rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

KoЯn – The Paradigm Shift (2013)

Δισκοκριτική (και όχι μόνο) από τον Κώστα Παπαδάκη!

 


•    Τhe Paradigm Shift:  σύμφωνα με τον Thomas Kuhn στο βιβλίο του με τίτλο «Η Δομή των Επιστημονικών Επαναστάσεων» (1962), είναι η αλλαγή στις βασικές αξιώσεις της θεωρίας της επιστήμης, με συμπλέγματα ερμηνευτικών προσεγγίσεων και στόχο την εξέλιξη.
Τον τίτλο "The Paradigm Shift" διαλέγουν για το ενδέκατο studio album τους οι πρωτοπόροι του Nu Metal, Korn ο οποίος κυκλοφόρησε στις αρχές Οκτώβρη του 2013. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, ο τίτλος αυτός δόθηκε με σκοπό να τονιστεί το πόσο διαφορετικά μπορεί να εκλάβει ο καθένας μας την αλλαγή με «παραδείγματα» της μουσικής τους προόδου. Αυτό που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο album είναι η απρόσμενη επιστροφή του κιθαρίστα Brian "Head" Welch και υπευθύνου σε μεγάλο βαθμό για τον γνωστό ήχο των Korn μέχρι και το 2004. Σε αντίθεση με το προηγούμενο album "Path of Totality" το οποίο βάδιζε σε εντελώς διαφορετικά ηχητικά μονοπάτια, φαίνεται ότι επιστρέφουν με το "The Paradigm Shift" στο είδος και τις αρχές της μουσικής που γνωρίζουν καλύτερα ίσως από κάθε άλλη μπάντα στο Nu Metal.

•    Μετάβαση
Ο ήχος, είναι αυτός που είχαμε γνωρίσει την περιόδο "Issues" / "Untouchables" με τις κιθάρες να βαραίνουν και να παραμορφώνονται και πάλι, ενώ τα samples και τα ηλεκτρονικά μέρη απλώς συμπληρώνουν. Επιθετικά riffs με πολλή μελωδία και την σκοτεινή ατμόσφαιρα της περιόδου των Korn των αρχών της δεκαετίας του 2000. Σκοπός τους είναι να επαναπροσδιορίσουν τη μουσική τους μετά την όχι και τόσο επιτυχή προσπάθειά τους στο προηγούμενο Dubstep album με τα (μονότονα) sample στοιχεία και τα ηλεκτρονικά hard beats/drum machines που στο σύνολό τους αφαιρούσαν την ταυτότητά τους χωρίς να έχουν καταφέρει κάτι το προοδευτικό. Αντίθετα η μπάντα είχε ακολουθήσει μονοπάτια σχετικά άγνωστα για αυτήν, απογοητεύοντας τους οπαδούς της.


1459023 10201646217489901 1005601134 n

 
Οι Korn φαίνεται να συνειδητοποίησαν όλα αυτά τα λάθη της προηγούμενης κυκλοφορίας τους. Στο "The Paradigm Shift" τα ηλεκτρονικά εξακολουθούν να υπάρχουν βέβαια, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό και σε μια πιο ισορροπημένη κατάσταση παραχωρώντας τον κύριο ρόλο στις κιθάρες. Ίσως αυτός να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για το συγκρότημα να κρατήσει τα σημαντικά και θετικά στοιχεία των πρόσφατων κυκλοφοριών του αλλά και να διατηρήσει παράλληλα τον ήχο – σήμα κατατεθέν - της γνωστής Korn κιθάρας.
Μουσικά, χρησιμοποιώντας συστατικά του - καλού - παρελθόντος, έχει υπάρξει μια τεράστια πρόοδος: Βαρύ μπάσο με γεμάτο, σκληρό και ογκώδη ήχο, drums που ισορροπούν μεταξύ Νu και Industrial Metal, χαρακτηριστικό της περιόδου "Untouchables" και "See You On The Other Side", όλα με μια πινελιά 2013. Οι κιθάρες έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα μπροστά σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα άλμπουμ τους . Είναι γεγονός ότι ενώ ο Munky είναι σίγουρα ένας ικανότατος κιθαρίστας, ο Head είναι ο αναμφίβολος ηγέτης-κιθαρίστας των Korn. H τεχνοτροπία των riffs του Head είναι αναπόσπαστο μέρος του ήχου των Korn και αποτελεί την τέλεια συνένωση με το έτερο κεντρικό πρόσωπο του συγκροτήματος τον τραγουδιστή Jonathan Davis, θέτοντάς την και πάλι σε πλήρη ισχύ μετά από πολλά χρόνια. Μέσα από το "The Paradigm Shift" έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε κάποια κομμάτια ισόποσα σε Νu Metal πρωτοπορία με τις καλές στιγμές του συγκροτήματος και κάποια από τα καλύτερα riffs της δισκογραφίας τους.

