rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

Slipknot - .5: The Gray Chapter (Roadrunner-2014)

Οι Slipknot επιστρέφουν με νέο άλμπουμ!
Γράφει ο Κώστας Παπαδάκης  


   
 Ξεκινώντας το 1995 στην Iowa των ΗΠΑ, οι Slipknot εξελίχθηκαν μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης εποχής του Metal. Καθεμία από τις τέσσερις προηγούμενες  επίσημες κυκλοφορίες τους (συν την μία ανεπίσημη πρώτη) είχε να προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Αποτέλεσμα ένα Grammy, πολλές περιοδείες ως headliners, συνεχείς παρουσίες στα Ozzfest, συμμετοχές σε όλα τα μεγάλα Metal festival Ευρώπης και Αμερικής, το δικό τους Knotfest και πάνω απ' όλα καταξίωση στο χώρο της σκληρής μουσικής. Οι Slipknot από τα πρώτα τους βήματα κατάφεραν να παντρέψουν το Alternative με το Metal, το Nu με το Death, ηλεκτρονικά samples με κιθάρες, δημιουργώντας κατά περιόδους πρωτοποριακά ακραία μουσική.
Έξι χρόνια πέρασαν από  την εποχή που το “All Hope Is Gone” μας άφηνε με ανάμικτα συναισθήματα αφού σε πολλά κομμάτια διαφαινόταν μια στροφή του ήχου των Slipknot προς αυτόν των Stone Sour της εταίρας μπάντας του frontman Corey Taylor. Οι μάσκες είχαν πέσει προ πολλού, το μυστήριο είχε χαθεί, ο ήχος και το στυλ άλλαζαν πορεία και πολύ είχαν να πουν ότι οι Slipknot της χρυσής εποχής των αρχών της δεκατετίας του 2000 εξαφανίστηκαν για πάντα με το πρώτο τους διάλειμμα ως μπάντα να έρχεται το 2003. Βέβαια η μίνι διάλυση και η επανένωση των μελών μετά από πολλές αναβολές για το νέο album σηματοδότησε μια αναγέννηση για την μπάντα και την κυκλοφορία του "Vol. 3: (The Subliminal Verses)" με πολλά ποιοτικά τραγούδια και μια άψογη παραγωγή από τον Rick Rubin.
Μετά από πολυετείς περιοδείες η μπάντα κάνει εκ νέου ένα διάλειμμα και πολλά μέλη επιστρέφουν στις - δεύτερες και επίσημες πλέον - μπάντες τους. Η νέα επανένωσή τους και το album “ All Hope Is Gone” stonesourίζε, ο δίσκος ήταν πολύ πιο alternative και μέτριος σε σημεία, ενώ σε άλλα δε θύμιζε καθόλου Slipknot. Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν μεγάλες αλλαγές και στο line-up.  Ένα από τα ιδρυτικά μέλη, o μπασίστας Paul Gray (The Pig) δεν είναι πια εν ζωή και ο πρωταγωνιστής των drums των Slipknot Joey Jordison εκδιώχτηκε από την μπάντα λίγους μήνες πριν μπει στο studio για ηχογράφηση.
Η μεγάλη απορία των οπαδών της μπάντας ήταν λοιπόν κατά πόσο το 2014 θα κυκλοφορήσει ένας Slipknot ή ένας σχεδόν… Stone Sour δίσκος από την εννιαμελή μπάντα…  
 
 
.5: The Gray Chapter  
 
Ο δίσκος έχει στοιχεία από όλες τις προηγούμενες κυκλοφορίες. Το εισαγωγικό “XIX” θυμίζει το “Vol. 3”, μας καλωσορίζει με τον αργό ρυθμό του και το πρώτο κύριο τραγούδι του δίσκου το "Sarcatastrophe" παραπέμπει στο ξεσηκωτικό στυλ του “Iowa” με ρυθμό και αμεσότητα “People=Shit”! Ο καταιγισμός συνεχίζεται με τους ρυθμούς του “AOV” το οποίο περιέχει εναλλαγές, μελωδικά περάσματα σε συνέχεια των ασταμάτητων blast beats με το αποτέλεσμα να είναι καταπληκτικό. Το ίδιο συμβαίνει και στο “Devil In I” για το οποίο κυκλοφόρησαν και video clip.


   

 
Τα πρώτα έντονα Stone Sour στοιχεία στην μουσική αλλά κυρίως στα φωνητικά εμφανίζονται στο “Killpop” το οποίο όμως είναι αρκετά ενδιαφέρον. Στη συνέχεια περνάμε πάλι σε εποχές Iowa, τo “Skeptic” είναι ένα πολύ δυνατό και για ακόμα μια φορά περίπλοκο τραγούδι με πολύ ωραίο ρεφραίν και το "Lech" συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Το μπαλαντοειδές “Goodbye” δεν ταιριάζει τόσο σε αυτόν τον Slipknot δίσκο και τα “Nomadic” και “The One Who Kills The Least” είναι κομμάτια με έντονα τα στοιχεία της εποχής του “Vol.3“.   


Ακολουθεί ίσως το καλύτερο τραγούδι του δίσκου, το "Custer" που αποτελεί «συναυλιακό» Slipknot τραγούδι με ένα επαναλαμβανόμενο δυναμικό ρεφραίν/σύνθημα ιδανικό για live - είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα γίνει με αυτό το κομμάτι στις συναυλίες τους. Μέσα σε όλη την θετική τροπή του δίσκου ο Taylor ψιθυρίζει σε ένα δεύτερο εισαγωγικό κομμάτι να είμαστε “Be Prepared For Hell” για να ακολουθήσει το δέσιμο με το δυνατό groovy, γεμάτο εναλλαγές και πολλά samples “The Negative One” το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο video clip του άλμπουμ, ένα καλό τραγούδι με βαρετό video clip όμως. 

 

Το ατμοσφαιρικό "If Rain Is What You Want" είναι και πάλι συνδυασμός Stone Sour και Slipknot. Με τα “Overide” και “Burden” κλείνει ιδανικά ο δίσκος με την πολυπλοκότητα των κομματιών να είναι  συναρπαστική.    
Αν κάποια στιγμή φαινόταν ότι το είχαν χάσει με τον προηγούμενο δίσκο, οι Slipknot με το “.5: The Gray Chapter” επιστρέφουν στις καλές τους κυκλοφορίες. Τα κομμάτια είναι ευτυχώς ξανά heavy, περιλαμβάνουν τα καλύτερα στοιχεία όλων των περιόδων της καριέρας τους, και η περίπλοκη αμεσότητα της μουσικής τους θα χαρίσει στιγμές ευθυμίας στους fans του συγκροτήματος ανεξαρτήτως από το  ποια είναι η αγαπημένη τους κυκλοφορία των Slipknot. Το συγκρότημα κρατάει όλα τα καλά, οι συνθέσεις τους είναι καθαρά Slipknot, τα alternative καθώς και τα Stone Sour στοιχεία των τελευταίων χρόνων  περιορίζονται στο βαθμό που μόνο θετικές πινελιές χαρίζουν στη μουσική τους. Παράλληλα, τα δύο νέα μέλη άγνωστης (επισήμως) μέχρι στιγμής ταυτότητας φαίνεται ότι θα γίνουν άξιοι αντικαταστάτες των Gray και Jordison. Ο οπαδός τους λοιπόν είτε έχει αδυναμία στην πρώτο μισό της δισκογραφίας είτε στο δεύτερο, θα απολαύσει εξίσου αυτόν τον δίσκο. Το “. 5:” αποτελεί έναν από τους υποψήφιους καλύτερους δίσκους για το 2014… Καλή ακρόαση!   


 Track List  
 
1."XIX"  3:10  
2."Sarcastrophe" 5:06  
3."AOV"  5:32  
4."The Devil in I"5:42  
5."Killpop"  3:45  
6."Skeptic"  4:46  
7."Lech"  4:50  
8."Goodbye"  4:35  
9."Nomadic"  4:18  
10."The One That Kills the Least"  4:11  
11."Custer"  4:14  
12."Be Prepared for Hell"  1:57  
13."The Negative One" 5:25  
14."If Rain Is What You Want"  6:20  
 
Διάρκεια 63:51    
Βαθμολογία  
★★★★★★★★★☆  90/100  
   
Kostas Papadakis  
Facebook.com/kostas.papadakis

Rockarolla Radio!
listen live & chat with us:
http://www.rockarolla.eu/popup
εναλλακτικα ακουμε απο:
http://www.e-radio.gr/Rockarolla-Radio-Thessaloniki-i1104/live
http://greekradios.gr/radio_play.asp?r_id=864


Share

{fcomment}

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios