rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Ανασκόπηση 2014 – Τα highlights της Rock & Metal σκηνής

Ανασκόπηση 2014 – Τα highlights της Rock & Metal σκηνής
Άλλη μια χρονιά πέρασε στην μουσική ιστορία αφήνοντας κι αυτή με τη σειρά της τα δικά της αρνητικά και θετικά γεγονότα. Παρακάτω θα δούμε τα πιο σημαντικά και πολυσυζητημένα από αυτά, όσον αφορά πάντα τα μουσικά δρώμενα, της Rock & Metal σκηνής.


Οι μεγάλες δισκογραφικές επιστροφές
Και λέμε για επιστροφές, γιατί μιλάμε για αρκετά μεγάλες και πολύ-συζητημένες μπάντες, που ενώ ήταν κανονικά ενεργές, κρατούσαν το κοινό τους standby για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να ανακοινώσουν μια νέα δισκογραφική κυκλοφορία.
Ο λόγος αρχικά για τους Slipknot, οι οποίοι μετά από 5 χρόνια που έπαιζαν με τα νεύρα των οπαδών τους σε φάση θα συνεχίσουμε-δεν θα συνεχίσουμε, τελικά κυκλοφόρησαν φέτος το νέο τους άλμπουμ «The Gray Chapter», το οποίο ομολογουμένως ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που ίσως περιμέναμε. Φυσικά λείπουν από τον δίσκο ο αποθανόν Paul Gray και ο αρχικός drummer Joey Jordison, ο οποίος για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους αποχώρησε δυστυχώς την περασμένη χρονιά.
Τις οπαδικές συζητήσεις και τον Τύπο απασχόλησε επίσης η αλλαγή της τραγουδίστριας των Arch Enemy, όπως και το νέο τους άλμπουμ. Η Alyssa White-Gluz αντικατέστησε επάξια την Angela Gossow, ενώ ο εμπλουτισμένος με μελωδία και συμφωνικά στοιχεία νέος δίσκος αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία της μπάντας.
Επέστρεψαν επίσης και οι In Flames, η μπάντα που μετά την αποχώρηση του Jesper άρχισε να γίνεται από melodic death κάτι σε melodic «soft» metal. Ο δίσκος «Siren Charms» δεν είναι γενικά για τα σκουπίδια, όμως είναι σίγουρα η χειρότερη κυκλοφορία τους. In Flames είναι, περιμένεις πάρα πολλά περισσότερα.Going Solo
Την τιμητική τους είχαν αυτή την χρόνια και οι solo κυκλοφορίες καλλιτεχνών που έχουν αποχωρήσει από τις αρχικές τους μπάντες ή κάνουν και προσωπικές δουλειές παράλληλα.
Έχουμε νέα δισκογραφική δουλειά από την αρχική τραγουδίστρια των Nightwish και αγαπημένη performer Tarja Turunen, καθώς και από την τελευταία τους τραγουδίστρια Anette Olzon. Επίσης το «μυαλό» των Nightwish, Tuomas Holopainen, κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Music Inspired by the Life and Times of Scrooge», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το κλασσικό κόμικ "The Life and Times of Scrooge McDuck" του Don Rosa.
Ο δικός μας Gus G -και κιθαρίστας του Ozzy Osbourne- έχει ετοιμάσει επίσης την πρώτη solo δουλειά του με τίτλο «I Am The Fire» σε συνεργασία με τον Jeff Scott Soto.
Νέο solo άλμπουμ είχαμε και από τον πρώην κιθαρίστα των Megadeth, Marty Friedman, με τίτλο «Inferno», όπως επίσης και από την τραγουδίστρια των Leaves Eyes, Liv Kristine, με τίτλο «Vervain».Best Tribute
Αξίζει για ευνόητους λόγους να αναφέρουμε και το tribute άλμπουμ στον μεγάλο Ronnie James Dio με τίτλο «This Is Your Life», στο οποίο συμμετέχουν αρκετοί γνωστοί καλλιτέχνες της σκηνής ερμηνεύοντας επιτυχίες και τραγούδια-σταθμούς του αποθανόντα θρύλου.

Τίτλοι τέλους για…
Τίτλους τέλους έριξαν όπως ήταν αναμενόμενο οι As I Lay Dying μετά την καταδίκη και φυλάκιση του τραγουδιστή Tim Lambesis για απόπειρα δολοφονίας της πρώην γυναίκας του. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας με δύο νέα μέλη σχηματίζουν την νέα μπάντα Wovenwar, ενώ παρελθόν αποτελεί επίσης και η δεύτερη μπάντα του Tim, Austrian Death Machine.
Οι Chimaira ανακοίνωσαν την επίσημη διάλυσή τους τον Σεπτέμβριο, αφού όλα τα μέλη είχαν αποχωρήσει από το σχήμα, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν επίσης οι Ολλανδοί Pestilence και οι βετεράνοι death metallers Massacre. Οι Καναδοί Ex Deo ανακοίνωσαν από την αρχή της χρονιάς ότι παγώνουν επ’ αορίστου την μπάντα χωρίς να αφήνουν και πολλές ελπίδες για κάποια συνέχεια, ενώ μετά από μια μεγάλη σειρά συναυλιών μέχρι το καλοκαίρι οι Bleeding Through εγκατέλειψαν και αυτοί την κοινή μουσική τους πορεία.
Προσωρινό διάλειμμα από ηχογραφήσεις και εμφανίσεις επέλεξαν να κάνουν οι The Gathering μετά την επετειακή τους συναυλία τον Νοέμβριο για τα 25 τους χρόνια, όπως επίσης και οι Rammstein και οι DevilDriver, τουλάχιστον μέχρι το νέο τους άλμπουμ του 2016.Welcome Back!
Την επίσημη επιστροφή τους στην σκηνή μετά από 4 χρόνια στον πάγκο επιβεβαίωσαν τον Σεπτέμβριο οι Atreyu με την δημοσίευση του νέου single «So Others May Live». Την ίδια περίοδο και μετά από 5 χρόνια απουσίας ξαναμπήκαν στο παιχνίδι και οι Breaking Benjamin,οι οποίοι ετοιμάζουν ήδη την νέα τους δισκογραφική κυκλοφορία. Την επιστροφή τους στην σκηνή ανακοίνωσαν επίσης οι metalcorers Haste The Day και οι alternative metallers Life Of Agony. Φύγε εσύ, έλα εσύ…
Αρκετές αποχωρήσεις και νέες προσθήκες και αυτή την χρονιά με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αποχώρηση των Cristiano 'Pizza' Migliore και Cristiano 'Criz' Mozzati από τους Lacuna Coil μετά από 16 χρόνια, των Per ‘Sodomizer’ Eriksson και Daniel Liljekvist από τους Katatonia, των Shawn Drover και Chris Broderick από τους Megadeth, αλλά και των Nick Cordle και Angela Gossow από τους Arch Enemy.
R.I.P.

Δεν θα μπορούσε φυσικά από μια ανασκόπηση να λείπει η αναφορά στους καλλιτέχνες που δυστυχώς μας άφησαν (ή που τους νίκησε ο καρκίνος, θα ήταν εξίσου valid όταν μιλάμε για την rock/metal σκηνή…).•    23 Μαρτίου – Dave Brockie, ο τραγουδιστής των Gwar από υπερβολική δόση οπιοειδών κατά λάθος!
•    15 Απριλίου – Shane Gibson, ο κιθαρίστας των Korn λόγω επιπλοκών στην διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, από την οποία ήδη έπασχε.
•    12 Μαίου – H. R. Giger, ίσως όχι ευρέως γνωστός, αλλά ήταν ο artwork artist συγκροτημάτων όπως οι Korn, Celtic Frost, Dead Kennedys και Atrocity μεταξύ άλλων. Υπέκυψε στα τραύματα που απέκτησε πέφτοντας από τις σκάλες στο σπίτι του.
•    11 Ιουλίου – Tommy Ramone, ο drummer των θρυλικών Ramones σε ηλικία 65 ετών λόγω καρκίνου στην χολή.
•    16 Ιουλίου – Johnny Winter, ο βιρτουόζος κιθαρίστας, και μουσικοπαραγωγός της blues σκηνής, σε ηλικία 70 ετών για αδιευκρίνιστη αιτία.
•    10 Αυγούστου – Μαρία Κολοκούρη (Tristessa), τραγουδίστρια των Astarte σε ηλικία μόλις 37 ετών από επιπλοκές της λευχαιμίας, που την ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια.
•    1 Νοεμβρίου – Wayne Static, ο εκκεντρικός τραγουδιστής των Static X σε ηλικία 48 ετών από αδιευκρίνιστη ακόμα αιτία.
•    22 Δεκεμβρίου – Joe Cocker, ο αγαπημένος blues καλλιτέχνης σε ηλικία 70 ετών από καρκίνο στους πνεύμονες.


Παραθέτουμε παρακάτω μερικούς από τους καλλιτέχνες της Rock & Metal σκηνής, που μας προσέφεραν φέτος νέες δισκογραφικές δουλειές.



Iced Earth
Axel Rudi Pell
Within Temptation
Caliban
Elysion
Van Canto
Adrenaline Mob
Manowar
Architects
Animals As Leaders
Sonata Arctica
Lacuna Coil
Black Label Society
Edguy
Insomnium
Epica
Sabaton
Avatar
Elvenking
Xandria
Arch Enemy
Equilibrium
Uriah Heep
Deathstars
Linkin Park
Corrosion Of Conformity
Septic Flesh
Quiet Riot
Sonic Syndicate
Grave Digger
Suicide Silence
Novembers Doom
Judas Priest
Ill Nino
Eluveitie
Skid Row
Machinae Supremacy
Accept
Opeth
Hammerfall
In Flames
Decapitated
Cannibal Corpse
Ozzy Osbourne
Scar Symmetry
Slipknot
Liv Kristine
Amaranthe
At The Gates
Cavalera Conspiracy
Machine Head
In This Moment
Dir En Grey
Pixies
You Me At Six
Wild Beasts
The Fray
The Pretty Reckless
Band Of Skulls
Chevelle
Stream Of Passion
Cradle Of Filth
Tori Amos
The Black Keys
Mushroomhead
Bruce Spingsteen
Swans
Eagulls
Jack White
AC/DC
Blues Pills
Slash
Navarone
For All Those Sleeping
Seether

Δείτε επίσης στην σελίδα μας τις λίστες με τα καλύτερα τραγούδια, αλλά και άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με τους συντάκτες – παραγωγούς και φίλους του RockaRolla.

http://www.rockarolla.eu/all/rr-news/item/2128-best-of-2014

Άννα-Μαρία Κ.

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864


Share

{fcomment}

 

 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter