rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

Beck – Morning Phase (2014 – Capitol Records)

Δισκοκριτική από τον Κώστα Παπαδάκη


Πρωινή φάση

Η 12η  κυκλοφορία του Beck είναι ένας πολύς ζεστός δίσκος ικανός να συνοδέψει ένα ήρεμο κυριακάτικο πρωινό μας, αφυπνίζοντας συναισθήματα τα οποία οι ρυθμοί της καθημερινότητας μας έχουν αναγκάσει να λησμονούμε. Ένα ηχητικό ταξίδι μέσα σε συναρπαστικά αργούς ρυθμούς.
Ο Beck, πρωταγωνιστής της μουσικής σκηνής της δεκαετίας του ’90 και των αρχών του 2000 φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά να μας προσφέρει με τη μουσική του η οποία πλέον είναι εξαιρετικά ώριμη και για πολλούς αποτελεί μια ταυτόχρονη ηλικιακή και μουσική ωρίμανση. Συνεπής ως μουσικός και στιχουργός μας χαρίζει έναν ποιοτικό δίσκο που σε μεταφέρει σε μία άλλη μουσική διάσταση.

6 χρόνια μετά

Από την εποχή  που κάθε άλλο παρά “Loser” ήταν καθώς και με δίσκους όπως το “Odelay” και το κορυφαίο “Sea Change” μέχρι και τα πιο πρόσφατα albums, είχε πάντα το χάρισμα να συνθέτει εξαιρετική μουσική. Μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από την τελευταία κυκλοφορία του 2008, ένα εξάχρονο «κενό» το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι καταδικαστικό για την πορεία ενός καλλιτέχνη. Στην περίπτωσή του ωστόσο φαίνεται ότι ενήργησε θετικά, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό άλμπουμ γεμάτο έμπνευση και συναίσθημα.
Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε διάφορα μουσικά projects, γράφοντας ταυτόχρονα και υλικό για το καινούργιο του album - το οποίο έφτασε να είναι σε αριθμό κομματιών αρκετό να συμπληρώσει πολλούς δίσκους. Τον Ιούνιο του 2013 ανακοίνωσε δύο καινούργιους δίσκους για το 2014 δηλώνοντας ότι «ο ένας θα είναι πιο πολύ «ακουστικός» και ο δεύτερος (ακόμα αγνώστων χαρακτηριστικών) θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στο έτος».
Ο νέος δίσκος κυκλοφόρησε επίσημα από την Capitol Records στις 25 Φεβρουαρίου με τον τίτλο “Morning Phase”. Μιλώντας για την παραγωγή του δίσκου, ο Beck δήλωσε ότι «ήταν μια επίπονη διαδικασία καθώς είχε προηγηθεί ένας σοβαρός τραυματισμός του στην σπονδυλική στήλη» και έτσι ολοκληρώνοντας το “Morning Phase” η ευχαρίστηση που ένιωσε ήταν διπλή.

Δημιουργική ωριμότητα

Ο Beck Hansen έχει πειραματιστεί κατά καιρούς με πολλά είδη μουσικής: Indie Rock, Soul, Hip Hop, Funk, Folk,  και πολλά άλλα. Ακούσαμε δίσκους με στοιχεία Country και σε πολλούς να υπάρχουν ταυτόχρονα Psychedelia και Blues. Από το σημείο αναφοράς “Sea Change” είχε να μας παρουσιάσει παρόμοια δείγματα και φαίνεται ότι επιστρέφει σε εκείνα τα χαρακτηριστικά του. Από την εισαγωγή του δίσκου με το “Cycle” καταλαβαίνει κανείς με τι έχει να κάνει ακολουθούμενο από το soundtrack των πρωινών μας με τίτλο “Morning” με την ακουστική κιθάρα του Smokey Hormel, την ηρεμία των φωνητικών του Beck, το μπάσο του Justin Meldal – Johnsen και τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα του Roger Joseph Manning, μουσικοί οι οποίοι συμμετείχαν και στο “Sea Change”. Το “Morning Phase” μπορεί μεν να θυμίζει τα στοιχεία της περιόδου “Sea Change” αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολυπλοκότητα, οι θεματικές και συναισθηματικές πτυχές του καινούργιου δίσκου είναι μοναδικές και η δημιουργική ωριμότητα είναι έκδηλη παντού. Τραγούδια όπως το “Wave”, στίχοι κομματιών όπως τα “Don’t Let It Go” και “Heart is a Drum” καθώς και οι υπαρξιακές αναζητήσεις στα “Blue Moon” και “Turn Away” είναι απόδειξη του χαρίσματος του Beck.

Σε αυτό το δίσκο θα βρει κανείς σημεία που θυμίζουν έντονα πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως Brian Eno, Bob Dylan, ακόμα και Pink Floyd. Η «φάση» μιας παροδικής κακοκεφιάς του Beck αποτυπώνεται σε αυτό το δίσκο, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά του πατέρα του (David Campbell) ο οποίος βοηθάει στο μέγιστο βαθμό όσον αφορά στα σημεία ακουστικής κιθάρας και πιάνου (με αποκορύφωμα το “Heart is a Drum”). O σαραντατριάχρονος μουσικός, αναζητάει τις χαμένες στιγμές του στο “Blackbird Chain” ενώ το “Walking Light”αποτελεί έναν ύμνο για την ζωή. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες στιγμές του και για έναν από τους ποιοτικότερους δίσκους της καριέρας του!
Το πιο όμορφο ίσως χαρακτηριστικό όλου του δίσκου είναι ότι μέσα από αυτήν την προσωπική του συναισθηματική ενδοσκόπηση φαίνεται να πηγάζει δύναμη. Η σύνδεση των στιχουργικών και μουσικών χαρακτηριστικών του δίσκου, τον καθιερώνει ως μια ξεχωριστή κυκλοφορία. Δε θα χρειαστεί πάνω από μία ακρόαση για να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για έναν υπέροχο δίσκο.

Track List

1.Cycle 
2.Morning
3.Heart Is a Drum 
4.Say Goodbye 
5.Blue Moon  
6.Unforgiven
7.Wave  
8.Don't Let It Go 
9.Blackbird Chain  
10.Phase 
11.Turn Away 
12.Country Down 
13.Waking Light 

   διάρκεια: 47:01    

Βαθμολογία        ★★★★★★★★★☆       
90/100Kostas Papadakis

https://facebook.com/kostas.papadakis


Share

{fcomment}

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios