rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

JOHN FRUSCIANTE – Enclosure (Record Collection, 2014)

O John Frusciante ο κιθαρίστας που έχει συνδέσει το όνομά του με τις καλύτερες κυκλοφορίες των Red Hot Chili Peppers έχει αν μη τι άλλο, μια εξίσου αξιόλογη προσωπική πορεία και solo καριέρα. Έχοντας κυκλοφορήσει μοναδικά μουσικά albums, η αναγγελία κυκλοφορίας νέου του δίσκου είναι πάντα μια ευχάριστη είδηση.

•    Entering the… Enclosure
Σε αυτόν τον δίσκο ο Frusciante ακολουθεί και πάλι τα μονοπάτια της ηλεκτρονικής μουσικής πειραματιζόμενος  με το δικό του προσωπικό στυλ κιθάρας.
Το πρώτο κομμάτι “Shining Desert” ξεκινάει με τη γνωστή παραμόρφωση στην κιθάρα του και μετά από λίγο συνεχίζει με σε ρυθμό Drum ‘n’ Bass για να αλλάξει εντελώς το στυλ. Σε πολλά σημεία που η κιθάρα αναλαμβάνει τον συνήθη πρωταγωνιστικό ρόλο της όπως για παράδειγμα στο κομμάτι “Clinch”, καλύπτεται από ηλεκτρονικά breakbeats, όπως και στα “Sleep” και “Strange”, κάτι που συναντήσαμε και στον προηγούμενο  δίσκο. Επίσης η αφθονία samples καθώς και electronic hardcore και πιο prog-electro περάσματα συνθέτουν ένα μυστήριο σύνολο που ξενίζει ιδιαίτερα, ίσως ακόμα περισσότερο και από την κυκλοφορία του 2013 το “PBX”…
Είναι αρκετές οι φορές που ο δίσκος αποβάλλει εντελώς την ταυτότητα του Alternative Rock όπως στο “Run”. Σε κάποια σημεία το drum machine υπερκαλύπτει τα πάντα και δυστυχώς αποτελεί τον αδύναμο κρίκο των κατά τα άλλα φαινομενικά καλών συνθέσεων. Κομμάτια όπως το “Fanfare” και το “Stage” θα μπορούσαν να πιάσουν τα υψηλά επίπεδα των καλών στιγμών της προσωπικής δισκογραφίας του Frusciante μέχρι που περιορίζονται από τα προαναφερθέντα ηλεκτρονικά ξεσπάσματα. Όλα τα όργανα καθώς και τον προγραμματισμό του drum machine έχει αναλάβει ο ίδιος.
Ως τραγουδιστή στα προσωπικά του album τον συνηθίσαμε με τη θλιμμένη φωνή του, εκείνη που πανέμορφα συμπλήρωνε και ως back vocals τα albums των RHCP. Η ευχάριστα – ελαφρώς - φάλτσα χροιά της φωνής του λοιπόν ίδια και απαράλλακτη, σήμα κατατεθέν των φωνητικών του, τα οποία είναι ίσως το μοναδικό στοιχείο που παραμένει ίδιο σε όλους τους δίσκους του. Όντας αυθόρμητα γνήσιος, μεταδίδει άψογα τα προσωπικά του συναισθήματα χωρίς φυσικά το πιο «χαρούμενο» στυλ φωνητικών του στους RHCP.

•    Exiting the… Enclosure
Σου δίνεται η αίσθηση ότι όσο απελευθερωμένος φαινόταν να είναι στο “The Empyrean” το 2009, τα πρώτα χρόνια δηλαδή της δεύτερης μετά-RHCP εποχής, δημιουργώντας καταπληκτικά κομμάτια, γράφοντας , τραγουδώντας και παίζοντας εξαιρετικά, τόσο παγιδευμένος φαίνεται σε αυτό τον δίσκο, μες σε μια σωρεία γενικότερων προσωπικών πειραματισμών με ένα αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται σε σημεία να μην είναι καθόλου καλό. Περισσότερο νιώθεις, σαν να αποτελεί μια καταγραφή διαφόρων απόπειρων και προσπαθειών, και είναι στιγμές που απορείς πώς δένει το ένα στοιχείο με το άλλο ενώ χάνεται το μέτρο στις αλλαγές του ρυθμού. Μου θύμισε σε μεγάλο  βαθμό την πρώιμη Post-Punk/Post-Rock  περίοδο του Colin Newman, τότε που τέτοια ασύνδετα στοιχεία είχαν χαοτική διάσταση μέσα στα κομμάτια του. Η σχολαστικότητα και η αρτιότητα βέβαια στην μουσική του Frusciante παραμένει αμετάβλητη. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση ενός τόσο καλού μουσικού, η υπερβολική χρήση τέτοιων πειραματισμών με τόσο αταίριαστα μεταξύ τους ηλεκτρονικά στοιχεία καταλήγει να είναι κουραστική, περιορίζει και ουσιαστικά εξαλείφει τα εξαιρετικά χαρίσματά του.

•    Track list
1. Shining Desert - 2.Sleep - 3.Run - 4. Stage - 5.Fanfare - 6.Cinch - 7.Zone - 8.Crowded – 9.Excuses 10.Vesiou - 11.Scratch  -  διάρκεια: 48:41

•    Βαθμολογία
★★★★★★☆☆☆☆  
60/100

•    Λίγα λόγια…
…για έναν από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες των τελευταίων δεκαετιών:
-    Γεννημένος το 1970 στο Queens της Νέας Υόρκης, σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην Καλιφόρνια . Εκεί γνώρισε την τοπική πανκ/ροκ σκηνή καθώς και τους RHCP των οποίων ήταν μεγάλος fan. Αργότερα σε ηλικία μόλις 18 χρόνων εντάχθηκε στους RHCP παίρνοντας τη θέση του Slovak, ενώ το “Mother’s Milk” αποτελεί τον πρώτο του δίσκο.
-    Ήταν μέλος των RHCP από το 1988 μέχρι το 1992 και από το 1998 μέχρι το 2009.
-    Το 1988 είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Frank Zappa για να προσχωρήσει στο συγκρότημά του, κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη ποτέ, καθώς ο Zappa είχε ως όρο τη μη χρήση ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της μπάντας του και ο Frusciante αρνήθηκε τη συνεργασία.
-    Αντιμετώπισε μεγάλο πρόβλημα με τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα τη βαριά κατάθλιψη, την πρώτη αποχώρηση από τους RHCP και έναν πολυετή αγώνα αποτοξίνωσης.
-    Το πρώτο του προσωπικό album κυκλοφόρησε το 1994. Από τότε κυκλοφόρησε άλλα έντεκα ενώ έχει στο ενεργητικό του και αρκετά EPs.
-    Αντικαθιστώντας εκ νέου τον απολυμένο αντικαταστάτη του στους RHCP Dave Navarro, σε μια εποχή που οι RHCP ήταν πολύ κοντά σε διάλυση, ο Frusciante όχι μόνο επέστρεψε αλλά συνετέλεσε στο μέγιστο σε μία από τις πιο επιτυχημένες κυκλοφορίες της μπάντας, το Californication.
-    Σε συνέντευξή του ο Anthony Kiedis είχε υποστηρίξει ότι ο Dave Navarro έφυγε από τους Red Hot Chili Peppers όχι γιατί δεν ήταν καλός κιθαρίστας, απλά τυχαίνει αν ο Navarro είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο για τους Jane’s Addiction… ο John Frusciante να είναι ο καλύτερος κιθαρίστας στον κόσμο για τους RHCP.
-    Το 2004 αποτέλεσε μια χρονιά ρεκόρ κυκλοφοριών δίσκων για τον Frusciante καθώς ο αριθμός έφτασε τους 3 (solo) μέσα στο ίδιο έτος, και 6 συνολικά από όλα τα projects/συγκροτήματα που συμμετείχε.
-    Μετά τη δεύτερη αποχώρησή του από τους RHCP, δημιούργησε ίσως το καλύτερο και πληρέστερο solo album της καριέρας του, με τον τίτλο “The Empyrean” στο οποίο συμμετείχε και o Flea.
-    Ο Frusciante μαζί με τον Flea και τον drummer των Jane’s Addiction, Stephen Perksin είχαν δημιουργήσει  τη μπάντα με το όνομα The Three Amoebas η οποία δεν κυκλοφόρησε ποτέ κάτι επίσημα.
-    O Frusciante είναι ο νονός μίας από τις κόρες του Flea.
-    Συλλέκτης παλαιών κιθάρων, με την παλαιότερή του να είναι η Gretsch White Falcon του 1955.
-    Μεγάλο μέρος της κλασικής αυτής συλλογής καταστράφηκε όταν το σπίτι του στο Hollywood κάηκε, σε μια περίοδο όπου τα σημάδια των καταχρήσεών του ήταν ολοφάνερα. Ο Johnny Depp κατέγραψε εκείνη την περίοδο σε ένα μίνι ντοκιμαντέρ με τίτλο “Stuff”.
-    Η δισκογραφία του συμπληρώνεται με δίσκους που έχει κυκλοφορήσει με τους: Josh Klinghoffer, Ataxia, The Mars Volta, Omar Rodriguez-Lopez, Speed Dealer Moms, Swahili Blonde, Kimono Kult, Black Knights.

Kostas Papadakis
facebook.com/kostas.papadakis

 

Share

{fcomment}

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios