rockarolla-radio-logo
listen-live

                       .

O RUDI PROTRUDI ΤΩΝ FUZZTONES ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ ROCKAROLLA

Συνέντευξη με τoν Rudi Protrudi των Fuzztones!
Της Ρένας Καλπάκη

Ρ.Κ Γεια σου Ρούντι, πώς πηγαίνει η περιοδεία μέχρι στγμής? Θέλεις να μας πεις τι έγινε στην Ισπανία?

R.P. Η τουρνέ πάει καλά, απλά στην Ισπανία τα πράματα αγρίεψαν αρκετά με αποτέλεσμα ένα μέλος του συγκροτήματος να πάει στη φυλακή! Θα είμαστε 4 στην εμφάνισή μας στην Ελλάδα, αλλά είμαστε συνηθισμένοι στο να παίζουμε λιγότεροι. Άλλωστε, η αρχική μορφή των Fuzztones, ήταν τετραμελής.

Share


Ρ.Κ. Μετά από 30 χρόνια μουσικής δραστηριότητας, η μπάντα έδωσε ένα διπλό άλμπουμ ως δώρο στους φαν της. Πες μερικά λόγια γι’αυτό.

 

 


R.P. Είναι μία συλλογή από σπάνια κομμάτια, κάποια από αυτά ήταν σε βινύλιο κι όχι σε CD, κάποια δεν είχαν κυκλοφορήσει καθόλου. Υπάρχει και κάποιο απρόσμενο υλικό που δε θα περίμενε κανείς από μας, κοντά βέβαια σ αυτό που έχει συνηθίσει ο κόσμος, αλλά τραβηγμένο προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Συμπερίλαβα κομμάτια από live album που ποτέ δεν κυκλοφόρησαν , όπως και guest εμφανίσεις , αλλά και έξτρα υλικό όπως συνεντεύξεις, radio clips κα.


Ρ.Κ. Πρόσφατα έχεις αναφέρει ότι σκέφτεσαι να πάρεις ελληνική υπικοότητα! Είσαι σίγουρος με όλη αυτή την οικονομική κρίση στη χώρα μας
 
R.P.  Το ξέρω! Βέβαια, δεν μ’ενδιαφέρουν όλα αυτά, επειδή πιστεύω ότι η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια. Είναι περισσότερο μια υπερβολή των ΜΜΕ παρά μία πραγματικότητα. Την τελευταία φορά που ήμαστε στην Ελλάδα, πριν 2 χρόνια, όλοι φαινόταν να έχουν πάρτι, να το διασκεδάζουν έξω στα καφέ, οπότε δεν έβλεπα κάποια κρίση. Οπότε δεν φαίνεται να είναι χειρότερα από ότι είναι στο Βερολίνο ή στην Αμερική ή όπου αλλού έχω βρεθεί αυτά τα χρόνια. 
 
Ρ.Κ.  Γενικά, σε ενδιαφέρει η πολιτική? Μπορεί αυτό να σε επηρεάσει μουσικά κάποιες φορές? 
R.P. Πάρα πολύ! Το άλμπουμ που κυκλοφορήσαμε πέρσι, “Preaching to the Perverted” ήταν κατά πολύ πολιτικό. Θα μπορούσες να πεις ότι ήταν ένα επαναστατικό άλμπουμ. Ενάντια σε ότι συμβαίνει στον κόσμο από τις κυβερνήσεις, πολλά σχόλια πάνω στα συναισθήματά μας γι’αυτό, ακόμη και κάποια τραγούδια που συστήνουν πώς μπορούν να πάνε καλύτερα τα πράματα. Όχι μόνο παράπονα, αλλά και κάποιες θετικές δηλώσεις επίσης. Η άποψή μας είναι βασικά ότι οι άνθρωποι δε θα’πρεπε να βασίζονται στα ΜΜΕ, γιατί τα ΜΜΕ είναι 100% αγορασμένα από την ελίτ, οπότε ό,τι ακούμε και διαβάζουμε είναι αυτά που θέλουν να πιστέψουμε. Αν θέλεις πραγματικά να ξέρεις τι συμβαίνει στον κόσμο σήμερα, πρέπει να μάθεις να διαβάζεις ανάμεσα στις γραμμές. Πρέπει να σκέφτεσαι και να συζητάς με ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι και παίρνουν πληροφορίες από εναλλακτικές πηγές στο διαδίκτυο. 
Ρ.Κ. Πόσο κλασικό πιστεύεις ότι είναι το "Lysergic Emanations"?Θεωρείς κάποιο άλλο  garage album κοντά σε αυτό?
RP Εμείς ναι, δεν ξέρω αν άλλοι άνθρωποι το πιστεύουν. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλύτερα άλμπουμ από αυτό, όπως το “Salt for Zombies” είναι καλύτερο, το “Braindrops” , το “Preaching to the Perverted”. Αλλά ο λόγος που θεωρείται κλασικό έχει να κάνει με το ότι είναι σπουδαίο άλμπουμ και με το πότε κυκλοφόρησε. Ήταν έτοιμο από το 1984, αλλά κανείς δεν ενδιαφερόταν για τη garage μουσική για να το κυκλοφορήσει. Τελικά το 1985 που βγήκε,  άλλαξε πολύ τα πράγματα, πολλά συγκροτήματα ήθελαν να υιοθετήσουν τον ήχο και άρχισαν να τον μιμούνται. Και όπως βλέπεις είχε διάρκεια. 30 χρόνια περίπου μετά η garage σκηνή είναι τεράστια παγκοσμίως και μπορεί να οφείλεται στην επιρροή των Fuzztones. 
 
ΡΚ Στην περίοδο του "Braindrops" album ήσαστε επηρεασμένοι περισσότερο από την ψυχεδελική ή τη garage μουσική?
Σίγουρα από τη ψυχεδελική. Οφείλουμε τις επιρροές μας γενικά και στα δύο. Το αγαπημένο μας υλικό δεν ήταν τόσο για την άμεση garage- την αγαπάμε κι αυτή βέβαια- αλλά μου άρεσε πάντα το ψυχεδελικό στοιχείο. Ένα όριο μεταξύ garage και ψυχεδέλειας, όπως το 1967 όταν οι μπάντες έδιναν την εντύπωση ότι κάνουν ναρκωτικά ή ότι προσποιούνται πως κάνουν. Έτσι, τα τραγούδια ήταν πιο περιπετειώδη και περίεργα, όχι απλά ροκ που ήταν προβλέψιμα. Περίεργα και απρόβλεπτα χαρακτηριστικά που όταν τ’άκουγες δεν ήξερες που θα καταλήξει…
 
ΡΚ Αυτό φαίνεται και στα εξώφυλλα των άλμπουμ σας, αφού κάθε εξώφυλλο έχει έντονη καλλιτεχνική άποψη. Τι σας ενέπνευσε για το σχεδιασμό του “Teen Trash” (Music Maniac)?
RP Αυτό ήταν μια συλλογή από b-sides από 45άρια. Το Teen Trash δεν ήταν απλά ένα άλμπουμ των Fuzztones, αλλά μια σειρά που έβγαλε η Music Maniac. Το εξώφυλλο με το drive-in το αντιλαμβάνομαι ως την garage μουσική που ήταν δημοφιλής το 1966 και ήταν αρχικά η μουσική των εφήβων. Η κουλτούρα αυτή των εφήβων στην Αμερική βασιζόταν στα αμάξια, στις ταινίες των drive-in. Μια και τότε δεν υπήρχε σεξουαλική επανάσταση,  αν τα παιδιά ήθελαν να διασκεδάσουν, έπρεπε να πάνε σ’αυτά για να διασκεδάσουν στο πίσω κάθισμα. Και η μουσική των Fuzztones έχει να κάνει με το να περνάς καλά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου! 


ΡΚ Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα να μείνει μαζί και να είναι πετυχημένο τόσα χρόνια? 
RP Δεν ξέρω για το θέμα τις επιτυχίας. Είμαστε πετυχημένοι επειδή είμαστε ακόμη μαζί και κάνουμε περιοδείες, επειδή έχουμε κυκλοφορήσει πολλά άλμπουμ και έχουμε φανς που είναι πολύ πιστοί στην μπάντα. Αυτά είναι επιτυχία. Αν σκεφτείς τώρα χρυσούς δίσκους ή να έχεις πολύ ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό χρόνο, όπως η Lady Gaga, και όλες αυτές τις αηδίες που ο κόσμος καταπίνει, με αυτή την έννοια δεν είμαστε καθόλου πετυχημένοι. 
Σχετικά, με το ότι είμαστε μαζί τόσα χρόνια, είναι πολύ δύσκολο! Οι άνθρωποι μεγαλώνουν, παντρεύονται, κάνουν παιδιά, έχουν δουλειές που τους δεσμεύουν στο να πάρουν ένα μήνα άδεια για να ταξιδέψουν τον κόσμο. Πολλές φορές, καθώς γερνάνε, παχαίνουν και γίνονται φαλακροί…όλα αυτά που δεν είναι καλά για μια ροκ μπάντα. Οπότε όταν συμβαίνουν αυτά στους Fuzztones, πρέπει να διώξεις κάποιον και να πάρεις κάποιον νεότερο. Και όταν παίρνεις κάποιον νεότερο πρέπει να ανεχτείς πράματα, όπως το να παρεκτρέπεται και να μπαίνει στη φυλακή! Δεν είναι εύκολο να βγάλεις τα προς το ζειν, πίστεψέ με!

ΡΚ Από την άλλη, δεν είναι μέρος της αξίας μιας μπάντας να μεγαλώνει μαζί με το κοινό του?
RP Ναι αυτό είναι ιδανικό, αν και δεν έρχονται μόνο ηλικιωμένοι να μας ακούσουν, αλλά και νέοι άνθρωποι. Υπάρχουν παλιοί, πιστοί φανς που βλέπουμε κάθε χρόνο, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε νέα πρόσωπα συνέχεια! Κι αυτό επειδή η μπάντα ποτέ δεν επαναπαύτηκε στο παρελθόν της και δεν παίζουμε συνέχεια τα ίδια, οπότε το κοινό δεν ξέρει πάντα τι θα πάρει. Υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης και με νέα μέλη, όπως προανέφερα.
 
ΡΚ  Εκτός από το να γράφις μουσική, γράφεις επίσης και ένα βιβλίο! Πες μας γι’αυτό! 
 
RP Επειδή μ αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου! (γέλια) Λέω πολλές ιστορίες σε πολύ κόσμο για τη ζωή μου, η οποία ευτυχώς είναι ενδιαφέρουσα. Και όταν τα λέω, ο κόσμος μου λέει «Θα’πρεπε να γράψεις βιβλίο!» Άρχισα να γράφω την αυτοβιογραφία μου 10 χρόνια πριν και προσθέτω συνέχεια. Αλλά με τις περιοδείες, δεν κάθησα ποτέ χωρίς να κάνω τίποτε άλλο εκτός του να γράφω το βιβλίο. Κοντεύω όμως να το ολοκληρώσω μέχρι το τέλος της χρονιάς. Δε θα είναι μια τυπική αυτοβιογραφία, θα είναι αρκετά οπτική, το κείμενο θα είναι ενσωματωμένο σε ζωγραφιές και φωτογραφίες , θα υπάρχει και CD με ακυκλοφόρητες, σπάνιες ηχογραφήσεις. 
 
ΡΚ  Οι συναυλίες σας είναι μία δυνατή  live εμπειρία για τους φαν σας! Μπορείς να αναφέρεις κάποιες εμφανίσεις που σου έμειναν αξέχαστες?  
 
RP Αρνητικές ή θετικές εννοείς? (γελιο) Δε θα ξεχάσω όταν παίξαμε με  άλλες θρυλικές προσωπικότητες όπως τον Screamin jay Hawkins ή όταν παίξαμε σε Φεστιβάλ του Βελγίου στα 80ς, βγήκαμε πριν τους headliners, ξεσηκώσαμε το κοινό, και όταν βγήκαν αυτοί το κοινό ήθελε ακόμη εμάς! Σε φεστιβάλ της Ν. Υόρκης πριν 8 χρόνια με 41 ακόμη ονόματα όπως Nancy Sinatra, The Stooges, The New York Dolls, The Pretty Things και ήμαστε ανάμεσα στους headliners! 

ΡΚ Στείλε κάποιο μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές σας. 
RP Πάντα χαιρόμαστε όταν ερχόμαστε στην Ελλάδα, παίζουμε σε τακτική βάση από το 1998 και το κοινό είναι πάντα θερμό και γεμίζει τις αίθουσες! Προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και θα συνεχίσουμε για όσο μας θέλετε. Έχω φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα και ανυπομονώ να τους δω. Είναι σαν πατρίδα μου, είμαι κατά ένα μέρος Έλληνας! Και το μέλος μας που βρίσκεται τώρα στη φυλακή είναι επίσης κατά ένα μέρος Έλληνας! (γέλια)

FACEBOOK

Twitter

OTHER PROFILES

myspace

e-radio
 
greekradios