•    Δισκοαναλύοντας
Κάποτε ο Jonathan Davis σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Rock Show του BBC Radio 1, είχε τονίσει ότι «οι Korn από την αρχή της καριέρας τους και μετά το εκπληκτικό ντεμπούτο τους, δημιουργούσαν καλό album κυκλοφορία παρά κυκλοφορία, δηλαδή τη μία είχανε έναν πολύ καλό δίσκο και την άλλη έναν μέτριο» και αυτό συνεχίστηκε μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με απανωτές καλές κυκλοφορίες. Όμως τι γίνεται με την πρόσφατη κυκλοφορία τους;
Το "The Paradigm Shift" είναι το πρώτο άλμπουμ μετά από πολλά χρόνια στο οποίο οι Korn ξανακούγονται φρέσκοι και μουσικώς γεμάτοι αυτοπεποίθηση. Το album ξεκινάει με το "Prey For Me"  με ένα κλασικό Korn-riff, υπογραφή του Head καθώς και τα εξαιρετικά ρυθμικά μέρη του Reginald "Fieldy" Arvizu και Ray Luzier. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δίσκος ξεκινάει με αυτό το κομμάτι καθώς είναι 100% Korn και θυμίζει τις χρυσές εποχές του συγκροτήματος.

 

 Στη συνέχεια το "Love και Meth", δεύτερο single/videoclip του album, αποτελεί μια έκρηξη εκπληκτικής μελωδικής αδρεναλίνης, ένα από τα καλύτερα κομμάτια του άλμπουμ στο οποίο ο Head δίνει τη δυνατότητα στην μπάντα να επιστρέψει σε κάτι παλιό και καλό, και τους παραδοσιακούς fans να ευχαριστηθούν αναμφισβήτητα όχι μόνο τη μουσική του αλλά και το γεγονός ότι εμπεριέχει ίσως το καλύτερο ρεφραίν του άλμπουμ. Στο "What We Do" απολαμβάνουμε τα φωνητικά του Jonathan Davis σε ένα από τα πιο γρήγορα κομμάτια του δίσκου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του "The Paradigm Shift" και με ποιον τρόπο ήθελε να επαναπροσδιορίσει η μπάντα το στυλ της, είναι το κομμάτι "Spike In My Veins". Το κομμάτι το οποίο γράφτηκε από τον Jonathan Davis κατά την περιοδεία του "Jdevil", αρχικά προοριζόταν ως Noisia κυκλοφορία, στη συνέχεια όμως το έντυσαν με κιθάρες, μείωσαν τον αρχικό του ηλεκτρονικό προσανατολισμό και συμπλήρωσαν με samples τα οποία τελειοποιούν την ποικιλία των μελωδικών κοφτών riffs, αποτέλεσμα ιδιαίτερα επιτυχημένο. Το album συνεχίζει με το "Mass Hysteria" ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου μουσικά και στιχουργικά, φέρνει στην μνήμη την περίοδο του "Untouchables" ενώ στο επόμενο τραγούδι "Paranoid and Aroused" οι Korn θυμούνται και πάλι τα πολλαπλά περάσματά τους από τα Industrial Metal στοιχεία.

 


Tο πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας το "Never Never" ήταν, ότι πολλές φορές στο παρελθόν, οι Korn είχαν κατηγορηθεί ότι εσκεμμένα γράφουν μια μερίδα των τραγουδιών τους με σκοπό την προώθηση στο ραδιόφωνο ή τηλεόραση, δηλαδή με πιο soft διάθεση και πιο εμπορικό στυλ. Όπως και να έχει, σε αυτόν το δίσκο λοιπόν οι Korn διάλεξαν δυστυχώς ένα από τα πιο μέτρια τραγούδια για πρώτο τους single/videoclip.
Το  "Punishment Time" αντίθετα, έχει μερικά από τα καλύτερα κιθαριστικά μέρη, θυμίζει έντονα την προσωπική μπάντα του Head, Love and Death, αλλά και τους Korn της δεκαετίας του ‘90. Το "Lullaby For A Sadist" γραμμένο το 2010 συμπεριλήφθηκε σε αυτό το album καθώς ήταν αδύνατο να ταιριάξει στο Dubstep στυλ του προηγούμενου δίσκου. Το "Victimized" έχει ένα ενδιαφέρον ρεφραίν αλλά δεν ξεφεύγει από την μετριότητα σε αντίθεση με το σχετικά καλό τελευταίο τραγούδι, εκεί όπου η εισαγωγή μάς προϊδεάζει για τη διάθεση των Korn να κλείσουν με ένα τυπικό Korn riff, με τίτλο "It’s All Wrong". Στην ειδική έκδοση του δίσκου έχουν προστεθεί επιπλέον δύο πολύ καλά κομμάτια που άνετα θα μπορούσαν να είναι της περιόδου "Life Is Peachy", τα "Wish I Wasn’t Born Today" και "Tell Me What You Want" τα οποία συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο.

•    Here To Stay?
Οι Korn αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε περιοδεία μαζί με τον Rob Zombie σε Αμερική και Αυστραλία, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα για την Ευρώπη. Κάνοντας μια αποτίμηση του δίσκου, κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι οι κιθάρες επιστρέφουν στον πρωταγωνιστικό τους ρόλο που είχαν μέχρι πρότινος, ως κινητήρια δύναμη του ήχου τους σε συνδυασμό με τον ρόλο των drums και τα μοναδικά φωνητικά του Davis, έτσι  το "Τhe Paradigm Shift" έχει το μέγιστο όφελος από αυτή την επιστροφή. Με τον Head στο line up τους οι  Korn  αποδεικνύουν ότι ακόμα έχουν αρκετά να δώσουν ή τουλάχιστον ότι αυτό που κάνουν το ευχαριστιούνται. Πολλοί fans  είχαν απογοητευτεί με το συγκρότημα κυρίως από το  "Untitled" και μετά, ωστόσο η επάνοδος του Head δίνει νέα πνοή και πάλι στο συγκρότημα. Αν και τα μέλη που συνεισφέρουν στιχουργικά αυξήθηκαν, ίσως χρειάζεται μια μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς κάπου σου αφήνουν την αίσθηση ότι αναμασώνται τα ίδια θέματα. Τουλάχιστον το συγκρότημα παραμένει δεμένο σαν να μην υπήρξε ποτέ το «διαζύγιο» 8 χρόνων αλλά και ακόμη σαν να μην επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό η μέτρια προηγούμενη δισκογραφική τους δουλειά. Τελειώνοντας, το "The Paradigm Shift"  σού αφήνει την αίσθηση του «ναι μεν – αλλά» και η κύριά μου σκέψη ήταν, ότι ίσως o επόμενος δίσκος θα είναι πολύ καθοριστικός για το αν θα συνεχίσουν επιτυχώς ή όχι!

•    Tracklist
1. Prey for Me _3:35 -  2. Love & Meth  _4:03 - 3. What We Do  _4:07 - 4. Spike in My Veins _4:24  - 5. Mass Hysteria  _4:04 - 6. Paranoid and Aroused  _3:35 - 7. Never Never  _3:41 - 8. Punishment Time  _4:00 - 9. Lullaby for a Sadist  _4:18 - 10.  Victimized  _3:36 - 11. It's All Wrong  _3:31 - - - Deluxe Edition: 12. Wish I Wasn’t Born Today _3:03 – 13. "Tell Me What You Want" _3:02.

Διάρκεια 48:59 – Παραγωγή: Don Gilmore    


•    Βαθμολογία 7/10


facebook.com/kostas.papadakis

 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter