rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Body Count – Manslaughter (Sumerian Records, 2014)

Δισκοκριτική από τον Κώστα Παπαδάκη: Η επιστροφή των B.C!!



Είκοσι δύο χρόνια μετά τον πρώτο τους δίσκο με τον οποίο ανάγκασαν την Recording Industry Association of America (RIAA) να απαγορέψει το πιο διάσημο κομμάτι τους “Cop Killer”, οι Body Count φαίνεται ότι είναι τόσο φρέσκοι και ορεξάτοι όσο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Με πολλές αλλαγές στο line up, καθώς τρία από τα αυθεντικά μέλη τα συγκροτήματος δεν είναι πια εν ζωή λόγω προβλημάτων υγείας και λόγω… δολοφονίας, οι B.C. συνεχίζουν με τους δύο κύριους δημιουργούς τους, τον Ice-T και τον Ernie C.
Ο Ice-T, πηγή έμπνευσης και επιρροής για πολλούς νέους rappers ανέκαθεν ενδιαφερόταν για την Hard Rock μουσική ενώ από τα αγαπημένα του συγκροτήματα είναι οι Black Sabbath, o Jimi Hendrix και οι Led Zeppelin. Όντας ήδη το μεγαλύτερο όνομα στην Rap σκηνή, o Ice-T αποφασίζει στiς αρχές της δεκαετίας του ‘90 να δημιουργήσει τους Body Count μαζί με τον Ernie C, τον D-Roc The Executioner και τον Mooseman στις κιθάρες καθώς και τον Beatmaster V στα drums.
Cop Killer
Περιγράφοντας πολλές φορές τη μουσική τους ως Metal με νοοτροπία rap, οι Body Count έχουν κατηγορηθεί από πάρα πολλούς ότι προωθούν τη βία, τον μισογυνισμό, τη βωμολοχία ακόμα και τις ανθρωποκτονίες μέσα από τους στίχους τους. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα γεγονότα που είχαν προκύψει με το τραγούδι “Cop Killer” το οποίο ανάγκασε ακόμα και τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George H.W. Bush να ασχοληθεί προσωπικά και να ζητηθεί από την δισκογραφική τους εταιρία να αποσύρει την κυκλοφορία του συγκεκριμένου τραγουδιού ενώ παράλληλα άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες και οργανώσεις ζητούσαν την καθολική απαγόρευση του πρώτου τους δίσκου. Ο ντόρος που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγάλος για το νέο και underground ακόμα συγκρότημα, αναγκάζοντας την μπάντα να αποσύρει το συγκεκριμένο κομμάτι από τον πρώτο δίσκο και να το αντικαταστήσει στις καινούργιες εκδόσεις  με το Rap τραγούδι “Freedom Of Speech” από προσωπικό album του Ice-T.
Η συνέχεια για τους κακόφημους πλέον Body Count ήταν πολύ πετυχημένη αφού ξεκίνησαν περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική με τα περισσότερα shows να είναι sold out, συναντώντας κανείς στο κοινό τους άτομα από διαφορετικά είδη μουσικής, Metal, Punk, Rap. Φυσικά και οι συναυλίες τους δεν χαρακτηρίζονταν ως ό,τι πιο ήρεμο θα μπορούσε να παρακολουθήσει κανείς… οι φασαρίες ήταν αρκετές με μεγαλύτερη αυτή που συνέβη στο Μιλάνο όταν η εμφάνισή τους διακόπηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου κομματιού της συναυλίας (Cop Killer) εκεί όπου η μπάντα φυγαδεύτηκε κυριολεκτικά μετά τον διαπληκτισμό του ίδιου του Ice-T, ο οποίος κατέβηκε από την σκηνή και ήρθε στα χέρια με άτομα από το κοινό. Οι Body Count επισκέφτηκαν και τη Θεσσαλονίκη το 1997 σε μια sold out συναυλία στην Αποθήκη του Μύλου σε μία εκπληκτική εμφάνιση.
Ο πρώτος δίσκος των B.C. αποτελεί τον ορισμό του Rap Metal. Το είδος μουσικής χαρακτηρίζεται από πολλά στοιχεία, Punk/Hardcore, Thrash Metal, Rap & Groove Metal και ατελείωτα Heavy Metal riffs και Hip Hop φωνητικά. Ο δεύτερος και τρίτος δίσκος με τίτλους “Born Dead” και “Violent Demise” αντίστοιχα, ενώ ήταν πολύ καλά albums, ποτέ δεν είχαν την υποστήριξη του Τύπου ενώ το MTV περιόρισε στο ελάχιστο την προβολή τους. O επόμενος δίσκος κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια μετά, το 2006 και ήταν απογοητευτικός καθώς έλειπε η έμπνευση σε όλα τα τραγούδια.
2014 και Manslaughter
Δύο και πλέον δεκαετίες από την πρώτη τους κυκλοφορία ο Ice-T και ο Ernie C επιστρέφουν με την νέα τους παρέα και το πέμπτο τους δίσκο, το καλύτερο ίσως δίσκο μετά το ντεμπούτο τους. Η δυναμική στα τραγούδια τους επανέρχεται, το ίδιο και οι προκλητικοί τους στίχοι. O δίσκος είναι τόσο δυνατός όσο κι ο τίτλος του! Η μουσική είναι γεμάτη με riffάρες. Ο Ice-T μεταμορφώνεται στον Rapper που όλος ο κόσμος αγάπησε μακριά από τον γλυκανάλατο ηθοποιό της τηλεόρασης. Φρέσκοι όσο ποτέ και με απόδοση που σίγουρα μόνο για πενηντάρηδες δε θα τους έκανε κάποιος που τους άκουγε για πρώτη φορά,  διδάσκουν πώς πρέπει να παίζεται το Metalcore στα νέα συγκροτήματα. 
























Ο Ice-T στιχουργικά εκτός των κλασικών χιουμοριστικών περασμάτων του σε κομμάτια όπως “Pray For Death”, “Black Voodoo Sex” βάλλεται επίσης κατά του συστήματος παραγωγής pop stars, της Αμερικάνικης κυβέρνησης, αναλύει με τον δικό του τρόπο τα προβλήματα της κοινωνίας. Για τους fans των Suicidal Tendencies προσφέρουν μια χορταστική διασκευή του “Institutionalized”  έτσι όπως θα έπρεπε να είναι το 2014!  Ωραίοι Thrash ρυθμοί στο “Back To Rehab” ενώ στο “99 Problems” ο - rapper - Ice-T παίρνει πίσω αυτό που του αναλογεί από τον – μαθητή του - Jay Z. Όγκος και παραμόρφωση στις κιθάρες στο max στο “Manslaughter”, Heavy Metal αίσθηση στο “Enter The Dark Side” ενώ δεν λείπει και ένα αργό κομμάτι πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου με τον τίτλο “I Will Always Love You”.
O Ice-T δήλωσε ότι θεωρώντας πως το hip hop έχει γίνει πολύ pop και mainstream για τα γούστα του, έκρινε ιδανική τη στιγμή για κυκλοφορία ενός Metal δίσκου με τους Body Count, έχοντας πολλά κομμάτια ήδη έτοιμα από τα τζαμαρίσματα της μπάντας στο studio. Σημαντική η συμμετοχή σε όλο τον δίσκο του γνωστού - από τους Agent Steel - Juan (Garcia) Of The Dead ως δεύτερο κιθαρίστα καθώς και του Jamey Jasta των Hatebreed στο τραγούδι “Pop Bubble”. Το πρώτο βίντεο του δίσκου είναι το “Talk Shit, Get Shot”.
Ο δίσκος είναι διαθέσιμος από την μπάντα σε free streaming και έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις σε όσους είναι fans της crossover διάθεσης των Body Count. Ένα πολύ δυνατό album με έντονο  ‘90s feeling από μια ιστορική μπάντα. Οι Body Count δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με κάτι λιγότερο από το να παίζουν τη μουσική που αγαπούν χωρίς να λογαριάζουν τάσεις και μόδες, ακολουθώντας το δικό τους Rap Metal στυλ. Απολαύστε το νέο δίσκο και την δυναμική της μουσικής των Body Count!
Track list
1.Talk Shit, Get Shot      3:47
2.Pray For Death     3:40
3.99 Problems BC      3:09
4.Back To Rehab      3:25
5.Manslaughter      3:13
6.Get A Job     3:01
7.Institutionalized 2014      3:46
8.Pop Bubble (feat Jamey Jasta)    3:24
9.Enter The Dark Side      3:30
10.Bitch In The Pit      3:00
11.Black Voodoo Sex      3:58
12.Wanna Be A Gangsta      3:45
13.I Will Always Love You      5:14
14.99 Problems BC - Rock mix       3:22
Διάρκεια 50:15

Βαθμολογία ★★★★★★★★★☆90/100

Kostas Papadakis
www.facebook.com/kostas.papadakis

 

Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter