rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Arctic Monkeys – AM (2013)

Arctic Monkeys – AM (2013)
δισκοκριτική από τον Κώστα Παπαδάκη


• The-Arctic-Black-Mon-Keys με ολίγη από Dr. Dre(?)

Είναι μέσα καλοκαιριού, πλησιάζει ο καιρός που οι Arctic Monkeys θα κυκλοφορήσουν το νέο τους album και ξαφνικά σε συνέντευξη o Alex Turner υποστηρίζει ότι “το νέο μας άλμπουμ θα ακούγεται σαν Dr. Dre και η συμβολή του Josh Homme είναι εξαιρετική”. Ακούς το single τους, το οποίο θυμίζει έντονα The Black Keys ενώ βλέπεις και τα ονόματα που συνεισφέρουν στο δίσκο και αναρωτιέσαι… πόσο πειραματικός ή μάλλον πόσο… Arctic Monkeys θα είναι ο επόμενος δίσκος; Και το όνομα του πέμπτου δίσκου... “AM”

• ΑΜ
Γιατί; Κι όμως είναι ό,τι πιο απλό μπορεί να σκεφτεί ένα συγκρότημα, τα αρχικά του ονόματός του. Ιδέα εμπνευσμένη και «κλεμμένη» από τους Velvet Underground, οι οποίοι είχαν κάνει το ίδιο πριν 28 χρόνια, όπως παραδέχονται οι Arctic Monkeys.
• Aνάλυση
To album ανοίγει με το "Do I Wanna Know?" σε έναν αργό ρυθμό τον οποίο καθορίζει ένα - σχεδόν industrial - mid tempo. Οι Arctic Monkeys είχαν διαλέξει το συγκεκριμένο τραγούδι για δεύτερό τους single. Είχε κυκλοφορήσει αρχές καλοκαιριού σε ψηφιακή μορφή και μετά από περίπου ένα μήνα σε βινύλιο – φτάνοντας στο Νο.11 των βρετανικών charts. Τραγούδι που ξεκάθαρα θυμίζει Τhe Black Keys.





To δεύτερο κομμάτι του δίσκου είναι το “R U Mine?” το οποίο, στις 21/4 Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στα Δισκοπωλεία, οι Arctic Monkeys κυκλοφόρησαν ως single σε ένα περιορισμένης έκδοσης – μόνο 1750 κομματιών - 7ιντσο μωβ βινύλιο. Για τo συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησαν 2 video clips, ένα εκ των οποίων κέρδισε το βραβείο καλύτερου video για το 2013, από το περιοδικό NME. Psychedelic/Indie Rock το οποίο stonerίζει σε στυλ Queens Of The Stone Age.





Και τα δύο τραγούδια όχι μόνο αποτέλεσαν τα πρώτα singles του νέου δίσκου αλλά έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους τη σύνδεση συνθετικά με το προηγούμενο album “Suck It and See”, ενώ παράλληλα είναι εμφανή τα πρώτα δείγματα για διάθεση αλλαγών στο ύφος τους.
O δίσκος συνεχίζει με το “One for the Road” το οποίο ξεκινά με υψίφωνα μελωδικά φωνητικά με τα drums και τις κιθάρες να συμπληρώνουν άψογα ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται το πρώτο δείγμα… “Dr.Dre”. Ο Turner ραπάρει και το κάνει πολύ καλά, θα ‘λεγα ότι πιο πολύ βέβαια φέρνει σε Anthony Kiedis, με εναλλαγές στα φωνητικά που συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Όταν πλέον το τραγούδι τελειώνει στα 3:26 ο πειραματισμός τους είναι τόσο καλός που θες να το ξανακούσεις, Blues, rap vocals, Rock και πολλή μελωδία!
Οι εναλλαγές στο στυλ του δίσκου έχουν ήδη ξεκινήσει, και τη σκυτάλη παίρνει το “Arabella”, ένα Hard Rock κομμάτι με ένα ασταμάτητο και πιασάρικο βαρύ riff, σε ύφος, πολύ πιο βαρύ από ότι τους έχουμε συνηθίσει, με συμπαγείς κιθάρες που θυμίζουν Tony Iommi. Συνεχίζουν με το “I Want It All” σε ήχο glam Rock αλλά και για ακόμα μια φορά ηχεί σαν… Black Keys. Έπειτα το “No.1 Party Anthem”, μια ψυχεδελική Blues μελωδία με έναν σκοτεινό Turner, χαμηλώνει την ταχύτητα του album, για να ακολουθήσει μια μπαλάντα που σε χορταίνει με το ρυθμό της και το - σχεδόν Lou Reed - στυλ της με τίτλο “Mad Sounds”. Για να συνεχιστεί αυτό το ντόμινο συνδυασμών το άλμπουμ προχωράει με το “Fireside” ένα κομμάτι πολύ κοντά στον ήχο της «θυγατρικής» μπάντας The Last Shadow Puppets. To "Why'd You Only Call Me When You're High?" αποτελεί το τρίτο single του album. Με το που κυκλοφόρησε σκαρφάλωσε κατευθείαν στις πρώτες θέσεις των αγγλικών charts καθιστώντας το πιο επιτυχημένο τους από το 2007. To κομμάτι είναι ένας πολύ ωραίος συνδυασμός… παλιού RnB και alternative Rock.





Στο “Snap Out Of It” δεν μπορείς να μην τους συγκρίνεις με το στυλ των Queens Of The Stone Age και πάλι, αφού το κομμάτι είναι ένας άψογος συνδυασμός των δυο συγκροτημάτων και γι' αυτό το κομμάτι… ξεφεύγει ακόμη περισσότερο! Έχει εκείνα τα στοιχεία του παρελθόντος που ανέκαθεν χαρακτήριζαν τον ήχο των Arctic Monkeys, αλλά η αργή μελωδία και το συνολικό συναίσθημα το καθιστούν ένα από τα καλύτερα τραγούδια του ΑΜ! Στο προτελευταίο κομμάτι του δίσκου το “Knee Socks” μας δίνουν μια εντυπωσιακή μίξη αρμονίας, μελωδιών και φωνητικών.
Μία από τις πιο ευχάριστες ιδέες του δίσκου είναι το κομμάτι που κλείνει αυτό το album. “I Wanna Be Yours” είναι μια Rock μελοποίηση ενός ποιήματος με την οποία ο Turner θέλει να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν από τους αγαπημένους του σύγχρονους ποιητές τον John Cooper Clarke και χαρίζει στον ακροατή ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Ο Turner πολύ συχνά μιλούσε κατά το παρελθόν για το πόσο μεγάλη πηγή στιχουργικής έμπνευσης αποτέλεσε ο ποιητής John Cooper Clarke. Επίσης, ένα ποίημά του αποτέλεσε την κύρια επιρροή για το video-clip του παλιότερου τους single "Fluorescent Adolescent". O ίδιος ο Clarke είναι μεγάλος θαυμαστής του συγκροτήματος και οι ίδιοι έχουν παραδεχτεί ότι το όνομά τους το διάλεξαν κατόπιν και της υπόδειξης του Clarke.

Θεματολογικά καταπιάνονται με την αγάπη και τα πάθη του έρωτα, μεταδίδοντας συναισθήματα μέσα από μια σκοτεινή ερωτική ποίηση με αρκετές δόσεις σαρκασμού. Σχεδόν όλη η στιχουργική επιμέλεια του album είναι του Alex Turner. Τα φωνητικά του είναι καλύτερα από ποτέ, προσπαθώντας - και το καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία - να εκμεταλλευτεί όλες τις φωνητικές του δυνατότητες, με μεγάλες εναλλαγές στη γκάμα των φωνητικών, δυνατότητες που με το πέρασμα του χρόνου θεωρούνται πλέον ικανότητες. Παράλληλα η φωνή του ακούγεται πολύ ώριμη στα πιο «αγαπησιάρικα» τραγούδια του δίσκου και η έκφραση των συναισθημάτων είναι πιο έκδηλη από ποτέ.  

Πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες έχουν συμμετάσχει στο AM. Από τον Josh Homme τραγουδιστή των Queens Of The Stone Age και τον Pete Thomas (drummer του Elvis Costello) μέχρι και τον Bill Ryder-Jones των The Coral. Προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτή η μεγάλη ποικιλία μουσικών στυλ στο δίσκο, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μουσικοί από το Sheffield της Αγγλίας εδώ και κάποιο καιρό έχουν πλέον μετακομίσει στην California, συγκεκριμένα στο Los Angeles, και στο ότι έκαναν περιοδείες με άλλα μεγάλα συγκροτήματα. Προφανής τους στόχος είναι να πλαισιώσουν και να εμπλουτίσουν την μουσική τους με νέα και πολλά διαφορετικά στοιχεία.
Μέσα από το νέο στυλ των Arctic Monkeys το οποίο είναι εμφανέστατα πιο σκοτεινό και σε μερικά κομμάτια πιο «κακόκεφο», η μουσική τους είναι πλέον λυρικότατη και ακολουθεί ένα νέο δρόμο, χωρίς να θέλουν απλώς να συνεχίσουν στο ασφαλές στυλ του παρελθόντος το οποίο ούτως ή άλλως είχε τεράστια απήχηση και επιτυχία. Το παρόν και το μέλλον είναι δικό τους!

Tracklist (στίχοι: Alex Turner)

1. "Do I Wanna Know?" 4:32 2. "R U Mine?" 3:20 3. "One for the Road" 3:26 4. "Arabella" 3:27 5. "I Want It All" 3:04 6. "No. 1 Party Anthem" 4:03 7. "Mad Sounds" (Turner, Alan Smyth) 3:35 8. "Fireside" 3:01 9. "Why'd You Only Call Me When You're High?" 2:42 10. "Snap Out of It" 3:12 11. "Knee Socks" 4:17 12. "I Wanna Be Yours" (Turner, John Cooper Clarke) 3:04 διάρκεια: 41:43 Παραγωγή: James Ford / Ross Orton


 βαθμολογία : 8/10

Κώστας Παπαδάκης
 
facebook.com/kostas.papadakis

 

Share

{fcomment}



 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter