε η πρώτη ψυχρολουσία-ισοφάριση στο γρήγορο γκολ που έβαλε η μπάντα: Η φωνή του τραγουδιστή Dave Wyndorf δεν ακουγόταν σωστά,τουλάχιστον στις πρώτες σειρές όπου και στριμώχτηκα για να βγάλω τις απαραίτητες φωτογραφίες. Κρίμα. Μέχρι να το διορθώσει ο ηχολήπτης και να σώσει έτσι την παράσταση , η..αντιπολίτευση άρχισε να σκάβει τον λάκκο των –δικαίως τόσα χρόνια- συν-κυβερνώντων της υπόθεσης StonerRock..

 

994492 784932301592749 3541587359263833294 n

 

Παρ όλα αυτά η μπάντα που μπορεί και να μην κατάλαβε τίποτα από το ατυχές γεγονός, συνέχισε παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον προτελευταίο δίσκο (το Last Patrol) γιατί υπάρχει και ο τελευταίος-συνέχεια υποτίθεται του προτελευταίου με κάποιες διαφορετικές εκτελέσεις συν καινούργια τραγούδια: Clouds, Last Patrol, και Duke λοιπόν το τρίπτυχο που έκανε τον πολύ κόσμο να προσγειώνεται σιγά σιγά και να αρχίσει να ανυπομονεί για το πότε θα έρθει η έκρηξη..

(Πάντως η μπάντα ήταν άψογη στο παίξιμο της:Ο Phil Caivano (Rhythm guitar), ο Bob Pantella (Drums ), ο Garrett Sweeny (Lead guitar) και ο Chris Kosnik – Bas δεν αφησαν περιθωρια αμφισβήτησης, άξιοι ακόμα και διάδοχοι των προκατόχων τους, μετέφεραν σωστά τον χαρακτηριστικό ήχο της μπάντας επί σκηνής ενώ ο frontman Dave Wyndorf- φαίνεται σαν σκηνική παρουσία να έχει «βαρύνει» λίγο σε σχέση με παλιότερα (προφανώς γιατί έκοψε τα ναρκωτικά) όμως από την στιγμή που καταφέραμε να ακούσουμε καλύτερα την βαριά και μεστή φωνή του καταλάβαμε τι ήρθαμε τελικά να δούμε και να ακούσουμε).

 

1661336 784942244925088 773591275109190729 n


Αντί για την «έκρηξη» όμως που λέγαμε, μετά ήρθε το απόλυτο «χάσιμο» του 15λεπτου τουλάχιστον Spine of God (από τον πρώτο δίσκο τους το 1991!!) με την γνωστή μίξη με το classic(D.McLean) AmericanPie. Σε αυτό το σημείο της άκρας ψυχεδέλειας και του απόλυτου αλλά Hawkwind διαστημικού ταξιδιού υποτίθεται ότι θα πρεπε να πέσουν από κάπου και τα ναρκωτικά,τα χάπια,τα σφηνάκια οι ινσουλίνες, δεν ξέρω τι..Το θέμα είναι ότι δεν έπεσε τίποτα απ όλα αυτά και την στιγμή που η …"κυβέρνηση" θεωρητικά ξεδίπλωνε το πλήρες πρόγραμμα της για την επόμενη τετραετία, ο κόσμος ζητούσε παραπάνω άρτο και θεάματα. Το αποτέλεσμα ήταν το σκορ να γίνει 1-2 και αυτό να με κάνει να πεταχτώ προς τον επάνω όροφο να δω τον φίλο μου τον Αλέξη, τον Ακη, την Αναστασία και ένα σωρό άλλους γνωστούς και να διαπιστώσω ότι το ίδιο έκαναν και πολλοί άλλοι, ήταν δηλαδή η στιγμή του «τι κάνεις, για πες πως πάει η δουλειά» κλπ κλπ, η στιγμή που οι κυρίες θα πάνε να φρεσκαριστούν λίγο στο Χωλ ενώ οι κύριοι με τη σειρά τους θα πάνε ή να γεμίσουν ή να αδειάσουν το εσωτερικό δοχείο της μπύρας! Και όλα αυτά στην συναυλία των MonsterMaggnet!

 

10358558 784932151592764 7947339002056872214 n


Στο πιο κρίσιμο σημείο λοιπόν της..διαπραγμάτευσης ή του αγώνα (είπαμε σήμερα ανακατεύουμε πολιτική αλλά και ποδόσφαιρο στην ανταπόκριση), εδώ που ένα δυναμικό come-back στο live με ένα τρίπτυχο γνωστών τραγουδιών θα ξυπνούσε το κοινό και θα έφερνε τις κυρίες πίσω ξανά στη σκηνή από τα rest rooms, oi M.M. τέλειωσαν την κανονική διάρκεια της συναυλίας με τα End of time και Stay Tuned, επίσης από τον τελευταίο δίσκο. Έτσι ήθελε να κλείσει η μπάντα,έτσι έκλεισε και σε αυτό το σημείο νομίζω μπήκε και το 3 γκολ .
Τσιγάρο και αναμονή για το encoreμε τον κόσμο φυσικά να αναρωτιέται «που είναι τα ναρκωτικά», που είναι το Σεξ και το ακατάπαυστο ροκενρολ που μας έταξαν?Που είναι το Powertrip, See You i n Hell, Space Lord, Heads Explode ..ακόμα και το αλήτικο και ταξιδιάρικο- αργόσυρτο God says no? Μην είναι στο encore? Μην είναι πουθενά? Δεν μπορεί..

 

10978673 784932288259417 7908661340336495364 n

 

Το πολυαναμενόμενο encore ξεκίνησε με το Three King Fishers από τον τελευταίο πάντα δίσκο και εκεί που λες «πάει, αυτό ήταν, πέφτει η κυβέρνηση με τη μία» μπαίνει ένας δυναμίτης ονόματι Tractor ( το οποίο στη πραγματικότητα δεν ανήκει στο Powertrip αλλά στο Monster Magnet EP του 1990 άπλα ξαναηχογραφηθηκε και έγινε γνωστό φυσικά αργότερα αφού μπήκε στο πιο εμπορικά πετυχημενο άλμπουμ της μπάντας ever).
Τι έμενε λοιπόν? Μα το Space Lord φυσικά. Γιατί αν δεν το έπαιζαν και αυτό τότε δεν ξέρω ποιό θα ήταν το μέλλον αυτής της ομάδας ή το πώς θα έφευγε από το γήπεδο. Space  Lord λοιπόν μαδαφακα και μαδερφακερς, σε super- duper εκτέλεση και η απογείωση ήρθε στις καθυστερήσεις,! Πανικός κάτω στην αρένα και τέλος καλό – όλα καλά! Τελικό σκορ 2-3 και παρά λίγο η ισοφάριση..Δεν πειράζει, ίσως την επόμενη φορα,ποτέ δεν ξέρεις.

Άξιζε η όχι τελικά? Δύσκολη η απάντηση. Αν ΔΕΝ τους είχες δει πιο παλιά και στις ένδοξες εποχές τους, τότε ναι, καλή ήταν η εμπειρία από μια σπουδαία μπάντα (από τις πιο σημαντικές του είδους) που έπαιξε καλά και ας προδόθηκε από τον ήχο που ειδικά στον επάνω επίπεδο ήταν κακός.

10430483 784941864925126 1476711542209157976 n



Να πω την αμαρτία μου, αυτή ήταν για μένα η πρώτη φορά που ερχόμουν..αντιμέτωπος με τους Monster Magnet (άργησα λίγο το ξέρω) οπότε δεν έχω μέτρο σύγκρισης με άλλες εμφανίσεις του γκρουπ. Επίσης, δεν με νοιάζει το αν ο Dave έκοψε τα ναρκωτικά, πάχυνε και δεν είναι ο ίδιος που ήταν πριν δέκα χρόνια.Τώρα "μου κατσε" και τους είδα -καλώς η κακώς- και άλλωστε ούτε και γω είμαι ο ίδιος με πριν από 10 χρόνια..
Βέβαια έχω πάντα εμπιστοσύνη στα φιλαράκια μου  που τους είχαν δει 3 και 4 φορές αλλού πο οποίοι μου σφύριξαν μετά το τέλος ότι «αυτή ήταν η πιο υποτονική και ανούσια συναυλία» των Monster Magnet. Και όμως η συναυλία δεν ήταν ούτε κακή και εγώ θα έλεγα μάλιστα ήταν και αρκετά ενδιαφέρουσα ακόμα και στα σημεία εκείνα που «έκανε κοιλιά», δηλαδή στην μέση της περίπου όταν οι αμερικανοί επιδόθηκαν σε ένα χαοτικό-ψυχεδελικό και διαστημικό trip βασισμένο τόσο σε νέα όσο και σε πολύ παλιότερα κομμάτια. Άλλο πάλι και τούτο: σχεδόν άφησαν απ’ έξω από το setlist την πιο εμπορική τους περίοδο και τραγούδια..
Κομμάτια να γίνει λοιπόν..γιατί σε αυτό συμφωνώ με την εκάστοτε μπάντα που επιλέγει συνειδητά να παρουσιάσει στον κόσμο όλες τις πλευρές της και όχι μόνο τα «στανταρακια», τις επιτυχίες δηλαδή που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τους ψιλο-άσχετους. Και τέτοιους είχε αρκετούς προχθές και για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ αυτούς που δεν έχουν ακούσει όλη τη δισκογραφία του γκρουπ γιατί κατά τα αλλά το κοινό ήταν αμιγώς ροκ και πολύ πολύ ζεστό. Μήπως τελικά η συναυλία έγινε για τους απόλυτα μυημένους φίλους του γκρουπ που γουστάραν αφάνταστα τα ξεχσμένα σχεδόν τραγούδια των πρώτων (ψυχεδελικών και διαστημικών) δίσκων και το τελευταίο 'αλμπουμ που ουσιαστικά μας γυρνάει σε εκείνη την εποχή? Μήπως τελικά η μπάντα γερνάει και όπως καθένας που γερνάει αρχίζει να γυρνάει στα "παλιά"?
Η ουσία είναι ότι τέτοιες εύκαιρες τελικά δεν χάνονται με τόσο διψασμένο και καυλωμένο κοινό. Από την άλλη, αυτό ήθελαν να παρουσιάσουν οι Monster Magnet τώρα και αυτό έκαναν. Αλλά είπαμε και στην αρχή, η μάχη της επικοινωνίας-αν την ένοιαζε την μπάντα να την κερδίσει-χάθηκε, ο λαός την επόμενη φορά ίσως ψηφίσει άλλους..

* Μου αρέσει ο χώρος του Fix και μπράβο στους διοργανωτές για την επιλογή. Θέλει προσοχή όμως στον ήχο.Είναι 2 επίπεδα..
**Τους SixForNine δυστυχώς δεν πρόλαβα να τους δω αν και άκουσα πολύ καλά λογια. Next time I hope!

Κείμενο και φωτογραφίες: Κώστας Πετρίδης

Set list


The Right Stuff
Dopes to Infinity
Look to your orb
Twin Earth
Clouds
LastPatrol

Duke
Spine of God
End of time
Stay Tuned

Encore:

KingFishers
Tractor
Space Lord

 

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864



Share

{fcomment}

 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter