rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

O GRANDMASTER FLASH ΣΤΟΝ ROCKAROLLA!

Ο Grandmaster Flash,ένας από τους δημιουργούς του Hip Hop, μιλά στον Rockarolla και στον Κώστα Πετρίδη

Συνάντησα τον Grand Master Flash στο lobby του ξενοδοχείου όπου διέμενε δύο ώρες περίπου πριν την εμφάνισή του στο Spirit of Burgas Festival το οποίο φιλοξενήθηκε και φέτος το καλοκαίρι στην ομώνυμη πόλη της Βουλγαρίας.Η ιστορία μάλλον ανταμείβει τους πρωτοπόρους.  Πώς αλλιώς εξηγείται η τοποθέτησή του σαν headliner της τελευταίας μέρας του Festival μετά από ονόματα όπως οι Prodigy, οι Gorillaz, οι Apollo 440, οι U.N.K.L.E., o Everlast…

 

Share


Χωρίς τον Grand Master Flash και τις πρωτοποριακές ιδέες και τεχνικές του, ακριβώς την εποχή της σύλληψης της Rap, όλοι οι παραπάνω ενδεχομένως να έπλεαν ακόμα στα ρηχά νερά του Glam Rock ή να προσπαθούσαν  να χτίσουν παλάτια στην άμμο πειραματιζόμενοι με τους ηλεκτρονικούς ήχους των 80’s. Ο Flash δικαίως θεωρείται ο νονός της πιο εμπορικής μουσικής παγκοσμίως σήμερα , του Hip Hop .

Δυστυχώς είχα στη διάθεση μου αυστηρά πέντε λεπτά για να τον ρωτήσω όλα αυτά που ήθελα και πιστέψτε με δεν ήταν λίγα. Επιπλέον είχα να αντιμετωπίσω και τον υποβόσκωντα εκνευρισμό του,  μετά από κάποιες ανόητες και άτοπες ερωτήσεις που τέθηκαν ατυχώς από τους προηγούμενους δημοσιογράφους.

Τελικά όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω αυτό που περίμενα να εξελιχθεί σαν ακόμα  μία συνέντευξη που ακολουθεί την πεπατημένη, μεταμορφώθηκε σε φιλική κουβέντα αφού και ο Flash ήταν πέραν του αναμενόμενου άνετος και ζεστός και οι ερωτήσεις μου άγγιξαν όπως φάνηκε ευαίσθητες χορδές, όπως για παράδειγμα η ενασχόληση του με το ραδιόφωνο.

 

 

Κώστας Πετρίδης: Άκουσα έχεις εκπομπή στο ράδιο..

Grand Master Flash: Ναι έχω εκπομπή… Έχω τη δική μου εκπομπή κάθε Παρασκευή βράδυ στο Sιrius Satellite Radio. Το show λέγεται Friday Night with Grand Master Flash και εύχομαι να μπορέσετε να το ακούσετε.

Κ.Π.: Πολύ ωραία γιατί και μένα βασικά αυτή είναι η δουλειά μου τα τελευταία 20 χρόνια, το ραδιόφωνο!

G.M.F.: Really? That’s cool!

Κ.Π.: Δεν είναι όμως πολύ διαφορετικό να κάνεις ραδιόφωνο από το να παίζεις μπροστά σε κοινό;

G.M.F.: Πράγματι είναι πολύ διαφορετικό το να είσαι μπροστά σ’ ένα μικρόφωνο απ’ το να παίζεις στο πλήθος. Δεν τους βλέπεις, μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε, να είναι οποιοιδήποτε, man it’s cool! Μου αρέσει πολύ να μεταδίδω τις μουσικές που γουστάρω με οποιοδήποτε τρόπο…

Κ.Π.: Πως όμως δέχεσαι τα vibes, πώς καταλαβαίνεις τις αντιδράσεις του κόσμου;

G.M.F.: Με τα τηλέφωνα, με τα e-mails, με το ότι με σταματούν στο δρόμο και μου λένε ότι γουστάρουν να μ’ ακούν…

Κ.Π.: Θα σε ακούσω και θα σου πω… (γέλια)

G.M.F.: Και γώ! (γέλια)

 

 

 

 

 

Κ.Π.: Πριν από λίγα χρόνια είχες ενταχθεί στο Rock n’ Roll Hall of Fame, κάτι που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για κάποιους, ειδικά για κάποιους rockers. Κατά πόσο όμως αισθάνεσαι μέρος του Rock n’ Roll?

G.M.F.: Ήταν τέλεια εκείνη η μέρα που μας επέλεξαν, που μας ψήφισαν να ενταχθούμε (σ.σ.: οι Grand Master Flash and the Furious Five). Νομίζω ήταν υπέροχα. Ήταν σαν να έπαιζα αυτή τη μουσική για πάντα. Υπέροχη μουσική. Θέλω να παίζω υπέροχη μουσική. Πρόκειται να παίξω Rock n’ Roll απόψε. Ναι…

Κ.Π.: Και ενθουσιάστηκα πολύ όταν το hit single «Message» συμπεριλήφθηκε στα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν την Rock n’ Roll μουσική.

G.M.F.: Αλήθεια;

Κ.Π.: Δεν το ξέρατε ;

G.M.F.: Όχιιιι!

Κ.Π.: Το 1997 ή κάπου εκεί το Hall of Fame παρουσίασε τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν την Rock & Roll μουσική. Και το «Message» ήταν ανάμεσα σε πολλά άλλα όπως αυτά των Rolling Stones, Elvis Presley, Led Zeppelin…

G.M.F.: Όοοοου (χειροκροτεί )…Cool…Αυτό είναι θαυμάσιο, Θεέ μου…

Κ.Π.: Ναι, είναι (χαμόγελο). Λοιπόν άλλη ερώτηση… Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου δίσκος όταν ήσουν νέος;

G.M.F.: Είμαι νέος και τώρα…! Και δεν έχω αγαπημένο δίσκο. Είναι πολύ δύσκολο. Γιατί ο αγαπημένος μου στη Βουλγαρία μπορεί να μην είναι ο αγαπημένος μου στην Ιαπωνία, να μην είναι ο αγαπημένος μου στην Ελλάδα, στην Αυστραλία, στην Αγγλία ή στην Πολωνία. Δεν έχω αγαπημένο δίσκο. Δεν… (σκέφτεται), δεν έχω αγαπημένο… Είναι δύσκολο… πολύ δύσκολο.

 

 

Κ.Π.: Και ποιά είναι τα σχέδια σου τώρα για την ψηφιακή εποχή της Hip Hop; Τώρα νομίζω οι καιροί έχουν αλλάξει.

G.M.F.: Ναι, έχουν. Και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Κ.Π.: Είσαι χαρούμενος;!

G.M.F.: Είμαι πολύ πολύ χαρούμενος…!

Κ.Π.: Και τα προσεχή σχέδιά σου;

G.M.F.: Το σχέδιό μου είναι να ανακατευτώ με την ψηφιακή εποχή. Γιατί ξέρεις στα 70’s ήμουν μπροστά από την εποχή μου ούτως ή άλλως. Ήμουν ήδη μπροστά απ’ τον καιρό μου… Και ήμουν επιστήμονας. Ήμουν επιστήμονας τότε, είμαι επιστήμονας τώρα.

Επίσης μπορώ να έχω μαζί μου πολλά τραγούδια τώρα, μπορώ να κουβαλάω και εκατό χιλιάδες τραγούδια αν θέλω. Εκατό χιλιάδες τραγούδια θα ήταν πεταμένα παντού, ένας χαμός… Με την ψηφιακή εποχή έχεις πλεονέκτημα γιατί μπορείς να έχεις μαζί σου πολλά τραγούδια για να ευχαριστείς πολλούς ανθρώπους. Είναι τέλειο…

Κ.Π.: Πόσο γρήγορος θα είναι ο Flash απόψε; (γέλια)

G.M.F.: Αααα… (χαχανίζει), δεν ξέρω, ελπίζω να σας κάνω χαρούμενους… Αν το κοινό είναι γρήγορο, και ο Flash είναι γρήγορος.

Κ.Π.: Ελπίζω τότε να απολαύσουμε το show…

G.M.F.: Κανένα πρόβλημα!

Κ.Π.: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Χάρηκα που σε γνώρισα.

 

 

 

Δύο ώρες μετά  ο Grand Master Flash επιβεβαίωσε τη φήμη του και πρόσφερε ένα δίωρο απολαυστικού show στα decks ικανοποιώντας πάνω από 20.000 κόσμου ανακατεύοντας παλιές και καινούριες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων και πολλές Rock. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

interview & photos
Kostas Petridis

Performance dialogues-translation
Konstantina Lambropoulou

 


Share

{fcomment}

FACEBOOK

TWITTER

Twitter