rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

"Δαιμόνια Νύμφη": Η μουσική μας είναι μουσική που δημιουργεί εικόνες..

Λιγες ώρες πλέον από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις των Δαιμόνια Νύμφη σε Αθήνα (16/2 στο Gagarin) και Θεσσαλονίκη (15/2 Principal), η μπάντα που εδώ και δέκα χρόνια έχει την έδρα της στο Λονδίνο, μιλάει στον Rockarolla.

 

 

 

 


Συνέντευξη με Δαιμόνια Νύμφη

 

Του Μιχάλη Μητσόπουλου

Οι Δαιμονία Νύμφη σχηματίστηκαν το 1994,ξεκινώντας έτσι μία μαγική περιπλάνηση ανάμεσα στους μύθους και τους ήχους της ελληνικής αρχαιότητας.Η μουσική τους προσεγγίζει άλλοτε μια τελετουργική και άλλοτε μια πιο θεατρική ματιά.'Οργανα όπως η λύρα, η αρχαία κιθάρα και η βάρβιτος , κατασκευασμένα πάνω στα πρότυπα των αντίστοιχων αρχαίων ελληνικών οργάνων από το Νικόλαο Μπρά,ξεδιπλώνουν το δικό τους ήχο και αποζητούν  νέα υπόσταση.  
Από το 1998 μέχρι σήμερα οι Δαιμονία Νύμφη έχουν κυκλοφορήσει έξι άλμπουμ.Πιο πρόσφατη δουλειά τους, που κυκλοφόρησε το 2017 ,το αλμπουμ ''Μακμπέθ'' , ενώ έχουν προηγηθεί η  «Ψυχοστασία» (2013), η «Κραταιά Αστεροπή» (2007), το ομώνυμο «Δαιμονία Νύμφη» (2002) , το μίνι cd «Τυρβασία» και ο «Βακχικός Χορός των Νυμφών» (1998-2004) που πρωτοκυκλοφόρησε σε βινύλιο.Παράλληλα έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες συλλογές, αλλά έχουν συνεργαστεί και με άλλους μουσικούς στη δημιουργία τελείως διαφορετικών ηχητικά πρότζεκτς ,όπως το «Ghost Fish», το  «Love Sessions» και το  « Daemonia Nymphe Remixed» (όπου έχουν παρουσιάσει δικά τους remix οι  Von Magnet , Beefcake , Άλφα Π. των Στέρεο Νόβα και άλλοι). 
Η μουσική των Δαιμονία Νύμφη αποτελεί μέρος της συλλογής της Εθνικής Βρετανικής Βιβλιοθήκης.

 

www.petridis glass.gr

 

Είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τα δύο ιδρυτικα μέλη των Δαιμονία Νύμφη, Σπύρος Γιασαφάκης και Εύη Στεργίου.   

M.M. Καλησπέρα ,ευχαριστούμε καταρχήν για αυτήν την κουβέντα που έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και καλως ήρθατε στον Rockarolla Radio. Αρχίζω με  μια ερώτηση που φαντάζομαι θα την έχετε ακούσει αρκετές φορές. Πως προέκυψε το όλο μουσικό σας εγχείρημα; Ποια ήταν η ιδέα που έδωσε την αφορμή για την δημιουργία των Δαιμόνια Νύμφη;

Δ.Ν. Η ιδέα για το σχήμα ξεκίνησε με αφορμή την αγάπη μας για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα για την γλυπτική και αρχιτεκτονική της αρχα'ι'κής και κλασσικής εποχής.  Ύστερα απο πολυετή έρευνα συνθέσαμε τα πρώτα μας κομμάτια και μπήκαμε στο στούντιο για να ολοκληρώσουμε την πρώτη μας δισκογραφική δουλειά. Χρονιά ορόσημο ήταν η κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου ''Ο Βακχικός Χορός των Νυμφών'' το 1998 και η συνάντηση μας με τον Νικόλαο Μπρά κατασκευαστή των 'αρχαίων' ελληνικών οργάνων. Έτσι ξεκίνησε παράλληλα μια αναζήτηση για τον αρχαίο ήχο η οποία μας ενέμπνευσε να δημιούργησουμε τον δικό μας κόσμο.  

 

daimon.gr

 

 

  Μ.Μ. Πως θα χαρακτηρίζατε την μουσική των Δαιμόνια Νύμφη; Χρησιμοποιείτε όργανα τα οποία έχουν χαθεί από την ελληνική σκηνή.  Ποιο είναι το αγαπημένο σας και αυτό που χρησιμοποιείτε πιο πολύ στις συνθέσεις σας;

Δ.Ν. Μου ειναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσω την μουσική μας, θα έλεγα όμως οτι γενικά είναι μουσική που δημιουργεί εικόνες και πολλές φορές έχει στοιχεία κινηματογραφικής μουσικής. Βέβαια υπάρχουν κομμάτια που ίσως να χαρακτηρίζονται λιγότερο άπο τέτοια στοιχεία.Αν ξεχωρίζαμε κάποια απο τα 'αρχαία' όργανα, θα έλεγα ότι η λύρα και η πανδούρα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αρκετές απο τις συνθέσεις μας.  

 

 Μ.Μ. Ποια ήταν η αντίδραση του ελληνικού κοινού στα πρώτα χρόνια της παρουσίασης της μουσικής των Δαιμόνια Νύμφη ,λόγω του ότι παρουσιάζατε ίσως κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό κοινό, και ποια η ανταπόκριση του σήμερα έπειτα από τόσα χρόνια μουσικής πορείας;  

Δ.Ν.Πάντα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική, από τα πρώτα κιόλας βήματά μας.Αυτό που άλλαξε με το χρόνο είναι ότι μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε τη μουσική μας σε ένα ευρύτερο κοινό.Και από ό,τι φάνηκε τελικά υπάρχει κοινό που αυτή η μουσική το άγγιξε σε μέρη του κόσμου που δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε.  

 

daimonia

 

  Μ.Μ. Μελετώντας το ομολογουμένως πλούσιο βιογραφικό σας παρατήρησα πως σε κάποια χρονική στιγμή (το 2008 αν δεν κάνω λάθος ) μετακομίσατε στο Λονδίνο από όπου συνεχίσατε τις μουσικές σας περιπλανήσεις με μια συνεργασία με το Theater Lab Company και τη σκηνοθέτη Αναστασία Ρέβη ,μια συνεργασία που είχε ως αποτέλεσμα τη σύνθεση μουσικής για 4 παραστάσεις. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του αγγλικού κοινού στην παρουσίαση της μουσικής σας , πως ήταν η όλη εμπειρία αυτής της συνεργασίας σας και πως λαμβάνετε την Αγγλία σαν χώρα όσο αναφορά την μουσική κουλτούρα; (μιας και μιλάμε για μια χώρα με μεγάλη μουσική παράδοση )

Δ.Ν.Το αγγλικό κοινό είναι ετερόκλητο και ιδίως στο Λονδίνο που είναι μία πολυπολιτισμική Μητρόπολη, οι ακροατές είναι κυρίως πολίτες του κόσμου. Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και μάλιστα λάβαμε πάρα πολύ καλές κριτικές, έκτος απο τον Τύπο, και απο την διάσημη ιστορικό Bettany Hughes, και την συγγραφέα (αγαπημένη του ελληνικού κοινού) Victoria Hislop. 

 

  Μ.Μ.  Έπειτα από τόσα χρόνια μουσικής πορείας, με πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό και αρκετές συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες της Ελλάδος όπως η Δήμητρα Γαλάνη, ο Ψαραντώνης κ.α. πως έχει εξελιχθεί ο ήχος των Δαιμόνια Νύμφη; Έχετε προσθέσει νέα στοιχεία στη μουσική σας με τη πάροδο των χρόνων ;   

Δ.Ν. Ναι, φυσικά. Καταρχήν η παραμονή μας στο Λονδίνο μας ενέμπνευσε στο να προσθέσουμε πολλά διαφορετικά στοιχεία στον ήχο μας. Για παράδειγμα ενα απο τα κομμάτια που συνθεσαμε στο Λονδίνο είναι στην ουσία ένα βαλς(Selene's Awakening Horos). Επιίσης πολλοί μουσικοί που γνωρίσαμε εκεί εμπλούτισαν τον ήχο μας με την δική τους πινελιά, όπως για παράδειγμα η Dessislava Stefanova, ιδρύτρια του London Bulgarian Choir η οποία με τα ιδιαίτερα φωνητικά της εμπλούτησε πολύ τον ήχο μας σε κομμάτια όπως το ''Thracian Gaia'' και το ''Nemesis Rhamnousia''. H Dessislava έχει τραγουδήσει σε μεγάλες χολυγουντιανές παραγωγές όπως η ''Τροία'', ''Brothers Grimm'' κ.α. 

 

 

daimoni

 

  Μ.Μ.  Πέρα από τους Δαιμόνια Νύμφη όμως ο καθένας σας ακολουθεί και τα δικά του προσωπικά μονοπάτια στη μουσική. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για αυτές τις περιπλανήσεις σας;  

  Δ.Ν.Όταν δεν εμφανίζομαι με τους Δαιμονία Νύμφη, παρουσιάζω αυτοσχεδιασμούς στα ''αρχαία ελληνικά όργανα, σόλο ή σε συνεργασία με άλλους μουσικούς όπως με την  αγγλίδα τσελίστρια Jo Quail ή την Βελγιδα τραγουδίστρια Lucie Dehli. Συμμετέχω και σε κάποιοα άλλα projects, άλλα δεν θα ήθελα να αναφερθώ λεπτομερώς σε αυτά. Η Εύη έχει συμμετάσχει σε χορωδίες όπως η London Bulgarian Choir και έχει ηχογραφήσει στα Abbey Road Studios για το βίντεο game Halo.   

 

Μ.Μ.Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου θα έχετε την δυνατότητα να  παρουσιάσετε την μουσική σας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Καλή επιτυχία καταρχήν και κατά δεύτερον τι να περιμένει το κοινό από τη Δαιμόνια Νύμφη;   

Δ.Ν.Τις μεγαλύτερες συναυλίες που θα έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ σε ελληνικό έδαφος!   

 

Μ.Μ. Για να κλείσουμε θα ήθελα να σας ρωτήσω για  τα μελλοντικά σχέδια σας. Κάποιες επιπλέον συναυλίες, κάποιος νέος δίσκος ενδεχομένως;

Δ.Ν. Έκτος απο τις συναυλίες στην Ελλάδα, θα παίξουμε σε ένα φεστιβάλ στο Βέλγιο τον Απρίλιο. Μέσα στο 2019 φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσουμε αρκετές side-projects δουλειές. Αρχικά θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος με remixes από δικά μας κομμάτια , πρώτη φορά μάλιστα σε αγγλική εταιρεία.Ένα δεύτερο  άλμπουμ που δουλεύουμε εδώ και καιρό  παρουσιάζει  γυναικείες φωνές από διαφορετικές χώρες του κόσμου(Ιαπωνία, Αγγλία, Ισπανία, Αυστραλία)  και βασίζεται σε αυτοσχεδιασμούς πάνω στο κομμάτι  ''Witches' lullaby'' από το άλμπουμ  ''Μακμπέθ''. Τέλος, θα κυκλοφορήσει το δεύτερο σόλο άλμπουμ μου, με αυτοσχεδιασμούς πάνω σε αρχαία ελληνικά όργανα και σε συνεργασία με μουσικούς απο Αμερική, Αγγλία,Σλοβενία , Αυστραλία και Γερμανία.

 

Μ.Μ. Σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη κουβέντα μας και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε καθετί μελλοντικό ετοιμάζετε.

Δ.Ν. Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη!

 PHOTOS BY PETER TAINSH & SIMON KALLAS

 

 

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864Like us on facebook:
https://www.facebook.com/rockarollaradio/

 

 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter