rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

Warlord – Anthology (Arkeyn Steel Records, 2012).

Warlord – Anthology (Arkeyn Steel Records, 2012).
Το είχα πει και στον Κώστα, ιδιοκτήτη της Arkeyn Steel, όταν πήγα να πάρω την κόπια που είχα προπαραγγείλει αρκετό καιρό πριν κυκλοφορήσει: «αν λέγαμε πριν μερικά χρόνια ότι ελληνική εταιρεία θα κυκλοφορούσε δίσκο των Warlord, θα μας κοροϊδεύανε». Κι όμως. Ο καιρός περνάει, τα δεδομένα αλλάζουν και θέσεις και καταστάσεις επαναπροσδιορίζονται. Η διπλή ανθολογία με όλες τις επίσημες ηχογραφήσεις των θεών Warlord είναι εδώ για να τεκμηριώσει του λόγου το αληθές.


Αυτό που λέμε «για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι». Αν και προσωπικά πιστεύω πως οι παλιοί δεν έχουν κάτι να συμπληρώσουν (παρά μόνο αν θέλουν να ικανοποιήσουν την αρρώστια του συλλέκτη που θέλει να έχει ό,τι αναγράφει πάνω του το logo της αγαπημένης του μπάντας), εδώ δίνεται εκ νέου η ευκαιρία στους νεότερους να γνωρίσουν και να κοινωνήσουν τα όσα υπέροχα αυτό το συγκρότημα έχει προσφέρει: λίγα μεν, αλλά γραμμένα με γράμματα χρυσά στην εποποιία της μουσικής μας, και με θέση περίοπτη στις καρδιές μας.

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που αισθάνομαι λίγος για να γράψω για το πνευματικό παιδί του William J. Tsamis, νομίζω ότι οι παλαιότεροι και όσοι γνωρίζουν, το καταλαβαίνουνε καλά αυτό. Για τι να πρωτομιλήσω άλλωστε; Για το – μυθικό πια – “Deliver Us” LP του 1983; Για το “…And the Cannons of Destruction Have Begun”; Για το κύκνειο άσμα “Rising Out Of the Ashes” του 2002; Ποιοι είμαστε εμείς που θα εκφέρουμε άποψη; Ήδη έχουν αντέξει στο χρόνο (ναι, και το τελευταίο), και τον έχουν ξεπεράσει προ πολλού. Παρόλα αυτά, μια μικρή ανασκόπηση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
    Η ανθολογία ξεκινάει με τα έξι (6) κομμάτια του “Deliver Us” LP συν το “Mrs. Victoria” που βρίσκεται μόνο στην ιαπωνική έκδοση του δίσκου. Ατόφιο χρυσάφι: “Deliver Us”, “Winter Tears”, “Child Of The Damned”, “Penny for a Poor Man”, “Black Mass”, “Lucifer’s Hammer”. Άνετα σταματούσαμε κι εδώ. Συνεχίζουμε όμως με το “Lost And Lonely Days” single, με το ομώνυμο και τον ύμνο “Aliens”. Και τελειώνουμε με το “…And The Cannons…” LP, το ηχητικό ντοκουμέντο της μοναδικής ζωντανής τους ηχογράφησης. Σχόλια αδυνατώ να κάνω. Απλά βάζω στο repeat το αγαπημένο “Soliloquy” και ρεμβάζω δίπλα στο παράθυρο. Μαγεία με συνοδεία κόκκινου κρασιού σε κυριακάτικο απόγευμα. Ψυχραιμία… Ο δίσκος τελειώνει με το drum solo “Hands and Feet… Thunderchild’s Farewell” του Mark Zonder το οποίο βρίσκεται στο τέλος της δεύτερης πλευράς του “Thy Kingdom Come” LP του 1986. Συνεπώς, το πρώτο cd περιέχει τα άπαντα των επίσημων ηχογραφήσεων (ελπίζω κάποια στιγμή ο Tsamis να συμμαζέψει και τα demo του και να τα κυκλοφορήσει, ακόμα κι εκεί υπάρχουν ατίμητοι θησαυροί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…) της δεκαετίας του ’80. Και μόνο αυτά να υπήρχαν στην κυκλοφορία, πάλι πρόκειται για επιβεβλημένη αγορά για όσους δεν έχουν κάτι από τους Warlord στη δισκοθήκη τους. Το δεύτερο cd έχει όλο το “Rising Out Of The Ashes”, το album της επανασύνδεσης με τον Joacim Cans των Hammerfall στα φωνητικά. Δίσκος με εξαιρετικές συνθέσεις, άξιος να φέρει το όνομα της μπάντας: “Battle Of The Living Dead” , “Enemy Mind”, “Achilles Revenge” (ΈΠΟΣ), οι επανηχογραφήσεις κομματιών των ετέρων θεών Lordian Guard “War In Heaven”, “Winds Of Thor”, “Invaders”, το “Sons Of A Dream” από το demo του 1981, το “My Name Is Man” από το Lordian Winds demo του 1982… τι να λέμε τώρα… Το “Lucifer’s Hammer” και το “Lost and Lonely Days” συμπληρώνουν και συνηγορούν στην εξίσου υψηλή ποιότητα των υπολοίπων.
    Συμπέρασμα; Τρεχάτε όσο προλαβαίνετε και αγοράστε το, ειδικά οι νεότεροι. Ήδη απ’ ό, τι ακούω λιγοστεύουν επικίνδυνα οι κόπιες. Η δε limited έκδοση που συνοδεύεται από βιβλίο με τη βιογραφία των Warlord (μπράβο και στον Χρήστο Παπαδάκη, έκανε εξαιρετική δουλειά τόσο στην εύρεση, όσο και στη συγκέντρωση και συγκρότηση των πληροφοριών, όπως και στον ίδιο τον B. T. Που απαντά με τόσες λεπτομέρειες, διασαφηνίζοντας, επεξηγώντας και διηγώντας άμεσα, γλαφυρά και εμπεριστατωμένα) έχει ήδη εξαντληθεί απ’ όσο μπορώ να γνωρίζω. Παρόλα αυτά κάτι ακούγεται για επανακυκλοφορία του βιβλίου, ως ολοκληρωμένη έκδοση, σε κάποιο καιρό. Όπως και να χει, επειδή τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο εδώ τον έχει η μουσική, η αγορά της ανθολογίας (συγχαρητήρια και στον Κώστα Τσιάκο για το τρομερό εξώφυλλο) είναι απαραίτητη για όσους θεωρούν ότι ασχολούνται σοβαρά με το Heavy Metal και θέλουν να συμπληρώσουν το κενό (λογικό, οι κυκλοφορίες των Warlord είναι πλέον στην πλειοψηφία τους δυσεύρετες) στη δισκοθήκη τους. Δεν έχω κάτι άλλο να πω, ήδη έχω αναφέρει αρκετά. Μεγάλο βήμα για την ίδια την Arkeyn Steel, που και στο παρελθόν έχει αναλάβει να κυκλοφορήσει διαμάντια απ’ το παρελθόν (βλ. Heir Apparent), όσο κι απ’ το παρόν. The foundation has been built and the kingdom has come. To the Swords! To The Guns! Υποκλίνομαι…
www.arkeynsteel.com
Απόστολος Τζώτζης

 

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios