rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

MOGWAI – Rave Tapes (Rock Action Records, 2014)

Δισκοκριτική από τον Κώστα Παπαδάκη•    Mogwai και Post-Rock
Οι Mogwai ως γνωστόν αποτελούν ένα από τα αξιόπιστα ονόματα-εφάμιλλα του Post-Rock. Σε μία από τις πρώτες καλές κυκλοφορίες του 2014, δηλώνουν για ακόμα μια φορά τη παρουσία τους με το ελαφρώς διαφορετικό “Rave Tapes” συνεχίζοντας τις πολύ καλές κυκλοφορίες της γεμάτης με ποιοτικά instrumental albums καριέρας τους.
Η μπάντα είναι γνωστή για τα μεγάλα σε διάρκεια Post-Rock κομμάτια της τα οποία επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα μουσικά θέματα. Η μουσική των Mogwai είχε ανέκαθεν πολλές δυναμικές εναλλαγές και χαρακτηριζόταν από τα εφέ και την έντονη παραμόρφωση στην κιθάρα και το μελωδικό μπάσο.
•    Η 8η κυκλοφορία
Το συγκρότημα στον 8ο δίσκο του γεμίζει τον ήχο με πολλαπλά synths περάσματα, με χορευτικό ρυθμό σε αρκετά σημεία, συνδυάζοντας τα πλήκτρα με τα αργά κιθαριστικά μέρη. Η συνέχεια του προηγούμενου δίσκου του 2011 “Hardcore Will Never Die, But You Will”, μας προσφέρει την επιτυχημένη συνταγή σκοτεινής ατμόσφαιρας και μελαγχολικής μελωδίας με τα έντονα συναισθήματα να αναδύονται. Εντούτοις, σε πολλά σημεία η «θλίψη» του παρελθόντος φαίνεται να δίνει τη θέση της σε κάτι διαφορετικό, ίσως κάτι «φωτεινότερο».

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/playlists/19375115%3Fsecret_token%3Ds-vnhqN&color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true


Έχοντας μια πρώτη γεύση του δίσκου τον Οκτώβρη, όταν ανέβασαν το κομμάτι “Remurderded” στο Soundcloud, με πολλά χαρακτηριστικά ηλεκτρονικών/εναλλακτικών στοιχείων στη μουσική τους και με μελωδία που θυμίζει Daft Punk, μας ανάγκασαν να προσμένουμε αρκετό καιρό για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του δίσκου. Το album ξεκινάει με την ευχάριστη μελωδία του “Heard About You Last Night”. Το ψυχεδελικό “Hexon Bogon” μας υπενθυμίζει γιατί οι Mogwai θεωρούνται από τους καλύτερους του Post-Rock και ταυτόχρονα εμφανίζουν την ήπια ατμοσφαιρική μουσική της μπάντας η οποία είναι εξίσου αξιέπαινη. Κατευθείαν καταλαβαίνεις ότι το “Rave Tapes”, κατά ένα περίεργο τρόπο, είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα albums. Είναι ίσως η πιο άμεση και ταυτόχρονα ποικιλόμορφη μουσική που έχουν ηχογραφήσει ενώ κάποια σημεία αποτελούν δείγματα των πιο σκοτεινών στιγμών τους.
Στο “Repelish” η μουσική συμπληρώνεται από τον χαρακτηριστικό μονόλογο του Lee Cohen περί θρησκευτικών και λοιπών πεποιθήσεων και προβληματισμών και το “Master Card” φέρνει μουσικά στον «ώριμο» New Wave ήχο συγκροτημάτων των αρχών της δεκαετίας του '90. Οι εναλλαγές δυνατών/ήρεμων σημείων μέσα στο ίδιο τραγούδι είναι λιγότερες σε αυτόν τον δίσκο, προσαρμόζοντας διαφορετικά τη μουσική τους. Το “No Medicine For Regret” διαφοροποιείται με εμφατικό στυλ και βάθος. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το “Blues Hour” το οποίο εμπλουτίζεται με στίχους και φωνητικά του Stuart Braithwaite. Το “The Lord Is Out Of Control” που είναι το πιο ταξιδιάρικο κομμάτι του album κυκλοφόρησε και ως video clip του δίσκου, γυρισμένο στη Χαβάη σε σκηνοθεσία του Anthony Crook.
•    Οι Mogwai του 2014
Με το “Raven Tapes” οι Mogwai δείχνουν μία πιο προοδευτική, πειραματική εκδοχή τους με περισσότερα εναλλακτικά στοιχεία και την τάση για κάτι καινούργιο, ακολουθώντας ένα νέο δρόμο προς την κορυφή που δεν είναι άλλη από τα επίπεδα της πρώτης τους δουλειάς, τότε που η μουσική τους υπήρξε κάτι το ξεχωριστό. O δίσκος κυκλοφόρησε στις 20 Ιανουαρίου, σε βινύλιο, cd και ένα περιορισμένου αριθμού box set με τρία bonus κομμάτια, από την ανεξάρτητη εταιρία Rock Action Records, δημιούργημα της  πενταμελούς σκωτσέζικης μπάντας, η οποία εδρεύει στη Γλασκώβη. Μετά από 19 χρόνια καριέρας οι Mogwai συνεχίζουν αν όχι επαναστατικά, σίγουρα όμως δυναμικά.
•    Tracklist
1.  Heard About You Last Night_  2. Simon Ferocious_  3. Remurdered_  4. Hexon Bogon_  5. Repelish_  6. Master Card_  7. Deesh_   8. Blues Hour_  9. No Medicine for Regret_  10. The Lord is Out of Control_ & Bonus Tracks: Bad Magician 3 - Die 1 Dislike! - Tell Everybody That I Love Them      
διάρκεια: 49:03      
•    Βαθμολογία ★★★★★★★★☆☆

Κώστας Παπαδάκης
https://facebook.com/kostas.papadakis

 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios