rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

{fcomment}

ΟΙ ZAGAR ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ROCKAROLLA!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:ΟΙ ZAGAR ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ROCKAROLLA!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΡΔΑΛΗ
Η
Ουγγαρία είχε πάντα να επιδείξει σπουδαίες μπάντες σε διάφορα μουσικά είδη. Δυστυχώς,σχεδόν όλες οι μπάντες δεν κατάφεραν ποτέ να υπερβούν τα όρια του underground.Ποια είναι η γνώμη σου για την σκηνή της ηλεκτρονικής μουσικής στην Ουγγαρία;Έχει πλέον ξεπεραστεί αυτό το underground αίσθημα;


-Στην Ουγγαρία η πραγματική και ανεξάρτητη μουσική ερχόταν και έρχεται από την underground σκηνή.Ως συνήθως οι καλλιτέχνες και οι μπάντες που την εκπροσωπούν δεν έχουν την υποστήριξη των μέσων,και αυτός είναι ίσως ο λόγος που δύσκολα η μουσική τους γίνεται πιο γνωστή εκτός συνόρων.Πέρα από αυτό,πιστεύω πως η Ουγγρική ηλεκτρονική σκηνή είναι πολύ δυνατή.Γνωρίζω πολλούς ταλαντούχους μουσικούς και παραγωγούς που δεν θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να παίζουν σε clubs και δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο label. Στη δική μας περίπτωση το single "Wings of Love" μας βοήθησε να ξεπεράσουμε τα όρια μεταξύ underground και mainstream,αλλά θέλουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στα δύο και θέλουμε να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας!  
Ο ήχος των Zagar συνδυάζει πολλά και διαφορετικά μουσικά στυλ.Indie,Bossa,Jazz,Soul,Electronica.Αυτό είναι αποτέλεσμα της μουσικής σας παιδείας ή απλά θέλατε να συνδυάσετε όλα τα στοιχεία που ενώνουν αυτά τα είδη;

 

 

-Πιστεύω ότι η σημερινή ηλεκτρονική μουσική έχει επηρεαστεί από πολλά είδη.Εμείς προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε κάθε δυνατή επιρροή,από Jimi Hendrix μέχρι Trentemoller.Για εμάς αυτό που μετράει είναι η επικοινωνία και η έκφραση της φαντασίας μας μέσα από τη μουσική,διατηρώντας ένα χαρακτηριστικό στυλ.Αυτός είναι και ο λόγος που δεν εντάσσουμε τη μουσική μας σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία.Οι Zagar είναι πλέον μια 5-μελής μπάντα. Το κάθε μέλος προέρχεται και από διαφορετική μουσική σκηνή,όπως jazz, abstract hip-hop, rock ή electronic dance music. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν την παραβλέπουμε και γι αυτό υπάρχουν όλες αυτές οι επιρροές στον ήχο μας.Παρόλα αυτά πιστεύω ότι οι Zagar έχουν έναν δικό τους χαρακτηριστικό ήχο που είναι βασισμένος στην θετική μας διάθεση.

 

Πως είναι η κατάσταση σχετικά με την ηλεκτρονική μουσική στην Ανατολική Ευρώπη;

 

-Για εμάς είναι σημαντικό να εκφράζουμε μέσα από τη μουσική μας την καταγωγή μας.Το όνομα της μπάντας προέρχεται από το επώνυμό μου που είναι Zságer. Με αυτό τον τρόπο θέλαμε να δείξουμε και τις Ανατολικοευρωπαϊκές ρίζες μας.Η καταγωγή μας κάνει πολλές φορές το στυλ μας πιο μελαγχολικό και πιο ονειροπόλο! Σαν παιδί συνήθιζα να βλέπω τα Ανατολικοευρωπαϊκά cartoons που είχαν χαρακτήρες πιο ευαίσθητους και συναισθηματικούς σε σχέση με αυτά της Δυτικής Ευρώπης,όπως π.χ οι ταινίες της Disney.

 

Ποια είναι η βασική θεματολογία της μουσικής σας;Ποια είναι τα πράγματα που σας δίνουν έμπνευση;

 

-Δεν θέλουμε να μεταδώσουμε κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα. Απλά γράφουμε τραγούδια για πράγματα που μας ενδιαφέρουν.Στο τελευταίο μας άλμπουμ υπάρχουν απλά θέματα από την καθημερινή ζωή,όπως ματαιοδοξία,επιθυμία για αγάπη,σνομπισμός ή μοναξιά. Κάποιες φορές όμως γράφουμε τραγούδια επηρεασμένοι από ένα βιβλίο ή μια ταινία.Οι αγαπημένες μου ταινίες είναι οι σουρεαλιστικές,όπως το Brazil του Terry Giliam,οι ταινίες του DAvid Lynch ή η Ουγγρική Szindbad.Όμως κάποιες φορές,όταν ακούω ένα νέο τραγούδι,ή ένα ωραίο τραγούδι λέω στον εαυτό μου ότι θέλω να γράψω μουσική σαν κι αυτή,αν και φυσικά όταν το δοκιμάζω το αποτέλεσμα είναι εντελώς διαφορετικό.Ως συνήθως αναζητώ κάτι καινούριο που θα με ενθουσιάσει.Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στην τέχνη είναι το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να ζει κυριολεκτικά τη δουλειά του.

 

Απ' όσο ξέρω είσαι ο μοναδικός εκπρόσωπος της ηλεκτρονικής μουσικής που του ανέθεσα κάποιο έργο το Ουγγρικό Εθνικό Θέατρο! Πως νιώθεις γι' αυτό;

 

-Δεν είμαι σίγουρος ότι είμαι ο μόνος,αλλά ήμουν ένας από τους πρώτους που προσκλήθηκαν από το Εθνικό Θέατρο στη Βουδαπέστη για να γράψω μουσική για δύο εξαιρετικά έργα.Ήταν εξαιρετική τιμή και εμπειρία το να δουλεύω με τόσο διάσημους ηθοποιούς.Τους περισσότερους τους έβλεπα από παιδί σε διάσημες Ουγγρικές ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα.

 

Λατρεύω την μουσική της τηλεοπτικής σειράς CSI και εξεπλάγην όταν είδα ότι το soundtrack της σειράς ήταν δική σου δουλειά.Αν δεν κάνω λάθος έχεις γράψει και τη μουσική της ταινίας Eastern Sugar.Είναι εύκολο να γράψεις μουσική για μια ταινία ή για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα;

 

-Ναι,πέρα από τα άλμπουμ και τις συναυλίες ασχολούμαστε και με άλλα project όπως μουσική για θέατρο,διαφημίσεις και ταινίες.Φτιάχνουμε επίσης μουσική για ντοκιμαντέρ.Σαν fan του κινηματογράφου λατρεύω αυτή τη δουλειά.Μου αρέσει να δουλεύω με σκηνοθέτες που έχουν την ίδια οπτική με μένα σε κάποια θέματα.Κάποιες φορές όμως η πλοκή απαιτεί κάποια πιο παράξενη μουσική προσέγγιση.Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πραγματική πρόκληση να συνθέτεις μουσική,αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα ερεθίσματα τα οποία μπορούν να φανούν χρήσιμα σε κατοπινές δουλειές.

 

Έχετε κάποια σχέδια για το μέλλον;

 

-Πρόσφατα ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο καινούριο μας άλμπουμ,αλλά στο ενδιάμεσο θα κυκλοφορήσουμε δύο singles,μέσω ενός Γερμανικού label,από το τελευταίο μας άλμπουμ,τα "Prophet in a Fool" & "Never the Same".Τα remix έχουν αναλάβει το πολύ γνωστό Γερμανικό electro ντουέτο Moonbatica,το φαινόμενο του soundcloud Cottonmouth,ο πρωτοπόρος της Γερμανικής minimal house Terry Lee Brown Jr και ο δικός μας Dj Bootsie.Επίσης σχεδιάζουμε να γυρίσουμε και δύο βίντεο γι' αυτά τα τραγoύδια.Επίσης,θέλοντας να διαδώσουμε τη μουσική μας σε όλο τον κόσμο,θα θέλαμε μελλοντικά να παίξουμε,όσο το δυνατόν περισσότερο,στο εξωτερικό.

 

Θα ήθελες να μοιραστείς κάτι με τους Έλληνες fans της μπάντας;

 

-Συνεχίστε να ακούτε τη μουσική μας και ελάτε να μας απολαύσετε ζωντανά όπου μπορείτε!

"Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Zagar επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους www.zagarmusic.com
ή το profile της μπάντας στο facebook www.facebook.com/zagarmusic "


FACEBOOK

TWITTER

Twitter