rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

Sabaton – “Heroes” (Nuclear Blast 2014)

Δισκοκριτική από την Άννα Μαρία Κέκια

Μια μπάντα σαν τους Sabaton δεν χρειάζεται πρόλογο. Ή μπορεί να έχει και σελίδες εισαγωγής. Γιατί ή που θα αρχίσεις να μιλάς μέχρι αύριο για την πορεία τους, την μουσική τους και την κληρονομιά τους γενικότερα στην σκηνή ή που δεν θα πεις τίποτα, γιατί τα λόγια είναι περιττά. Πρόκειται για μια από τις πολύ αγαπημένες μου μπάντες, αλλά αντικειμενικά και μια τεράστια μπάντα του power metal, που επιμένει να επιβεβαιώνει την αξία της με κάθε νέο δίσκο, με κάθε live εμφάνιση.
Δεν θεωρώ ότι οι Sabaton ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας. Από την αρχή τους έχουν μείνει πιστοί σε ένα δικό τους στυλ, έναν δικό τους τρόπο έκφρασης με συγκεκριμένη θεματολογία και ηχολόγιο. Όχι μόνο δεν έχουν κορεστεί, αλλά θα έλεγε κανείς ότι έχουν από τους πιο ικανοποιημένους οπαδούς του μέταλ κοινού. Κι αυτό γιατί στην πραγματικότητα το κοινό δεν ζητάει ούτε επιδείξεις ταλέντου, ούτε πολύλεπτα κομμάτια με 30 μελωδίες το καθένα. Το κοινό ζητάει απλά κάτι καλό. Τεχνικά, μουσικά και ουσιαστικά καλό. Αυτό οι Sabaton έχουν καταφέρει σίγουρα να το προσφέρουν μέχρι τώρα.
Ο νέος δίσκος «Heroes» δεν αποτελεί εξαίρεση αυτής της πορείας. Ξεκινώντας με μερικές γενικότερες πληροφορίες πρόκειται για τον πρώτο δίσκο με το νέο line up, τους κιθαρίστες Chris Rörland και Thobbe Englund και τον νέο drummer Hannes van Dahl. Παραγωγός για άλλη μια φορά ήταν ο Peter Tägtgren, ενώ για άλλη μια φορά επίσης κάθε τραγούδι κουβαλάει το δικό του ιστορικό θέμα έμπνευσης. Γενικό θέμα του δίσκου ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Και παρεπιπτόντως οι Sabaton έχουν καταφέρει να μιλάνε για ιστορικά γεγονότα που σε κάθε άλλη περίπτωση χωρίζουν τον κόσμο σε πολιτικά στρατόπεδα αποτελώντας την μόνη αντίθετη περίπτωση. Οι Sabaton και ο πόλεμος. Χαχ.
Το πρώτο κομμάτι «Night Witches» μπαίνει πραγματικά σαρωτικά. Ασταμάτητα πορωτικό μέχρι το τέλος δημιουργεί το τέλειο εισαγωγικό κλίμα μετά τον τίτλο «Heroes». Για την ιστορία “Night Witches” είναι η αγγλική απόδοση του γερμανικού όρου Nachthexen, όπως ονομαζόταν η ομάδα επίλεκτων γυναικών πιλότων του 588ου Συντάγματος Νυχτερινών Βομβαρδισμών της Σοβιετικής Ένωσης.
Το επόμενο κομμάτι «No Bullets Fly», με θέμα το συμβάν των Charlie Brown και Franz Stigler, ίσως λιγότερο συνταρακτικό από το πρώτο, αλλά εξίσου δυνατό με μελωδικότατα, κιθαριστικά μέρη και τον χαρακτηριστικό στίχο «brothers, heroes, foes», που έχει ήδη μείνει σε πολλούς. Με ήχο που (για μένα τουλάχιστον) θυμίζει μια μίξη παλιότερων κομματιών της μπάντας ακολουθεί το «Smoking Snakes».
Σειρά έχουν δύο κομματάρες του δίσκου, το «Inmate 4859» και «To Hell and Back». Το πρώτο έχει από τις πιο καθηλωτικές, επικές μελωδίες του δίσκου, ενώ το δεύτερο -που ήταν και το πρώτο single- είναι πιο πιασάρικο από την αρχή, πιο «σινγλίστικο», κλασσική πετυχημένη Sabaton σύνθεση. Τα εν λόγω κομμάτια είναι αφιερωμένα στον Πολωνό Witold Pilecki ή αλλιώς κρατούμενο 4859 του Auschwitz και στον Αμερικανό βετεράνο Audie Murphy αντίστοιχα.
«Sometimes war is killing, sometimes it's saving lives
Thanks to one single man a dozen more survived»
Sabaton με πιάνο; Ναι, γιατί όχι. Το «The Ballad Of Bull» κάνει μια ευχάριστη διαφορά στον δίσκο, μια ενδιαφέρουσα γέφυρα ανάμεσα σε δύο πολύ δυνατά κομμάτια, χωρίς να βγαίνει από το γενικότερο κλίμα και χωρίς να του λείπει τίποτα μουσικά και γενικά. Μια μπαλάντα αφιερωμένη στον Αυστραλό Δεκανέα Leslie "Bull" Allen του αμερικάνικου στρατού.
Στην συνέχεια το «Resist And Bite» ακολουθεί τα μουσικά χνάρια των προαναφερθέντων πιο δυνατών κομματιών του δίσκου με δυνατά κιθαριστικά μέρη και ωραίο σόλο. Θεματική του το πεζικό τάγμα του Βέλγικου στρατού γνωστό ως Chasseurs Ardennais. Όχι τόσο ξεχωριστό σε σχέση με άλλα, αλλά τεχνικά ολοκληρωμένο το επόμενο «Soldier Of 3 Armies», που αναφέρεται στον Lauri Allan Törni, στρατιώτη του Φιλανδικού στρατού, των SS, αλλά και του αμερικάνικου στρατού. Στην ίδια λογική μουσικά κινείται και το «Far From The Fame» αφιερωμένο στον Karel Janousek, διοικητή του Τσεχοσλοβακικού στρατού.
Τον επίλογο του άλμπουμ δίνει το «Hearts Of Iron», που αναφέρεται στο 9ο και το 12ο γερμανικό στράτευμα, που αντιτάχθηκε στους Σοβιετικούς προστατεύοντας στρατιώτες και πρόσφυγες από σίγουρο θάνατο. Ένα πολύ μελωδικό, δυναμικό κομμάτι με ένα σίγουρα αξιοσημείωτο, επικό σόλο.
Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να πω τι θέση παίρνει το εν λόγω άλμπουμ στην δισκογραφία της μπάντας. Κάθε δίσκος των Sabaton έχει κομμάτια υπερπαραγωγές και κάποια κομμάτια πιο μέτρια από αυτό, πιο κλασσικά καλύτερα. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουν κακά κομμάτια. Από’ κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι θέμα γούστου. Οκ, δεν είναι ο καλύτερος δίσκος τους, αλλά έχει πέσει κι εδώ αρκετή δουλειά, περιέχει πραγματικά υπέροχες μελωδίες και επιβάλλεται μια ακρόαση. Αν ήταν άλλωστε όλα τα κομμάτια copy paste των κλασσικών επιτυχιών τους πάλι θέμα δεν θα υπήρχε; Μην γκρινιάζετε λοιπόν χωρίς λόγο πια. 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios