rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Απόχη (Fouet Records, 2013)

Παρουσίαση νέου project/δίσκου
από τον Κώστα Παπαδάκη


 Απόχη

-    Τι είναι η Απόχη;
-    Ένας αστικός πνευματικός πειραματισμός.
-    Εύκολο άκουσμα;
-    Όχι, καθόλου εύκολο.
-    Rock άκουσμα;
-    Κάτι πολύ παραπάνω από Post Rock.
-    Καλός δίσκος;
-    Κάτι παραπάνω από δίσκος…

Μια φορά κι έναν καιρό…


Ένα μουσικό soundtrack ποίησης δεν είναι ό,τι πιο εύκολο για να είναι επιτυχημένο. Χρειάζεται πέρα από την απόλυτη ανάγκη για επαγγελματισμό και ικανότητες των συμμετεχόντων, το ταλέντο, την συνέπεια και την επιδεξιότητα αποτύπωσης των συναισθημάτων στο ψηφιακό μέσο ακούσματος από καλούς μουσικούς και παραγωγούς.
Η «Απόχη» όπως αναφέρεται και στο booklet του digipack cd τους το οποίο είχα την χαρά να φτάσει στα χέρια μου, προέκυψε από το πάντρεμα της ποιητικής συλλογής με  το όνομα «Οι Πέντε Εποχές» του ποιητή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, με ήχους και μουσική. Περιγράφοντας το αποτέλεσμα ο ποιητής, διαπιστώνει ότι «η Απόχη, έδωσε μια άλλη διάσταση στα ποιήματά του, αφού ο Γιάννης Χρηστίδης κοσκινίζοντας τις λέξεις των ποιημάτων πέτυχε την ώσμωση μουσικής και ποίησης».
Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν επίσης άτομα τα οποία είναι ικανά να δημιουργήσουν την απίστευτη ατμόσφαιρα του δίσκου συνεισφέροντας ιδανικά με τη φωνή τους.
Αποτέλεσμα; Ένα φανταστικό concept album.

 



Η Απόχη βάφτισε με τίτλους τα ποιήματα, τα ζωγράφισε με μουσική ή μάλλον… με ήχους καθημερινούς μα και πιο σπάνιους, οι οποίοι ντύνουν όχι μόνο τη μουσική του δίσκου αλλά δίνουν ζωή και κίνηση στους στίχους. Ο Γιάννης Χρηστίδης, ο sound designer του συγκεκριμένου project, αναλαμβάνει και εξασφαλίζει αυτό το πάντρεμα, δημιουργώντας μια συναρπαστική εμπειρία περίπλοκης μουσικής δημιουργίας.

Ο ήχος χαρακτηρίζεται από Post Rock διαθέσεις, με βάση στην απαγγελία και στην ποίηση. Όροι που δεν συναντιούνται εύκολα στην ελληνική σκηνή είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του δίσκου: Song poems, Soundscape Design, Sound Poetry και Noise. Οι κιθάρες βρίσκονται διακριτικά εκεί με πλήρη παραμόρφωση και τα ηχητικά εφέ καθ’ όλη τη διάρκεια του δίσκου. Αυτό που νιώθει κανείς ακούγοντας το album, πέρα από το αρχικό ξάφνιασμα, είναι καταρχήν απορία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στα επόμενα λεπτά, κατόπιν ανάγκη για προσοχή στο άκουσμα για να μην του ξεφύγει τίποτα και έπειτα αναζήτηση καλύτερου ηχοσυστήματος για να μην πάει τίποτα χαμένο από την άψογη παραγωγή, της οποίας η τελική μίξη έγινε στο studio "eleven63" της Κύπρου. Το εξώφυλλο, είναι artwork του Βίκτωρα Γκουντάρα ο οποίος δημιούργησε ένα γραφικό, βασιζόμενος στο τρίπτυχο ποίηση-θόρυβος-στίχοι, το οποίο θυμίζει  χρωματιστό παλμογραφικό σκίτσο ενός… «ηχητικού διχτυού».



Ταύτιση

Ένα νέο project, με μέλη από την Ελλάδα και την Κύπρο, γεννιέται και προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Για όποιον νιώθει ότι δεν του αρκεί το συνηθισμένο, αν του αρέσει η ποίηση και η μουσική και είναι θετικός σε καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα ιδέες, τότε είναι καιρός να ακούσει την Απόχη. Ποικιλία ηχοευχαρίστησης, στιχουργικός προβληματισμός, πολυφωνία έκφρασης που αγγίζει το άριστο. Ας ελπίσουμε ότι η Απόχη θα το συνεχίσει, θα το τελειοποιήσει και ότι η διάρκεια του επόμενου δίσκου θα είναι μεγαλύτερη για να ευχαριστηθούμε ακόμα περισσότερο τις καλλιτεχνικές δημιουργικές ικανότητές της. Μπορώ να πω ότι είναι εμφανέστατη η καλαίσθητη δουλειά σε όλα τα επίπεδα, από την ηχητική και μουσική σύνθεση, τη μίξη και το mastering μέχρι και την πανέμορφη και εμπνευσμένη καλλιτεχνική επιμέλεια του προσεγμένου digipack. To album είναι διαθέσιμο online για ακρόαση σε streaming, ενώ τον Δεκέμβρη κυκλοφορεί και σε cd!

 



 Τις πρώτες ημέρες του χειμώνα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του δίσκου (στην Κύπρο, Λεμεσό και Λευκωσία στις 1/12 και 2/12 αντίστοιχα – προσεχώς θα ανακοινωθεί και για την Ελλάδα).

tracklist

1. 23.59 – 2. Μια φορά κι έναν καιρό – 3. Σκοινί και κλωστή - 4. Άδικος Κόπος – 5. Βαλς Για Πέντε  - 6. Ηδονή – 7. Ή Έστω – 8. Μορφή Υγρή – 9. Ταύτιση – 10. Τα Ρολόγια – 11. Ύστερη Εποχή – 12. Κοντός Ψαλμός – 13. Του Πόνου

Μουσική/Ήχοι/Φωνή: Γιάννης Χρηστίδης

Στίχοι: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου
Συμμετέχουν: Ελένη Γαρουφαλιά, Αγγελική Γαζή, Δανάη Κύρκου, Ηλιάννα Κάκκουρα, Ζήνωνας Θεοδοσίου, Κασσιανή Δημητριάδου, Αλέξανδρος Σκουρόγλου.   


Απόχη βαθμολογία   ★★★★★★★★★☆


 Κώστας Παπαδάκης
https://facebook.com/kostas.papadakis

 

 

Share

{fcomment}

 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter