rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

The Prodigy – The Day Is My Enemy (2015)

The Prodigy – The Day Is My Enemy (2015)
Γράφει ο Κώστας Παπαδάκης

 

Το “The Day Is My Enemy” είναι o έκτος δίσκος των βρετανών Prodigy οι οποίοι μετά από έξι χρόνια κυκλοφόρησαν τη νέα τους δουλειά πριν λίγες μέρες. Τα πρώτα δείγματα της καινούργιας κυκλοφορίας τους είχαν ήδη εμφανιστεί σε live από το 2011 όταν έπαιζαν ζωντανά τα “A.W.O.L.”, “Dogbite” και “Jetfighter” καθώς o Liam Howlett, κύριος δημιουργός της μουσικής των Prodigy, είχε ανακοινώσει ότι ο νέος δίσκος με τίτλο τότε “How To Steal A Jetfighter” θα ήταν πολύ πιο σκοτεινός από  τις προηγούμενες τους δουλειές.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το πρώτο επίσημο single της νέας τους δουλειάς το “Nasty” αποτέλεσε την πρόγευση το Δεκέμβρη, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα κυκλοφόρησε και το official audio video στο YouTube του ομώνυμου κομματιού “The Day Is My Enemy”. Στη συνέχεια το Φεβρουάριο ακολούθησε και η τρίτη κυκλοφορία του πιο πρόσφατου single με τίτλο “Wild Frontier”. O τίτλος του δίσκου αποτελεί άμεση αναφορά στο τραγούδι “All through the night” του Cole Porter το οποίο περιλαμβάνει τους συγκεκριμένους στίχους.

90’s – 00’s

Η εναλλακτική μουσική των Prodigy τους έχει χαρίσει διάφορους τίτλους όσον αφορά στο είδος μουσικής που παίζουν. Πάντα αγαπητοί στην Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, από τις πρώτες τους επισκέψεις σε κλαμπάκια της στις αρχές της δεκαετίας του ενενήντα, κυκλοφόρησαν το ιστορικό πρώτο studio album “Experience” το 1992, το οποίο είναι σημείο αναφοράς για τη βρετανική Rave μουσική.
Στη συνέχεια το “Music For The Jilted Generation” με το οποίο παρέμειναν στο νούμερο ένα των charts πολλών χωρών προσαρτώντας στοιχεία big beat / breakbeat /electro αλλά και industrial τα οποία αρχίζουν να δίνουν μια πρώτη Rock απόχρωση στην μουσική τους.
Η μεγάλη μεταστροφή γίνεται με την προσθήκη επίσημου κιθαρίστα στο live Line-up της μπάντας το 1995, πρώτα του Jim Davies των Pitchshifter και έπειτα του Gizz Butt. To 1996 κυκλοφορεί το hit “Firestarter” με ακραία Punk όχι μόνο φωνητικά αλλά και εμφάνιση πλέον του Flint και το 1997 με την κυκλοφορία του “The Fat Of The Land” τους προσδίδεται στην Αγγλία ο όρος Electronic Punk.
Έχοντας ήδη κερδίσει την Ευρώπη, οι Prodigy πλέον κατακτούν και την Αμερική. Το βίντεο για το “Smack My Bitch Up” ψηφίστηκε στο MTV ως το πιο αμφιλεγόμενο όλων των εποχών ενώ θεωρήθηκε τόσο ακραίο που παιζόταν μόνο μεταμεσονύχτιες ώρες και στην συνέχεια απαγορεύτηκε. Οι Prodigy κερδίζουν πολλά βραβεία, οι πωλήσεις τους είναι περισσότερες από ποτέ ενώ είναι headliners σε dance αλλά και Rock φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Μετά την αποχώρηση του Thornhill το 1999 το συγκρότημα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα, επιστρέφει το 2002 με το single “Baby’s Got A Temper”, τραγούδι που είχε γραφτεί για τους Flint, το προσωπικό Punk συγκρότημα του…Flint (αν δεν το έχετε τσεκάρει οι οπαδοί του Punk, ψάξτε για την ακυκλοφόρητη δουλειά της μπάντας αυτής) και με το αρκετά διαφορετικό “Always Outnumbered, Never Outgunned” το 2004. Η κυκλοφορία του “Invaders Must Die” το 2009 διαλύει όποιες αβεβαιότητες είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος δίσκος, το συγκρότημα περιοδεύει ασταμάτητα και γι’ ακόμα μια φορά φτάνει στην κορυφή.

2015

ΟΙ Prodigy κυκλοφορούν ένα album γεμάτο ενέργεια, οργή, βάθος, ρυθμούς και στοιχεία απ’ όλη την καριέρα τους αλλά κυρίως παρατηρείται μια στροφή προς στο στυλ της δεκαετίας του ενενήντα. Υπάρχουν στοιχεία Hardcore Techno, electronic Punk και Break Beat περιόδου “Fat Of The Land”, πειραματιζόμενοι σε όλον τον δίσκο με Nu-Rave, Post-Industrial και Dubstep ενώ υπάρχουν νέες συνεργασίες με τον Flux Pavillion και τους Sleaford Mods. Ο ήχος είναι τόσο φρέσκος όσο και «παραδοσιακός» κι ενώ περιμένεις ότι το album θα είναι πιο ήπιο κυρίως λόγω… ωριμότητας, κάθε άλλο..

Το  “The Day Is My Enemy” με τα φωνητικά της Martina Topley-Bird να «ζωγραφίζουν» και το δυναμικό “Nasty” αποτελούν την εκρηκτική εισαγωγή στον δίσκο.
Στην συνέχεια τα πρώτα κομμάτια δείχνουν ότι υπάρχουν αυτά τα στοιχεία που έλειπαν ίσως από τους προηγούμενους δύο δίσκους καθώς και η τάση να τα γεμίζουν με τα ίδια επαναλαμβανόμενα samples χωρίς αυτό να είναι κακό. Μεγάλη εναλλαγή sample/noise όμως υπάρχει σε αρκετά κομμάτια και το ηλεκτρονικό Punk με breakbeats είναι εδώ με το “Ibiza” και το “Rok-Weiler” του οποίου η εισαγωγή και τα «περάσματα» σε μεταφέρουν σε ήχους των 90’s, καθώς γεμάτο κιθάρες και ανατολίτικα στοιχεία σε συνδυασμό με dubstep είναι το “Medicine”.
Οι στίχοι από πολλά τραγούδια όπως τα “Wall of Death”, “Get Your Fight On”, “Invisible Sun” είναι τόσο απλοί όσο χρειάζεται για να σε κρατήσουν στο άκουσμα των 14 τραγουδιών ενός δίσκου που κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι είναι μεγάλος σε διάρκεια ή ό,τι δεν έχει να προσφέρει κάτι  καινούργιο..


 

Αυτό όμως που έχουν καταφέρει οι Prodigy ως μπάντα και έχει διατηρηθεί 25 χρόνια μετά, είναι η ικανότητα να παίζουν ταυτόχρονα τόσα πολλά είδη μουσικής αλλά παρόλα αυτά να σου φαίνεται ότι είναι ένα ενιαίο είδος. Για κάποιους συνεπάγεται ότι η μουσική είναι μία και δεν χαρακτηρίζεται από διαφορετικά «είδη» και οι Prodigy φαίνεται να το αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό. Δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στη μουσική τους στα τελευταία τρία άλμπουμ τους ή έστω στο τελευταίο που γίνεται μια έντονη στροφή στη δεκαετία του ενενήντα με κάποια νέα στοιχεία της τρέχουσας δεκαετίας, αλλά το γεγονός ότι συνεχίζουν να παίζουν τόσο φυσικά τη “δική” τους μουσική χωρίς να κουράζονται ή να μας κουράζουν πάει να πει ότι κάποιος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Οι συναυλίες τους συν τις άλλοις αποτελούν μοναδική εμπειρία και χαρακτηρίζονται ως μία από τις μπάντες που επιβάλλεται να δεις ζωντανά.
Στην Ελλάδα είχαμε αρκετές φορές την δυνατότητα να τους δούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ το μεγάλο πάρτυ θα γίνει αυτό το καλοκαίρι όταν θα είναι οι headliners στην Hard Rock μέρα του φεστιβάλ στην Μαλακάσα. Μέχρι τότε θα έχουμε τον νέο δίσκο να παίζει επανειλημμένα για ζέσταμα!

Track List
1.    "The Day Is My Enemy" 4:24
2.    "Nasty" 4:03
3.    "Rebel Radio" 3:52
4.    "Ibiza" (featuring Sleaford Mods) 2:45
5.    "Destroy" 4:28
6.    "Wild Frontier" 4:28
7.    "Rok-Weiler" 3:50
8.    "Beyond the Deathray" 3:08
9.    "Rhythm Bomb" (featuring Flux Pavilion) 4:12
10.    "Roadblox" 5:00
11.    "Get Your Fight On" 3:38
12.    "Medicine" 3:56
13.    "Invisible Sun" 4:16
14.    "Wall of Death" 4:04
διάρκεια: 56:12
βαθμολογία  75/100  ★★★★★★★★☆☆

facebook.com/rockarollaradio
facebook.com/kostas.papadakis


Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter