rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

Μια «αγανακτησμένη» συνέντευξη με το Λάμπρου Φιλίππου από τους YIANNEIS

Μια «αγανακτησμένη» συνέντευξη με το Λάμπρου Φιλίππου από τους YIANNEIS.
Της Ρένας Καλπάκη


Εξ’αρχής μου είπε πόσο του άρεσαν οι ερωτήσεις μου. Αν λάβω υπόψη μου το πόσο απόλαυσα τις απαντήσεις του, νομίζω ότι έκανα καλή δουλειά. Λόγια με χιούμορ, σκέψεις που παίζουν με τις έννοιες «αλήθεια» και «ελευθερία» και ας διστάζει να το πει ξεκάθαρα. Τα συμπεράσματα δικά σας.


1.    Πιστεύω ότι αποτελείτε παράδειγμα αυτού που λέμε, «να μη βάζουμε ταμπέλες στη μουσική». Συμφωνείτε με αυτό? Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας?

Share

Είμαστε πολύ νέοι στον χώρο για να αποτελούμε οποιοδήποτε παράδειγμα για οτιδήποτε. Δεν υπονοώ βέβαια, ότι κάποιος μπορεί να έχει λόγο στα πράγματα, αφού συμπληρώσει 50 χρόνια πορείας. Προς Θεού. Όμως  η επιστήμη κρίνει μία νέα κατάσταση ,αφού περάσουν λίγα χρόνια από την γέννησή της ,αρκετά ,ώστε να έχουν εκδηλωθεί οι όποιες παρενέργειές της.
 
Εμείς δεν έχουμε παρουσιάσει παρενέργειες ακόμη. Ελπίζω να παρουσιάσουμε σύντομα και να είμαστε εμείς οι ίδιοι η παρενέργεια του εαυτού μας. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια που καταλαβαίνω την τέχνη και τη ζωή λίγο καλύτερα, ίσως επειδή παραπαίουν και τα δύο, έχω την αίσθηση, ότι για να κερδίσει ένα είδος τέχνης-ζωής τον σεβασμό, είναι ανάγκη καταρχάς να απομυθοποιήσει το ίδιο τον εαυτό του. Να τον ξεράσει δηλαδή, αν μου επιτρέπεται. Με αυτή την έννοια λοιπόν, ..να μία ωραία παρενέργεια!(έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι ,τάση για εμετό, εμετός). Και επίσης, ακριβώς με αυτή την έννοια, η Ελλάδα αυτή την στιγμή ,βρίσκεται ακριβώς πριν από το να ξανακερδίσει τον απόλυτο σεβασμό μας , καθώς σύντομα πρόκειται να ξεράσει τον εαυτό της ,να απομυθοποιηθεί πλήρως, να καταστραφεί και να ξεκινήσει από το μηδέν. Πρέπει να είμαστε δυνατοί. Οι λιπόψυχοι δεν έχουν θέση εδώ κοντά μας. Ας πάνε πιο πίσω. Όσο για τους υπόλοιπους, παρακαλώ περάστε στην πρώτη γραμμή.
Μα  ..συγχωρέστε με, κάτι άλλο με ρωτήσατε. ..Α ναι! «Πως θα περιγράφατε τη μουσική σας?». Θα περιγράφαμε τη μουσική μας ως ωραία μουσική, απελευθερωτική, γεμάτη εικόνες, ενίοτε λίγο διονυσιακή.
Και τώρα που το θυμήθηκα , πουθενά δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες. Όχι στη μουσική μόνο. Πουθενά. Η μουσική εξάλλου, είναι το τελευταίο. Δεν σώθηκε και κανένας από μουσική.
Μήπως τον Τιτανικό τον σώσανε 4 βιολιά? Βυθίστηκε έτσι κι αλλιώς.

2.    Τι σας έχει επηρεάσει ώστε να διαμορφώσετε το μουσικό σας στυλ? Ταξίδια, διαφορετικοί τόποι καταγωγής μεταξύ σας?

Το μουσικό μας στυλ το διαμορφώνουμε κάθε μέρα μέσα από όλα όσα αναφέρετε και μέσα από την ίδια την διαφορετικότητα της προσέγγισης που προκύπτει ,του καθενός από εμάς προς αυτό που ονομάζει κανείς μουσική.


3.    Κάθε τραγούδι μοιάζει να αποτελεί ένα ξεχωριστό «σενάριο» που πρέπει να ερμηνευτεί με το δικό του τρόπο κάθε φορά επί σκηνής. Για να αποφύγω λοιπόν, τον όρο «θεατρικότητα» είναι έτσι?
Εγώ βρίσκω πως είναι περισσότερο κινηματογραφικά τα τραγούδια μας, παρά θεατρικά.
Δεν σας κρύβω ,ότι θεωρώ πως από αυτό που κρύβεται μέσα στα κομμάτια μας, βλέπετε ,προς το παρόν, μόνο το 50%. Το άλλο 50 θα αποκαλυφθεί με τα video clips, που ετοιμάζονται ,παράλληλα με τον δίσκο μας ,μέσα στο καλοκαίρι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, από σημαντικούς συνεργάτες ,όπως ο Χρήστος Χουλιάρας(σκηνοθέτης) ,ο Αντώνης  Κοτζιάς(3D Animator) και ο Γιώργος Ζώης(σκηνοθέτης).4.    Θεωρείς ότι για ένα νέο, εναλλακτικό συγκρότημα, που δε μετέχει στο «χορό» του star system, το διαδίκτυο είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός μάνατζερ?
Πού δεν μετέχει? Μα εμείς θέλουμε ευχαρίστως να γίνουμε stars !! Με διαδίκτυο χωρίς δίκτυο, με μάνατζερ χωρίς manager !! Αρκεί να γίνουμε! (..πάλι εκτός θέματος βγήκα?)

5.    Η έννοια της «αλήθειας», αυτής που φέρει ο καθένας μέσα του, αλλά αποφεύγει να (επι)δείξει, και σε συνδυασμό με την «ελευθερία» φαίνεται να σε απασχολεί ιδιαίτερα. Πώς βλέπεις να αντιδρά ή να ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτό?
Αλήθεια. Ελευθερία. Ωραίες λέξεις. Όταν δεν συμβαίνουν, καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται. Όχι από εμάς. Από όλους. Καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται ,γιατί ..και ψεύτης και ρήτορας πάει πολύ. Και ξέρεται τι «πάει ακόμα πιο πολύ»? Να είναι κανείς και δεσμώτης του κατεστημένου και αγανακτισμένος αγωνιστής. Πρώτα βρίσκεις τη θέση σου μέσα στα πράγματα ή έξω από τα πράγματα ή απέναντι στα πράγματα, κι έπειτα αγανακτείς με αυτό που σε κάνει να αγανακτείς. Διαφορετικά, με τι ακριβώς αγανακτείς? Οι μισοί της πλατείας συντάγματος, ας πούμε, δεν γνωρίζουν καν τι είναι το μνημόνιο και γιατί διαφωνούν με αυτό. (Όχι, δεν το παίζω έξυπνος ούτε ρωτάω τους μισούς κάθε φορά που κατεβαίνω στο σύνταγμα.)  Πιστεύω ,ότι μόλις μάθουν, θα εξοργιστούν. Και τότε θα μιλούμε πια για τους «Εξοργισμένους της πλατείας συντάγματος». Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς σε όλους αυτούς ,παρεμπιπτόντως.
Επανέρχομαι λοιπόν. Πώς βλέπω να αντιδρά ή να ανταποκρίνεται το κοινό σε                   αυτό? Μια χαρά αντιδρά! Βγαίνει στους δρόμους πια.


6.    Η υποκριτική ή το τραγούδι σε απελευθερώνει περισσότερο?
Το ίδιο πράγμα είναι.

7.    Εκτός από δικά σας τραγούδια, έχετε διασκευάσει και κάποια άλλων καλλιτεχνών. Τελικά είναι πιο εύκολο αυτό ή όχι?
Τίποτα δεν είναι εύκολο τη σήμερον ημέρα. (Ναι, πολιτικό σχόλιο πάλι. Όχι άλλο? Εντάξει.)
Οι διασκευές είναι ,συγκριτικά, λίγο πιο εύκολη υπόθεση, κατά μία έννοια. Βρίσκεις κάτι έτοιμο και θες να παρέμβεις με έναν τρόπο ,σαν να δείχνεις και έναν άλλο δρόμο χωρίς βέβαια να θες απαραίτητα να διορθώσεις κάτι στο αυθεντικό.

8. Τελικά ξέρεις αν ο τραγουδιστής των System of Down βρήκε γνήσιο ελληνικό φαγητό στην Καρδίτσα?
Σε λίγο καιρό ,φοβάμαι πως δεν θα βρίσκω ούτε εγώ.
Υγ.. Ναι, πράγματι , «πέτυχα» στο γκάζι πέρυσι τέτοιο καιρό τον Serj Tankian. Με ρώτησε που μπορεί να φάει γνήσιο ελληνικό φαγητό. Τον έστειλα στην Καρδίτσα… ...αδιάβαστο, δηλαδή, που λέμε.


* Το Athens Fringe Festival ξεκινάει στις 20 Ιουνίου με πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και κλείνει πανηγυρικά στις την Κυριακή, 26 Ιουνίου παρουσιάζοντας τους YIANNEIS.

PROGRESSIVE - LIVE- PERFORMANCE

26 Ιουνίου
Τεχνόπολις, Γκάζι.

Τιμή εισιτηρίου ενιαίο ημέρας (για όλους τους χώρους) 7 ευρώ κανονικό, 5 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι).

www.fringefestival.gr

http://myspace.com/yianneis

 

 

Photos by:

Th.Katsimihas-Chr.Manson Houliaras & Periklis Ripis

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios