rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

Μαριέττα Φαφούτη:"Αγαπώ τις απλές μελωδίες.."

Λίγες μέρες πριν την παρουσίαση του δίσκου της στη Θεσσαλονίκη, η Μαριέττα Φαφούτη συστήνεται στον Rockarolla.Της Ρένας Καλπάκη

 

 

 

  1. Φαντάζομαι πως η διαφήμιση είναι αυτή που μπήκε πρώτα στη ζωή σου. Πώς προέκυψε να «προωθήσεις»  την ψυχή σου, αντί του προϊόντος?

 

Η διαφήμιση δεν ήρθε πρώτη στη ζωή μου, πρώτα ήρθε ο κινηματογράφος, μετά το θέατρο, μετά το μιούζικαλ και αργότερα η μουσική για διαφήμιση. Επίσης, τη διαφήμιση την αντιμετωπίζω σαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι στο οποίο πρέπει να εκφράσω όλα όσα κρύβει μια εικόνα, σε λίγα δευτερόλεπτα. Και αυτό για εμένα είναι σκέτη μαγεία γιατί μαζί με κάθε εικόνα ανακαλύπτω και πτυχές του ίδιου μου του εαυτού. Και φυσικά σε κάθε μουσική μου, για όποια χρήση και αν προορίζεται είναι φτιαγμένη με όλη μου την αγάπη και την ψυχή.

 

  1. Οι διαφημίσεις συνήθως είναι πολύχρωμες, με χαρούμενη μουσική για να μας δημιουργήσουν θετικά συναισθήματα. Ακούγοντας τη μουσική σου εισπράττω ανάλογα συναισθήματα, ακόμη και όταν πρόκειται για ένα μελαγχολικό θέμα. Είσαι  τόσο αισιόδοξη?

 

Οι διαφημίσεις έχουν συνήθως κάποιο απλό μοτίβο που μπορεί να απομνημονευτεί εύκολα και να μένει για καιρό στο μυαλό σου. Η μουσική μου ούτως ή άλλως έχει αυτά τα χαρακτηριστικά από όταν ξεκίνησα να γράφω μουσική, πριν ακόμα διανοηθώ καν να ασχοληθώ με τη διαφήμιση.  Αγαπώ τις απλές μελωδίες που μπορεί κανείς να φυλάει στην καρδιά του και να τραγουδά ξανά και ξανά χωρίς να χρειάζεται να έχει γνώσεις μουσικής.

Αισιόδοξη φυσικά και είμαι και το απολαμβάνω όσο τίποτε άλλο. Ωστόσο, αν χρειαστεί να γράψω κάποιο θέμα στενόχωρο, ή τρομακτικό, ή πιο «μαύρο» γενικά, μπορώ να το κάνω με την ίδια ευκολία που γράφω και τα χαρούμενα. Απλά ο δίσκος ήταν κάτι τελείως προσωπικό και ήθελα να βγάλω τον εαυτό μου. Μόνο χαμόγελα και αισιοδοξία.

 

  1. Εκτός από διαφημιστικά σποτ, έχεις γράψει μουσική και για ταινίες. Γενικά, η αφορμή της εικόνας σε καθοδηγεί πιο εύκολα στα μουσικά μονοπάτια ή σε περιορίζει?

 

Είναι πολύ ιδιαίτερη αυτή η σχέση που δημιουργείται μεταξύ εικόνας και μουσικής. Δηλαδή από τη μία η ίδια εικόνα και το σενάριο σαφέστατα σε περιορίζουν, αλλά από την άλλη ανοίγουν νέους δρόμους στο μυαλό σου και δίνουν ζωή σε μουσικές που δεν θα δημιουργούνταν ποτέ αν δεν είχες συναντηθεί με την εκάστοτε εικόνα. Και προσωπικά αυτές οι στιγμές της «γέννησης» μιας μουσικής που δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ από μόνη της, με συγκινούν απίστευτα.

 

  1. Στην πλειοψηφία οι κριτικές για το προσωπικό σου άλμπουμ είναι πολύ θετικές, κάτι που γεννά προσδοκίες για τη συνέχεια. Πόσο «επικίνδυνο» μπορεί να είναι κάτι τέτοιο για ένα νέο καλλιτέχνη?

 

Οι κριτικές προς το παρόν είναι ενθαρρυντικές και καλοπροαίρετες και με γεμίζουν χαρά. Το συγκεκριμένο γεγονός μπορεί να αποβεί επικίνδυνο μόνο αν ο καλλιτέχνης πιστέψει ότι έκανε κάτι πολύ σημαντικό και κάτι που δεν μπορεί να κάνει κανείς άλλος. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έκανα κάτι απλά κάτι ειλικρινές και σίγουρα κάτι που μπορούν να κάνουν άπειροι άνθρωποι στον κόσμο. Οπότε αισθάνομαι ευγνώμων για όλα αυτά τα όμορφα λόγια, αλλά δεν σημαίνει ότι θα με κάνουν να φαντασιωθώ ότι συμβαίνει κάτι περισσότερο από το απλό.

 

  1. Η φωνή σου έχει παρομοιαστεί με αυτή της Kate Bush και Tory Amos. Είναι ενοχλητικό να πρέπει να βρίσκουμε πάντα τέτοιου είδους αναλογίες ή αποτελεί απαραίτητη «ταυτότητα» για κάποιον που κάνει τα πρώτα του δισκογραφικά βήματα?

 

Ναι αυτό έχει πλάκα, γιατί αν και είναι εξαιρετικές οι συγκεκριμένες καλλιτέχνιδες, δεν τις είχα παρακολουθήσει αρκετά. Επίσης καθόλου ενοχλητικό δεν μου φαίνεται. Νομίζω ότι είναι στην ουσία μία «διευκόλυνση» για τους δημοσιογράφους ώστε να γίνεται κατανοητή από τους αναγνώστες μια πολύ μικρή γεύση της αισθητικής της καλλιτέχνιδας που τυχόν παρουσιάζεται από τα μέσα. Να υπάρχει ένα σημείο αναφορά δηλαδή.

 

  1. Αλήθεια, οι δικές σου μουσικές επιρροές ποιες είναι?

 

Άπειρες πραγματικά. Στο σπίτι μας ακούγαμε σχεδόν τα πάντα. Από Νέο Κύμα, ρεμπέτικα, ποπ, έντεχνα, 60s, 70s, ροκ ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες τους οποίους λατρεύω, όπως είναι οι David Bowie, Freddy Mercury, Simon and Garfunkel, Elvis Presley, Serge Gainsbourg, John Lennon, Ennio Morricone, Danny Elfman, Phillip Glass, Michael Nyman.

 

  1. Ο στίχος σου αγγλικός, το site σου στα αγγλικά, το όνομά σου φέρνει κάτι από Ιταλία.έτοιμη να ανοίξεις πανιά για εξωτερικό?

 

Ο στίχος είναι αγγλικός επειδή είναι πιο εύπλαστος και ταιριάζει σχεδόν μαγικά με τις μελωδίες που φτιάχνω, σε αντίθεση με τον ελληνικό λόγο που είναι υπέροχος αλλά θα ακουγόταν σκληρός λόγω των τονισμών των ελληνικών λέξεων. Από την άλλη το site είναι στα αγγλικά επειδή το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ να το φτιάξω δεν υποστηρίζει ελληνικούς χαρακτήρες. Όσο για το όνομά μου η αλήθεια είναι πως μου έφερνε κάτι σε οδοντογιατρό και όχι κάτι από Ιταλία, αλλά χάρηκα πολύ που διάβασα κάτι τέτοιο ;p

 

  1. Λόγω δουλειάς, λοιπόν, είσαι σίγουρα εξοικειωμένη με τις νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά, στην εποχή μας,  είναι συμβατά με το ρομαντισμό που προτείνει ο τίτλος του άλμπουμ σου? (Try a Little Romance)

 

Ο ρομαντισμός δεν έχει να κάνει ούτε με την τεχνολογία, ούτε με τις εποχές ούτε με τίποτα. Είναι στην ουσία η ικανότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος να ανακαλύπτει τα απλά μικρά πράγματα για τα οποία θα έπρεπε να αισθάνεται τυχερός και τα οποία προσπερνάει στην καθημερινότητά του. Και ύστερα να στολίζει με αυτά τόσο τη ζωή της δική του, όσο και των ανθρώπων που αγαπά. Οπότε τι πιο απλό;

 

  1. Φρέσκιες μουσικές, με κοσμοπολίτικο και εξωστρεφές ύφος είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά πολλών νέων Ελλήνων μουσικών. Πώς βλέπεις το μέλλον σας?

 

Αν κάτι με έχει εντυπωσιάσει τον τελευταίο καιρό, είναι το πόσοι εξαιρετικοί νέοι καλλιτέχνες υπάρχουν ανάμεσά μας. Γνήσια ταλέντα και πολύ ζεστοί και ισορροπημένοι άνθρωποι. Και όταν συνδυάζεται το ταλέντο με έναν καλό χαρακτήρα μόνο όμορφα πράγματα μπορούν να συμβούν στο μέλλον.

 

  1. Βρίσκεσαι πίσω και από ένα φιλόδοξο project, ονόματι bankit.gr. Πες μας μερικά λόγια γι' αυτό, τι εμπειρίες εισπράττεις από αυτή την προσπάθεια, όταν ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει κάτι ανάλογο στα τηλεοπτικά talent shows.

 

Κατ' αρχήν θα ήταν άδικο να χρησιμοποιηθεί η λέξη «ανάλογο», αφού δεν υπάρχει καμία ομοιότητα του bankit.gr με τα τηλεοπτικά talent shows. Το bankit.gr είναι μια διαδικτυακή καλλιτεχνική πολιτεία στις οποία συναντιούνται καλλιτέχνες από 20 κατηγορίες τεχνών και μπορούν να ανεβάζουν τη δουλειά και τα έργα τους δωρεάν, να συνδιαλέγονται και ύστερα να συναντιούνται μέσα από καλλιτεχνικά events και το ARTogether Festival που η ίδια η πολιτεία οργανώνει. Για εμάς ήταν ένα όνειρο που είχαμε και πραγματοποιήσαμε με πολύ προσωπική δουλειά, κόστος και πάνω απ' όλα αγάπη. Και όταν βλέπουμε την θετική ανταπόκριση του κόσμου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση.

 

foto:antonis.

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Marietta Fafouti and Band

+

Tango With Lions

 

Live @ Block 33

Παρασκευή 18 Μαρτίου

 


 

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία ενός ντεμπούτου album που συνεπήρε κοινό και κριτικούς, η Μαριέττα Φαφούτη έρχεται για την πρώτη της ζωντανή εμφάνιση στην Θεσσαλονίκη! H Μαριέττα και η μπάντα της θα βρίσκονται στο Block 33 την Παρασκευή 18 Μαρτίου για μία και μοναδική εμφάνιση - παρουσίαση του πολυσυζητημένου “Try A Little Romance". Μαζί με την Μαριέττα επί σκηνής οι: Ευαγγελία Ξυνοπούλου: φωνητικά-κρουστά, Εύη Κουρτίδου: ακουστική κιθάρα-φωνητικά, Κωστής Καριτζής: βιολί-τρομπόνι, Θοδωρής Ζευκιλής: μπάσο-φωνητικά, Κώστας Χαλιώτης: τύμπανα και ο Λευτέρης Ξάνθης στον ήχο.

“Try A Little Romance” από μια νέα δημιουργό και τη μπάντα της, με μια προσωπική φιλοσοφία και αγάπη για αυτό το μαγικό της μουσικής που μέρα με την μέρα γίνεται δυσεύρετο. Για το τραγούδι που πρέπει να είναι το soundtrack της ζωής μας και για το «happy end», που έχουμε ξεγράψει από τη βαρετή καθημερινότητά μας. Η μουσική της ενώ αρχικά μοιάζει να πηγάζει από ένα ανέμελο φλερτ με τα μιούζικαλ των 60's και 70's, στη συνέχεια βουτάει σε έναν σύγχρονο ποπ ρομαντισμό και καταλήγει σ’ ένα μοναδικό μίγμα κινηματογραφικής ευδαιμονίας και ποπ νωχελικότητας. Αιθέρια φωνητικά, τρυφεροί στίχοι, πολύχρωμες εικόνες από φυσικά τοπία και  δραματικές ιστορίες αγάπης που όμως καταλήγουν σε μαγικά ξέφωτα, όλα ζωντανεύουν μέσα από ανάλαφρες μελωδίες, άλλοτε χαρούμενες και άλλοτε μελαγχολικές, και σε συνδυασμό με μια ερμηνεία γεμάτη φρεσκάδα, νεύρο και θεατρικότητα συνθέτουν τα τραγούδια της Μαριέττας που προκαλούν χαμόγελα ευφορίας αλλά και συγκίνηση.

Παρέα με την νέα δημιουργό, οι  επίσης πρωτοεμφανιζόμενοι, Tango With Lions που με την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Verba Time” αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη της εγχώριας indie σκηνής για το 2010! Οι Tango with Lions είναι μια μεταβαλλόμενη μουσική  κολλεκτίβα που σχηματίστηκε το 2007 από την Κat (Κατερίνα Παπαχρήστου),μια νέα μουσικό η οποία ως μπασίστρια και τραγουδίστρια  έχει συνεργαστεί με πολλά συγκροτήματα της αγγλόφωνης indie/alternative σκηνής. Με τη μουσική επένδυση των ημερολογίων της και επηρεασμένη από την επικαιρότητα, από βιβλία, από τις αγαπημένες της ταινίες και μουσικές, ηχογράφησε  τον  πρώτο της δίσκο με το όνομα Tango With Lions, με την πολύτιμη βοήθεια μουσικών που προσέθεσαν το προσωπικό τους στυλ. Το “Verba Time”  περιέχει κομμάτια σε ακουστικό κυρίως ύφος, με διάθεση αμερικανικής φολκ και με την ιδιαίτερη φωνή της Κat να μας καθοδηγεί μέσα στην ατμόσφαιρα των τραγουδιών.

 

www.mariettafafouti.com

www.myspace.com/kaschialoveslions 

 

Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: 12 €

Block 33: 26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία Θεσσαλονίκης 

Προπώληση: Metropolis, Kids In Action 

 

 

FACEBOOK

TWITTER

Twitter